Pahor v uradno posvetovanje predvidoma v torek

Državni zbor se je seznanil z odstopom Marjana Šarca s položaja predsednika vlade. S tem je celotni vladi prenehal mandat in bo do izvolitve nove opravljala le tekoče posle.
Fotografija: Marjan Šarec se je po naših informacijah danes že srečal s predsednikom Borutom Pahorjem. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Marjan Šarec se je po naših informacijah danes že srečal s predsednikom Borutom Pahorjem. FOTO: Matej Družnik/Delo

Predsednik republike Borut Pahor je začel prve neformalne pogovore po odstopu predsednika vlade Marjana Šarca. Šarec je na srečanju ponovil, da so po njegovem mnenju najboljša izbira predčasne volitve in naj volivci in volivke povedo, kdo bo vodil državo. Kot so sporočili iz urada predsednika države, bo Pahor v prihodnjih dneh nadaljeval neformalne pogovore do začetka uradnih posvetovanj z vodji poslanskih skupin. Ta se bodo začela v torek, nadaljevala pa v sredo in četrtek.

Pahor se je danes sestal tudi s predsednikom DZ Dejanom Židanom. Zadnji je pojasnil, da je šlo za neformalni pogovor in da sta se pogovarjala o tehničnih aspektih politične krize. »Pomembno je, da oba ugotavljava, da bodo predčasne volitve legitimne in legalne. Tukaj moramo biti zdaj enotni,« je povedal. Dodal je, da se je Pahorju zahvalil za njegove napore pri usklajevanju, saj ima on kot avtoriteta večjo širino pri usklajevanju spremembe volilne zakonodaje.



»Sam predlagam slovenskim političnim strankam, da karkoli se bo zgodilo, ali gremo na predčasne volitve ali bo nastala neka druga politična večina, da intenzivno nadaljujemo ta proces, da čim prej pridemo do uskladitve z odločbo ustavnega sodišča. Tudi če še v času do predčasnih volitev sprejmemo spremembo volilne zakonodaje, da jo lahko sprejmemo tako, da bo veljala šele pri naslednjih volitvah,« je povedal. 
 

30 dni za predlog mandatarja


Predsednik Pahor ima na voljo 30 dni, ko lahko predlaga mandatarja ali obvesti državni zbor, da se za to ni odločil. Po pojasnilih urada predsednika lahko državni zbor o tem obvesti tudi prej in utemelji razloge za tako odločitev. Po seznanitvi državnega zbora z njegovo odločitvijo imajo poslanke in poslanci na voljo 14-dnevni rok, v katerem lahko sami predlagajo kandidata za mandatarja. Po izteku tega roka imajo na voljo 48 ur, v katerih je mogoče v državnem zboru odločiti o morebitnem glasovanju o kandidatu za mandatarja s potrebno relativno večino za izvolitev.

Pahorjev svetovalec Ernest Petrič je v izjavi za Delo povedal, da je na prvi pogled smotrno iti na nove volitve, vendar ni nobene garancije, da bo nova sestava državnega zbora manj zahtevna za sestavo učinkovite vlade od sedanje. »Položaj je lahko boljši, lahko pa tudi slabši. Dejstvo pa je, da čas hitro teče in da so reforme ter soočanje z vrsto težav v državi nujno potrebni,« je med drugim povedal Petrič.

Pomemben pa je še en vidik glede morebitnih predčasnih volitev – siva cona zaradi odločitve ustavnega sodišča o neustavnosti sedanjega volilnega sistema. To po njegovih besedah lahko povzroči velike zaplete, ki se utegnejo zavleči do pozne jeseni ali še dlje, pri tem ne smemo pozabiti še, da se približuje naše predsedovanje EU.

Preberite še:

Komentarji: