Majer odslej po predpisih

V odpravo vrtčevskih nepravilnosti je občina vložila 19.000 evrov. 
Fotografija: Za ureditev igrišča so morali podreti nekaj dreves, zemljišče zravnati in zasejati travo ter namestiti otroška igrala. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
Odpri galerijo
Za ureditev igrišča so morali podreti nekaj dreves, zemljišče zravnati in zasejati travo ter namestiti otroška igrala. FOTO: Bojan Rajšek/Delo

Črnomelj – Občini je uspelo udejaniti inšpekcijsko odločbo, po kateri je morala v določenem roku urediti igrišče pri vrtcu Majer za črnomaljske malčke prve starostne skupine. »Nepravilnosti so odpravljene. Vrtec lahko še naprej opravlja svojo dejavnost,« so sporočili s šolskega ministrstva.

Inšpekcijska odločba iz lanskega decembra se je nanašala na številne nepravilnosti in pomanjkljivosti, ki jih je občina odpravila do roka, torej do konca marca letos, za kar so odšteli 14.000 evrov. Zaradi težav z vremenom pa zunanjega igrišča niso uspeli urediti, zato jim je bil rok za izvedbo podaljšan do konca maja. Zunanje otroško igrišče velikosti vsega 40 kvadratnih metrov je bilo premajhno in ni bilo opremljno z enostavnimi, sestavljenimi in kompleksnimi igrali. Skladno s pravilnikom mora igrišče zagotavljati najmanj 15 kvadratnih metrov površine na otroka in to je občini tudi uspelo zagotoviti, za kar so odšteli 5000 evrov.


Starši izpisali otroka


Pot do odprave vseh nepravilnosti in pomanjkljivosti pa le ni bila tako enostavna. Najprej so protestirali starši, ki so sprva celo zahtevali zaprtje vrtčevske enote, kar je kasneje ministrstvu predlagal tudi šolski inšpektor. Pri pregledu je namreč ugotovil, da vrtčevska enota ni imela urejenih sanitarij za otroke in odrasle in tudi vratna stekla v prostorih, v katerih se zadržujejo otroci, niso bila zavarovana s folijo pred morebitnim razbitjem. Šolsko ministrstvo je julija lani izdalo črnomaljski občini soglasje, da se med drugim tudi v Vrtcu Črnomelj, katerega sestavni del je enota Majer, uporablja manjša notranja igralna površina na otroka, a ne manj od treh kvadratnih metrov na otroka do dveh let starosti in ta ukrep velja do konca avgusta leta 2019. V enoti Majer so velikost igralne površine upoštevali v dveh oddelkih, v tretjem oddelku z enajstimi otroci pa je bila velikost igralne površine manjša od treh kvadratnih metrov, kar je bilo v nasprotju z izdanim soglasjem šolskega ministrstva. To so rešili tako, da so enega malčka prepisali v drug vrtec je informacija, ki smo jo neuradno prejeli. Toda namestnica ravnateljice Vrtca Črnomelj Irena Veselič Kos je za spletno Delo povedala, da to ne drži, saj so to storili njegovi starši sami. »Bili so zdravstveni razlogi, zaradi česar so starši otroka tudi izpisali,« je dejala Veselič Kosova, ki ne ve, ali je otrok zdaj v domači oskrbi ali pa obiskuje kak drug vrtec. Vrtec Majer v treh oddelkih zdaj obiskuje 30 malčkov v starosti od enajstih mesecev do dveh let. Vse črnomaljske vrtce pa v letošnjem šolskem letu obiskuje 360 otrok.

Komentarji: