Levica za odpoklic veleposlanika zaradi nasprotovanja razstavi

Levica je pozvala k odpoklicu veleposlanika v Rimu Tomaža Kunstlja, ker je skušal preprečiti sodelovanje Moderne galerije pri razstavi v rimskem muzeju.
Fotografija: Slovenski veleposlanik v Rimu Tomaž Kunstelj je skušal preprečiti sodelovanje Moderne galerije pri razstavi v prestižnem rimskem muzeju. FOTO: Eržen Jure/Delo
Odpri galerijo
Slovenski veleposlanik v Rimu Tomaž Kunstelj je skušal preprečiti sodelovanje Moderne galerije pri razstavi v prestižnem rimskem muzeju. FOTO: Eržen Jure/Delo

Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je danes vlado pozval, naj odpokliče slovenskega veleposlanika v Rimu Tomaža Kunstlja, ker da skuša skupaj z ministrstvoma za kulturo in zunanje zadeve preprečiti sodelovanje Zdenke Badovinac in Moderne galerije pri razstavi z rimskim muzejem MAXXI.

Gre za razstavo z naslovom Večje od mene, junaški glasovi iz nekdanje Jugoslavije, ki jo kurira Badovinčeva na povabilo umetniškega direktorja italijanskega Nacionalnega muzeja sodobne umetnosti 21. stoletja MAXXI Hou Hanruja. Na razstavi sodeluje več kot 50 umetnikov iz držav bivše Jugoslavije, 14 pa jih je iz Slovenije.

image_alt
Razstava Moderne galerije po oceni veleposlanika sporna in škandalozna


Razstava naj bi bila sicer postavljena že leta 2018, a so zaradi organizacijskih težav in pandemije odprtje večkrat preložili.
Slovenski veleposlanik v Rimu pa je v depeši, ki jo je prejšnji teden javnosti razkril tednik Mladina, izrazil nasprotovanje razstavi, in sicer predvsem zato, ker da je projekt povezan s tematiko nekdanje Jugoslavije in bi bila zato podpora razstavi v letu, ko Slovenija obeležuje 30. obletnico osamosvojitve, neprimerno.

V Levici menijo, da je skušal Kunstelj s tem »onemogočati avtonomijo, delo in mednarodno sodelovanje« Badovinčevi, ki je ugledna in mednarodni priznana strokovnjakinja. Dejanje Kustlja v Levici označujejo za »precedens brez primere«. »Vmešavanje politike v strokovno kulturno-umetniško sfero tujih umetnostnih inštitucij, posameznikov in državljanov je kratenje človekove svobode in temeljnih človekovih pravic,« poudarjajo in dodajajo, da gre za »napad na temeljne vrednote kulture, civilizacije in demokracije«.

Menijo, da je veleposlanik s tem povzročil škodo ugledu slovenske diplomacije in tudi celotne države. »Kot veleposlanik bi moral skrbeti za kulturno diplomacijo, kar sodelovanje slovenske kustosinje in umetnikov iz Slovenije na razstavi v nacionalnem italijanskem muzeju nedvomno je. A namesto da bi podprl to enkratno priložnost, za katero veleposlaništvo ni porabilo niti evra, jo s svojim delovanjem še označuje za protislovensko,« so v Levici zapisali v pobudi za njegovo odstavitev.

Kunstelj je sicer prejšnji teden, ko je njegova depeša prišla na dan, zavračal očitke na svoj račun in zatrdil, da »če ne promovirajo razstave, ne pomeni, da je ne podpirajo«. Za TV Slovenija je zatrdil, da bi »zelo težko v Italiji, v kateri se dnevno borimo tudi za vidnost slovenske manjšine, slovenskega jezika in slovenske identitete, tak dogodek obeleževali s podporo taki razstavi«.

Preberite še:

Komentarji: