Komisije zavrnile štiri kandidatne liste

Vrhovno sodišče je pritožbo Združene levice in Sloge na zavrnitev njihove liste zavrnilo.
Fotografija: Vrhovno sodišče je zavrnilo pritožbo Združene levice. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
Vrhovno sodišče je zavrnilo pritožbo Združene levice. FOTO: Mavric Pivk/Delo

Ljubljana – Volilne komisije volilnih enot so do ponedeljka zavrnile tri liste kandidatov zaradi nespoštovanja določb šestega odstavka 43. člena Zakona o volitvah v Državni zbor (spolne kvote) in eno listo zaradi izgube volilne pravice kandidata, so sporočili iz državne volilne komisije, ki jo vodi Dušan Vučko.

Kandidatno listo Združene desnice so zavrnili v prvi (Kranj) in šesti (Postojna) volilni enoti, Združeno levico in Slogo pa v peti (Celje) volilni enoti, ker naj ne bi spoštovali določila, da na kandidatni listi noben spol ne sme biti zastopan z manj kakor 35 odstotki od skupnega dejanskega števila kandidatk in kandidatov na listi. Združena desnica ter Združena levica in Sloga sta se zoper zavrnilne odločbe volilnih komisij vložili pritožbe na Vrhovno sodišče.

Vrhovno sodišče je pritožbo liste Združena levica in Sloga zavrnilo in izpodbijano odločbo volilne komisije volilne enote potrdilo, glede pritožb liste Kangler in Primc pa volilni komisiji volilnih enot še nista prejeli sodbe sodišča.

Zaradi izgube volilne pravice kandidata je bila v drugi volilni enoti zavrnjena lista Stranke slovenskega naroda.

Komentarji: