Luka Koper bo čez nekaj let večja

Uredba o upravljanju koprskega tovornega pristanišča odreja tudi način delitve koncesnine med občino Koper in Ankaran
Fotografija: Uredba občinam predpisuje, da morata ta denar nameniti za javno občinsko infrastrukturo in občinske javne službe. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Uredba občinam predpisuje, da morata ta denar nameniti za javno občinsko infrastrukturo in občinske javne službe. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Koper – Odhajajoča vlada je na eni svojih zadnjih sej spremenila uredbo o upravljanju koprskega tovornega pristanišča in z njo omogočila njegovo povečanje za 43,6 hektara. Na odločitev so v Luki čakali več kot sedem let. Večino dodatne parcele bodo lahko začeli uporabljati šele v prihodnjih letih. Še vedno pa ni jasno, kdaj bodo pridobili še preostalih 80 hektarov, ki jih je Luki leta 2011 namenil sprejeti državni prostorski načrt.

Luka Koper zadnjih 12 let posluje na približno enakih površinah. V tem času so na isti površini promet podvojili. Zahtevajo dodelitev novih površin vse od sprejetja državnega prostorskega načrta. Tega so sprejeli leta 2011 in je predvidel, da bi se tovorno pristanišče lahko povečalo na 404 hektare površin. Pričakujejo, da jim vlada dodeli še pripadajočih 80 hektarov. Najhitreje bi vlada lahko zagotovila okoli 15 hektarov površine, ki jih zdaj zasedata ankaranska občina in podjetje Grafist ob ankaranski vpadnici.

To zemljišče bi Luka lahko veliko hitreje in s pridom uporabila, kot bo lahko zdaj dodeljene parcele na Ankaranski bonifiki. Ker gre za depresijo, bo morala Luka najprej večji del zemljišča nameniti odlaganju mulja pri poglabljanju morja. En manjši del pa za ureditev novega kamionskega terminala, nedaleč od novega (srminskega) vhoda v pristanišče. Pod viaduktom na Ankaranski vpadnici bo nov srminski vhod, za gradnjo katerega bodo v kratkem izbrali izvajalca del.

Večino dodatnih parcel bodo lahko začeli uporabljati šele v prihodnjih letih.
Večino dodatnih parcel bodo lahko začeli uporabljati šele v prihodnjih letih.


Nove površine na voljo šele čez več let


Celotno novo dodeljeno območje za pristanišče je v lasti države, ki ga upravlja sklad kmetijskih zemljišč. Uredba zato določa, da se bodo zemljišča priključila v prihodnjih dveh ali celo treh letih. V novi uredbi piše tudi, da si bosta ministrstvo za infrastrukturo ter sklad kmetijskih zemljišč in gozdov aktivno prizadevala poiskati vseststransko sprejemljivo rešitev, ki bo čim prej pripeljala do sprostitve zakupljenih nepremičnin za razvoj pristanišča. »Če dogovora ne bo, se bo uredba na teh parcelah začela uporabljati po prenehanju zakupnih pogodb.«

Površine bodo zato za pretovorno dejavnost verjetno na voljo šele čez več let. Iz koncesijskega območja so izvzeli manjši del obale, ki mu pravijo Štapiči. Zdaj v neposredni bližini gradijo nove prostore uprave za pomorstvo, ki bo na tem delu uredila priveze za svoja službena plovila.

Uredba odreja tudi način delitve koncesnine med občino Koper in Ankaran. Najprej bo 75 odstotkov koncesnine prejela koprska občina in 25 odstotkov občina Ankaran, čez leta se bo ta odstotek nekoliko popravil v korist ankaranske občine.

Pomembna novost uredbe je tudi, da občinam predpisuje, da morata ta denar nameniti za javno občinsko infrastrukturo in občinske javne službe, da izboljša kakovost življenja prebivalcev zaradi vplivov pristanišča. Občina mora denar namenti ukrepom, s katerimi pomaga občanom v najvplivnejšem delu pristanišča. Poraba koncesnine in nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, ki ga plačuje Luka, morajo biti prikazani v načrtu razvojnih programov posamezne občine.

Komentarji: