Maškare zavzele Slovenijo (FOTO)

V Cerknici so že na debeli četrtek oblast prevzeli Butalci.
Fotografija: Pustni karneval v Cerknici se vselej začne točno okoli 12.32 ure. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Pustni karneval v Cerknici se vselej začne točno okoli 12.32 ure. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Pustna nedelja je tudi tokrat rezervirana za nekatere največje in najbolj tradicionalne povorke, ki pomenijo vrhunec pustnih norčij pred pustnim torkom in dokončnim pokopom pusta. Ena največjih današnjih prireditev je tradicionalna mednarodna povorka na Ptuju, veliko ljudi tradicionalno obišče tudi povorki v Cerknem in Cerknici. 

V Cerknici so že na debeli četrtek oblast prevzeli Butalci, vrhunec dogajanja pa je bil današnji pustni karneval, ki se vselej začne točno okoli 12.32 ure. Tam so bile vse znamenite cerkniške maske od coprnice Uršule s Slivnice do zmaja Jezerkota iz Cerkniškega jezera.

FOTO: Tomi Lombar/Delo
FOTO: Tomi Lombar/Delo


Osrednje dogajanje na Cerkljanskem je pustna sodnija na tradicionalni Laufariji v Cerknem, letos že 63. doslej. Glavni lik v laufarski družini je Pust, ki spada v skupino arhaičnih mask. Ker simbolizira zimo, ga je po verovanju naših prednikov treba usmrtiti, zato se bodo tamkajšnje pustne prireditve po današnji povorki znova zaključile na pustni torek z obsodbo in usmrtitvijo Pusta.

FOTO: Tomi Lombar/Delo
FOTO: Tomi Lombar/Delo


Največja prireditev v Prlekiji je že 27. Fašenk v Lotmerki, ki se je začel z otroškim pustnim rajanjem, ob 14. uri pa je sledila povorka na Glavnem trgu s predstavitvijo skupinskih mask z liki, ki jih tradicionalno predstavljajo lokalna društva.

FOTO: Tomi Lombar/Delo
FOTO: Tomi Lombar/Delo


Na Gorenjskem so se na Bledu odločili za organizacijo karnevala s povorko, v kateri sodelujejo društva, klubi in druga združenja s skupinskimi maskami. Največjo povorko v tem delu Slovenije, ki jo tradicionalno, že 29. pripravljajo Godlarji, pa organizrajo v Šenčurju.

FOTO: Tomi Lombar/Delo
FOTO: Tomi Lombar/Delo


V okviru 11. Istrskega karnevala sta povorka in rajanje danes v Portorožu in Ankaranu, na Koroškem pa so se za pustni karneval odločili v Slovenj Gradcu. Največje pustovanje na Dolenjskem prirejajo v Kostanjevici na Krki. V sklopu tradicionalne Šelmarije bodo danes oklicali kurenta in priredili veliko pustno povorko.

FOTO: Tomi Lombar/Delo
FOTO: Tomi Lombar/Delo

Preberite še:

Komentarji: