Kritično do pomanjkanja socialnega dialoga

Vseh sedem central reprezentativnih sindikatov, ki so članice Ekonomsko-socialnega sveta, je z drugim odhodom v enem mesecu opozorilo na ignoranco vlade.
Fotografija: Sindikati očitajo vladi, da pri pripravi petega protikoronskega paketa (PKP#5) in zakonu o demografskem skladu ni spoštovala socialnega dialoga. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Sindikati očitajo vladi, da pri pripravi petega protikoronskega paketa (PKP#5) in zakonu o demografskem skladu ni spoštovala socialnega dialoga. FOTO: Leon Vidic/Delo

Ljubljana – »Lahko razumemo, da je situacija težka in da razmere narekujejo posebno ravnanja, ampak je naša ocena, da stvari gredo predaleč,« je predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič ponazorila vzroke, da so reprezentativni sindikati že dvakrat v enem mesecu zapustili seje Ekonomsko-socialnega sveta.

Kritični so do tega, da je vlada v zakonodajni postopek dala peti protikoronski paket (PKP#5) z drugačnimi rešitvami, kot so bile že usklajene na Ekonomsko-socialnem svetu (ESS), s čimer je po njihovem mnenju povozila socialni dialog v državi. To pa se je še bolj pokazalo z zakonom o demografskem skladu, ki so ga mimo vseh pravil ESS vložili v državni zbor. »O njem ni tekla niti javna razprava, čeprav ne gre za krizni zakon, ki bi ga bilo nujno sprejeti v enem mesecu,« je opozorila Lidija Jerkič in poudarila, da v takih razmerah niso pripravljeni ponujati alibija koaliciji. Ker na sejo, kjer naj bi se obravnaval predlog zakona, ni bilo resornega ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja, so jo sindikati zapustili.

»V to, da se demantira socialni dialog, ki je šel v neko dekadentno fazo, ne privolimo,« je dejal Branimir Štrukelj, predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije.

Komentarji: