Ema med možne stranske učinke Janssena dodala globoko vensko trombozo

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Cepivo proizvajalca Johnson & Johnson ima lahko nevarne stranske učinke. FOTO: Via Reuters
Odpri galerijo
Cepivo proizvajalca Johnson & Johnson ima lahko nevarne stranske učinke. FOTO: Via Reuters

17.15 Novogoriška bolnišnica opozarja na lažne novice o smrti po cepljenju

Novogoriška bolnišnica opozarja na lažne informacije, po katerih naj bi šest dni po porodu umrla 28-letnica, ki naj bi bila nekaj dni pred porodom cepljena s cepivom Janssen. Pojasnili so, da je v njihovi bolnišnici šest dni po porodu umrla 42-letnica, ki je bila sprejeta zaradi zapletov v nosečnosti, ti pa niso bili povezani s cepljenjem.

Žensko so v bolnišnično obravnavo sprejeli 16 dni pred pričakovanim datumom poroda, dan pred sprejemom pa je bila cepljena s prvim odmerkom cepiva Pfizer. V novogoriški bolnišnici pojasnjujejo, da so že uvedli vse redne in ustaljene protokole, s katerimi bodo ugotovili vzrok smrti. Do zaključka analize primera nadaljnjih informacij ne morejo posredovati, so še sporočili.

17.00 Ema med stranske učinke cepiva Janssen dodala globoko vensko trombozo

Evropska agencija za zdravila (Ema) je danes priporočila, da se med možne stranske učinke cepiva proti covidu-19 proizvajalca Johnson & Johnson oz. Janssen uvrsti tudi globoko vensko trombozo.

Že avgusta je agencija opozorila, da to cepivo lahko povzroči tudi trombocitopenijo oziroma znižano raven trombocitov v krvi. Aprila pa je prav tako priporočila, da se na seznam možnih stranskih učinkov cepiva Johnson & Johnson doda zelo redke primere krvnih strdkov v kombinaciji z nizko ravnijo krvnih ploščic.

image_alt
Mladenka zaradi strdkov in krvavitev umrla


Tako tudi pri cepivu Janssen zaznavajo možnost podobnih stranskih učinkov kot pri cepivu proizvajalca AstraZeneca. Obe cepivi temeljita na t. i. vektorski tehnologiji. Kaj naj bi v redkih primerih povzročalo globoko vensko trombozo ali pa trombocitopenijo, še ni povsem pojasnjeno, ne glede na to pa se je Emin odbor za varnost zdravil (PRAC) odločil, da to uvrsti na seznam možnih stranskih učinkov.

Globoka venska tromboza je sicer življenjsko ogrožujoče stanje, ko se nekje v telesu, običajno v nogi ali roki, oblikuje krvni strdek, ki potem zaide v pljuča ali možgane in zablokira oskrbo s krvjo. Običajno do tega stanja pride med poškodbo, pa tudi pri nepokretnih bolnikih. Povzročale naj bi ga tudi kontracepcijske tablete, možni rizični faktorji pa izhajajo tudi iz številnih kroničnih obolenj, navajajo tuje tiskovne agencije.

13.00 Za polovico vprašanih ukrepi za zajezitev covida-19 pretirani, za desetino premalo ostri

Glede na tokratno anketo Inštituta za raziskovanje trga in medijev Mediana 53 odstotkov vprašanih meni, da so ukrepi za zajezitev covida-19 čezmerni, kot primerne jih ocenjuje slabih 37 odstotkov, za deset odstotkov pa so premalo ostri. Po mnenju 51 odstotkov anketiranih se druge države s covidom-19 spopadajo bolje.

Medtem ko je bil v juniju delež tistih, ki so za svoje življenje in življenje svojih bližnjih (zelo) zaskrbljeni, znašal 30 odstotkov, je zdaj narasel na 39 odstotkov. Po drugi strani pa upada delež tistih, ki sploh niso zaskrbljeni. Ta je od junija do septembra upadel z 42 odstotkov na 35 odstotkov.

Ponovno je nekoliko narasel delež tistih, ki menijo, da so ukrepi čezmerni in pretirano posegajo v osebno svobodo prebivalcev Slovenije. Takšnih je 53 odstotkov. Delež tistih, ki ocenjujejo, da so ukrepi primerni in ne posegajo v osebno svobodo, je ostal pri dobrih 20 odstotkih. Delež tistih, ki ukrepe ocenjujejo za primerne, čeprav posegajo v njihovo osebno svobodo, pa je upadel z 19 na 16 odstotkov. Da so ukrepi premalo ostri, meni deset odstotkov vprašanih, avgusta jih je bilo 11 odstotkov.

Na Mediani precejšnjo spremembo opažajo tudi pri ocenjevanju ukrepov za preprečevanje koronavirusa. Statistično značilen je v septembru delež tistih, ki menijo, da se ukrepi preveč osredotočajo na zdravje, kar je v škodo gospodarstvu, so zapisali. Ta delež je upadel za šest odstotnih točk; tako je tokrat namreč menilo 35,4 odstotka vprašanih, avgusta pa 41,5 odstotka. Za pet odstotnih točk pa se je povišal delež tistih, ki menijo, da ukrepi uravnoteženo obravnavajo zdravje in gospodarstvo, in sicer z 18,9 odstotka na 24,2 odstotka.

Tistih, ki menijo, da se bo običajno življenje verjetno spremenilo na slabše, je 56,7 odstotka. Da se bo spremenilo verjetno na bolje, pa jih meni 16,3 odstotka. 18,5 odstotka jih ne pričakuje sprememb.

Med vprašanimi se jih 18 odstotkov strinja, da vladi zaupajo, da bo sprejela prave odločitve za našo državo, 17 odstotkov jih vladi zaupa, da je pripravljena na prihodnje svetovne izzive. Statistično značilno se je povečal delež tistih, ki pravijo, da se druge države s covidom-19 spopadajo bolje. Če je bilo v avgustu tega mnenja 37 odstotkov vprašanih, jih je sedaj 51 odstotkov.

Zadovoljstvo s pridobivanjem zadostnega števila odmerkov cepiv in organizacijo cepljenja od julija ostaja enako, medtem ko je od junija upadlo zadovoljstvo s komunikacijo vlade z javnostjo na področju cepljenja. Če jo je junija kot (zelo) dobro ocenilo 27 odstotkov vprašanih, je zdaj takšnega mnenja 14 odstotkov anketirancev.

Raziskavo je izvedel Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana med 21. in 23. septembrom z metodo spletnega anketiranja v okviru Medianinega spletnega panela. V raziskavi je sodelovalo 510 polnoletnih prebivalcev Slovenije. Vzorec je za Slovenijo reprezentativen po spolu, starosti in regiji.

11.00 Na intenzivni negi 112 bolnikov s covidom

V slovenskih bolnišnicah se po zadnjih podatkih zdravi 419 covidnih bolnikov, od tega 112 na intenzivni negi. Najmlajši covidni bolnik, ki ga zdravijo v bolnišnici, je star 21 let, najmlajši na intenzivni negi pa 27 let.

Povprečna starost covidnih bolnikov, ki jih zdravijo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana na navadnih oddelkih, je 69 let, na enotah intenzivne terapije pa 58 let. Pri tem sicer niso upoštevane porodnice na ginekologiji. Med covidnimi bolniki, ki jih zdravijo v UKC Ljubljana, je na navadnih oddelkih polno cepljenih 31 od 98 vseh hospitaliziranih. Na enotah intenzivne terapije pa je polno cepljenih osem od 44 hospitaliziranih bolnikov, so objavili na twitterju.10.06 Avstralija za november napovedala odprtje meja za cepljene prebivalce

Avstralija bo predvidoma novembra za cepljene državljane in prebivalce odprla svoje meje, ki so zaprte že vse od začetka pandemije covida-19 pred letom in pol, je danes napovedal avstralski premier Scott Morrison. Odprli jih bodo, ko bo precepljenost prebivalstva dosegla 80 odstotkov.

»Prišel je čas, da Avstralcem vrnemo njihovo življenje. Pripravljamo se na to, Avstralija bo zelo kmalu pripravljena za vzlet,« je povedal Morrison po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Povedal je, da se bodo lahko avstralski državljani in prebivalci, cepljeni proti covidu-19, vrnili domov in potovali v tujino, ko bo dosežena 80-odstotna precepljenost. To pa se bo predvidoma zgodilo v nekaj tednih. Odprtje meja bodo sicer morale odobriti tudi lokalne oblasti.

10.00 V četrtek ob 5330 PCR-testih potrdili 970 okužb z novim koronavirusom

Včeraj je bilo pozitivnih 18,2 odstotka opravljenih testov. Po oceni NIJZ je v državi trenutno 12.628 aktivnih primerov okužbe, kar je 176 manj kot dan prej. Število oseb, cepljenih z vsemi odmerki, je preseglo milijon.

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb trenutno znaša 869, kar je pet več kot dan prej. V zadnjih 14 dneh so potrdili v povprečju 596 okužb na 100.000 prebivalcev, kar je osem manj v primerjavi s povprečjem dan prej, kažejo podatki na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

V četrtek so sicer opravili tudi 25.689 hitrih testov, ki jih v primeru pozitivnega izvida preverijo še s testi PCR. Delež pozitivnih PCR-testov je bil v četrtek 0,3 odstotne točke višji kot dan prej. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je pri nas po podatkih NIJZ cepljenih 1.126.777 ljudi, z vsemi odmerki cepiva pa 1.003.714.

8.30 Vrhovno sodišče predlaga izvzem pogoja PCT za sodno oblast

Vrhovno sodišče je ministrstvu za pravosodje predlagalo, da se pri izpolnjevanju odloka PCT izrecno izvzame sodna oblast, »da bo lahko sodstvo nedvoumno in avtonomno uredilo svoje poslovanje v trenutnih razmerah«. Opozarjajo namreč, da zgolj razlaga vladnega odloka, kot jo je podalo ministrstvo, po njihovi oceni sodišč ne more zavezovati.

Na ministrstvu za pravosodje so se glede izpolnjevanja pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) za stranke in zaposlene na sodiščih v ponedeljek sestali minister za pravosodje Marjan Dikaučič, minister za zdravje Janez Poklukar in predsednik vrhovnega sodišča, so za STA potrdili na ministrstvu.

Na sestanku so po navedbah ministrstva razjasnili nerešena vprašanja v zvezi z razlago in izvajanjem odloka o obveznem izpolnjevanju pogoja PCT. Strankam in udeležencem v sodnih postopkih tako pogoja PCT ni treba izpolnjevati. Kot so pojasnili, strank ni mogoče obravnavati kot uporabnike storitev ali udeležene pri izvajanju dejavnosti, saj gre za izvajanje oblastnih nalog države.

Navedeno pa ne velja za sodnike in sodno osebje, zaposleno na sodišču. Pri poslovanju sodišč je po navedbah ministrstva namreč pomemben drugi odstavek 6. člena veljavnega odloka, ki določa, da osebe, ki pridejo na sodišče v funkciji izvrševanja svojega dela ali poklica, pogoj PCT izpolnjujejo, če se enkrat na teden testirajo s hitrimi antigenskimi testi.

Sodni svet je sicer prejšnji teden izdal stališče, v katerem navaja, da z odlokom vlade o obveznem izpolnjevanju pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) ni mogoče omejevati dostopa do sodišč in njihovega dela. Vsakršno poseganje v ustavno in zakonsko ureditev položaja sodstva s podzakonskimi predpisi je namreč nedopustno, saj skladno z ustavo ureditev sodišč lahko določa le zakon, so zapisali.

Ministrstvo za pravosodje pa je glede zahtevanih pogojev PCT za stranke in zaposlene na sodiščih pri tem opozorilo, da ti ne veljajo za nujne postopke socialne in družinske problematike. Poudarili so še, da je za nemoten potek sodnega postopka potrebno konstruktivno sodelovanje vseh strank in udeležencev.

Prvi dan lanskega študijskega leta. Univerza v Ljubljani, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo. FOTO: Leon Vidic/Delo
Prvi dan lanskega študijskega leta. Univerza v Ljubljani, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo. FOTO: Leon Vidic/Delo


8.00 V novo študijsko leto v živo na fakultetah ob pogoju PCT

Na višješolskih in visokošolskih zavodih se začenja novo študijsko leto, ki bo že drugo leto zaradi covida-19 drugačno. Tokrat se bo študijski proces začel v živo, v predavalnicah, ob upoštevanju pogoja PCT. Tudi tradicionalnih dobrodošlic univerz brucem v živo ne bo, razen na primorski univerzi. Sprejeme za bruce pa bodo pripravile fakultete.

Študijski proces v novem akademskem letu se bo začel v predavalnicah ob upoštevanju pogojev preboleli, cepljeni, testirani (PCT). Zaposleni in študenti se bodo morali vsak teden samotestirati na visokošolskem zavodu. Testi bodo za študente brezplačni in jih bodo lahko pridobili v lekarni ob predložitvi kartice zdravstvenega zavarovanja, potrdila o šolanju in osebnega dokumenta.
Tudi letošnji tradicionalni pozdrav brucem bo ljubljanska univerza preselila na splet, kjer bodo novinci največjo in najstarejšo slovensko univerzo spoznali malce drugače. Prek videa jih bo nagovoril novi rektor Gregor Majdič. Sprejeme za bruce so pripravile fakultete. Tam bo novincem pomagala tudi ljubljanska študentska organizacija z informativnim gradivom, pa tudi tokrat prek družbenih omrežij in informativnih kanalov.

Tudi v mariborski študentski organizaciji bodo novince in preostale študente tradicionalno pozdravili z informativno akcijo Dostop. Map z gradivom tudi letos ne bodo prejeli pred fakultetami, pač pa ob prvem vpisu v sistem subvencionirane študentske prehrane. Mladi se bodo v prvih dneh lahko udeležili različnih dogodkov, zapakiranih v tako imenovani Welcome Weeks ŠOUM 2021, ki so postali že stalnica ob začetku študijskega leta.

Novo študijsko leto se po besedah ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec začenja za približno 61.500 študentk in študentov na visokošolskem ter 10.000 na višjem strokovnem izobraževanju. Čisto prvo bo za nekaj manj kot 13.500 bruck in brucev ter za skoraj 1300 študentk in študentov v višjem strokovnem izobraževanju.

7.10 Kljub covidu podaljšujejo turistično sezono

Hrvaški turistični delavci so se odločili, da kljub koronavirusnim časom podaljšajo turistično sezono. Številne turistične storitve so zdaj na voljo z najmanj 35-odstotnim popustom. Danes se pri južnih sosedih sicer začenja mesec hrvaškega turizma. Kot pravi direktor Hrvaške turistične zbornice Kristjan Staničić, sta posezona in jesen idealni za krajši oddih in odkrivanje novih destinacij. Pozval je turistične ponudnike, naj sodelujejo v projektu, državljane pa, naj izkoristijo priložnost za potovanja po občutno nižjih cenah. Na Hrvaškem se te dni mudi približno 200.000 turistov.

V bolnišnici Jesenice oktobra 2020. FOTO: Voranc Vogel/Delo
V bolnišnici Jesenice oktobra 2020. FOTO: Voranc Vogel/Delo


7.00 Na evropskem zemljevidu Slovenija še kar temno rdeča

Po zadnjih dosegljivih, sredinih podatkih je bilo ob 5753 PCR-testih potrjenih 1028 okužb z novim koronavirusom. Pozitivnih je bilo skoraj 18 odstotkov izvidov. Hospitalizacijo potrebuje 420 bolnikov s covidom-19, od tega 109 na oddelkih za intenzivno nego. Umrlo je pet bolnikov.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 se je v Sloveniji cepilo 1.124.330 ljudi, kar je skoraj 53 odstotkov prebivalstva, z vsemi odmerki cepiva pa 999.031 ljudi ali slabih 48 odstotkov prebivalcev.

Preberite še:

Komentarji: