Kandidata za informacijskega pooblaščenca Mojca Prelesnik in Rajko Gerič

Rok za zbiranje kandidatur se je iztekel 25. aprila; predsednik Pahor bo ob oblikovanju predloga odločal med prijavljenima kandidatoma, predlaga pa lahko tudi drugega.
Fotografija: Aktualni informacijski pooblaščenki Moji Prelesnik se mandat izteče 17. julija letos. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Aktualni informacijski pooblaščenki Moji Prelesnik se mandat izteče 17. julija letos. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Na javni poziv predsednika republike za mesto informacijskega pooblaščenca sta prispeli dve kandidaturi. Prijavila sta se aktualna pooblaščenka Mojca Prelesnik - mandat se ji izteče 17. julija letos, in novinar Rajko Gerič. Predsednik republike Borut Pahor bo ob oblikovanju predloga odločal med prijavljenima kandidatoma, lahko pa predlaga tudi drugega kandidata.

Rok za zbiranje kandidatur se je sicer iztekel 25. aprila. Informacijski pooblaščenec je sicer imenovan za pet let in je lahko še enkrat ponovno imenovan.

Informacijskega pooblaščenca imenuje državni zbor na predlog predsednika republike. Kot so sporočili iz Pahorjevega urada, predsednik republike ob oblikovanju predloga za imenovanje informacijskega pooblaščenca sicer ni dolžan objaviti javnega poziva, kljub temu pa se je Pahor odločil, da z javnim pozivom omogoči čim širšemu krogu posameznikov in organizacij kandidirati oziroma podati predloge možnih kandidatov.

Ob oblikovanju predloga za imenovanje informacijskega pooblaščenca državnemu zboru se bo predsednik republike odločal v prvi vrsti med prijavljenima kandidatoma po javnem pozivu, lahko pa bo predlagal tudi drugega kandidata, so še zapisali v uradu.

Komentarji: