Koga vse je obveščala Drenikova

Zaslišana sta bila nekdanja ministra za zunanje zadeve in generalni sekretar, med pričanji so bila neskladja.
Fotografija: Karl Erjavec vztraja pri izjavi, da je imela projektna ekipa vso podporo ministrstva. FOTO:Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Karl Erjavec vztraja pri izjavi, da je imela projektna ekipa vso podporo ministrstva. FOTO:Blaž Samec/Delo

Ljubljana – Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je v povezavi s preiskavo arbitražne afere opravila pogovore z nekdanjima zunanjima ministroma Karlom Erjavcem in Samuelom Žbogarjem. Zaslišali so tudi nekdanjega generalnega sekretarja na zunanjem ministrstvu Tomaža Kunstlja.

Ravno na dan, ko bo pred Sodiščem EU potekala ustna obravnava tožbe Slovenije proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe, pa bo Knovs zaslišal še okoli deset agentov Sove. Predsednik Knovsa Matej Tonin je pojasnil, da so ugotovili neskladje, in sicer v povezavi z izobraževanjem pomembnih predstavnikov vlade in članov projektne skupine, ki so ga izvajali uslužbenci Sove.

Simona Drenik in Erjavec sta po njegovih besedah dejala, da naj bi jim Sova zagotovila, da je komunikacija po stacionarnih telefonih dovolj varna. »To so v predhodnih pričanjih zanikali vsi direktorji Sove, zato bomo te stvari še dodatno preverili, ker gre za zelo pomembno stvar tudi z vidika delovanja v prihodnje,« je dejal Tonin. Napovedal je, da bo komisija zato 8. julija opravila pogovore z uslužbenci Sove, ki so usposabljanje izvajali.

Namen Knovsa ni iskanje politične odgovornosti za blamažo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Namen Knovsa ni iskanje politične odgovornosti za blamažo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


S tem bo Knovs svojo preiskavo v zvezi z arbitražo končal, je še napovedal Tonin. Nato bodo med poletnimi počitnicami pripravili poročilo, prvi osnutek pa naj bi obravnavali septembra. Nosilo bo oznako zaupno, je še povedal Tonin.


Ne iščejo politične odgovornosti


Namen Knovsa ni iskanje politične odgovornosti za blamažo. »S politično odgovornostjo se ne mislimo ukvarjati. Bistveno je zgolj to, da bomo ugotovili, kaj je šlo v tehničnem smislu narobe, da se je ta kompromitacija sploh lahko zgodila. To je naša osnovna poanta poročila,« je dejal Tonin. A v tem poročilu bo »tudi zelo jasno zapisano, kdo je vedel, koga vse je Simona Drenik obveščala«, je še dodal Tonin. 

Komentarji: