Na Hrvaškem v sredo zabeležili 95 novih okužb s koronavirusom

V članku povzemamo relavantne informacije o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Od parila naprej tako velikega števila okužb v enem dnevu na Hrvaškem še niso zabeležili. FOTO: Denis Lovrovic/Afp
Odpri galerijo
Od parila naprej tako velikega števila okužb v enem dnevu na Hrvaškem še niso zabeležili. FOTO: Denis Lovrovic/Afp20.35 Fifa odobrila 1,5 milijarde dolarjev pomoči zaradi koronakrize

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sprejela, da bo zvezam, ki jih je prizadel novi koronavirus, namenila 1,5 milijarde dolarjev (1,3 milijarde evrov) pomoči in posojil. Predsednik krovne nogometne organizacije, Gianni Infantino, je dejal, da so pomoč soglasno podprli vsi člani odbora. Ob tem so se zavzeli za natančno preverjanje porabe denarja. Vse izmed 211 članih imajo pravico do osnovnega dodatka v višini milijona ameriških dolarjev (890.000 evrov) pomoči in še dodatnih 500.000 dolarjev (446.000 evrov), ki pa morajo biti namenjeni ženskemu nogometu. Poleg tega bodo zveze lahko zaprosile tudi za posojilo, in sicer v višini 35 odstotkov letnih prihodkov oziroma največ pet milijonov dolarjev (4,5 milijona evrov).

17.35 Veleblagovnica Macy's ukinja 3900 delovnih mest

Ameriška veleblagovnica Macy's namerava ukiniti okrog 3900 delovnih mest, da se bo lažje spopadla s posledicami padca prodaje zaradi pandemije covida-19 oziroma ukrepov proti pandemiji, zaradi katerih so bile njene trgovine zaprte skoraj tri mesece. Ukinjena bodo predvsem delovna mesta v upravi. Macy's je imel ob koncu lanskega leta 123.000 zaposlenih, z odpuščanji pa računa na okrog 365 milijonov dolarjev prihranka v proračunskem letu 2020 in 630 milijonov dolarjev prihranka na leto od leta 2021 naprej. Macy's pa vendarle ostaja pri življenju, medtem ko je pandemija odnesla nekaj njegovih konkurentov, med njimi JC Penny in druge trgovine, ki so šle v stečaj.

16.53 V Italiji protesti zaradi negotovosti glede odprtja šol

V okoli 60 italijanskih mestih danes potekajo protesti proti vladi v Rimu zaradi koronavirusnih ukrepov. Protestniki opozarjajo, da v Rimu še vedno niso določili termina za ponovno odprtje šol, ki so zaprte od 5. marca. K protestom pod sloganom Šola ima prednost je pozvalo združenje staršev in učiteljev, ki očitajo vladi, da zanemarja šolski sistem. Šole na Apeninskem polotoku bodo namreč ostale zaprte najmanj do septembra. Še vedno pa ni jasno, kakšni preventivni ukrepi bodo veljali po odprtju šol. O tem trenutno še potekajo pogovori med ministrstvom za šolstvo in sindikati učiteljev.

Po prepričanju ministrstva bi moral pouk sicer potekati po izmenah in tudi ob sobotah, ampak novih učiteljev ne bi zaposlovali. Obdržali bi pouk na daljavo, ampak le tam, kjer to omogoča tehnologija, starost in kompetence učencev.

Še vedno pa ni jasno, kakšni preventivni ukrepi bodo veljali po odprtju šol. FOTO: Yara Nardi/Reuters
Še vedno pa ni jasno, kakšni preventivni ukrepi bodo veljali po odprtju šol. FOTO: Yara Nardi/Reuters


16.30 V Srbiji, BiH in Severni Makedoniji po več kot 100 novih okužb s koronavirusom

V Srbiji, Bosni in Hercegovini ter v Severni Makedoniji so v zadnjem dnevu potrdili po več kot sto novih okužb s koronavirusom. V Severni Makedoniji kljub temu načrtujejo, da bodo prihodnji teden odprli obe letališči. V Srbiji so v zadnjem dnevu ob 7311 testiranjih potrdili 137 novih okužb. Skupno se je v Srbiji s koronavirusom okužilo 13.372 ljudi. V zadnjem dnevu je covidu-19 podlegla ena oseba, skupno pa 264 ljudi. Glede na podatke oblasti imajo v državi še 954 aktivnih primerov. Med najhuje prizadetimi je mesto Novi Pazar, kjer so zaradi velikega povečevanja števila okuženih razglasili izredne razmere. Znova so omejili zbiranje oseb na javnih prostorih na največ pet oseb.

V Bosni in Hercegovini so medtem v zadnjem dnevu potrdili 119 novih okužb, kar je druga največja številka od začetka epidemije. V Federaciji BiH so potrdili 57 okužb, v Republiki srbski pa 62. Razmere se ne izboljšujejo niti v Severni Makedoniji, kjer imajo 153 novih primerov okužb, od tega največ v Skopju, kjer so jih potrdili 66. V zadnjem dnevu je umrlo šest ljudi. V Severni Makedoniji so doslej potrdili 5595 okužb in 265 smrti, aktivno okuženih je 3164, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

Iz Skopja pa so danes še sporočili, da bodo 1. julija odprli obe letališči v državi. Ob tem so zagotovili, da bodo upoštevali varnostne protokole za preprečevanje širjenja bolezni.

14.00 Na Češkem porast števila novih okužb s koronavirusom

Na Češkem so v sredo potrdili 127 novih okužb s koronavirusom, kar je največ v zadnjih dveh mesecih. Država se sicer počasi vrača v normalno življenje, saj postopoma odpravljajo večino ukrepov, ki so jih uvedli za zajezitev širjenja okužbe, poročajo tuje tiskovne agencije. Na Češkem so doslej potrdili 10.780 okužb in 344 smrti. Po podatkih oblasti je okužbo prebolelo 7592 ljudi, imajo pa še 2844 aktivnih primerov.

V zadnjem tednu so trikrat potrdili po več kot sto novih primerov v enem dnevu, kar je prvič od sredine aprila. Večino novih okužb so potrdili v okolici Ostrave na severovzhodu države in v okolici Prage. Češka je ob pojavu novega koronavirusa v državi hitro uvedla ukrepe, s katerimi so skušali omejiti širjenje. Postopoma so ob boljšanju epidemiološke slike začeli odpravljati ukrepe, še vedno pa je na primer obvezno nošenje mask v zaprtih prostorih.

13.30 WHO v Evropi svari pred povečevanjem števila okuženih s koronavirusom

Po tednih manjšanja števila novih okužb s koronavirusom v Evropi se trend na stari celini po oceni regionalne pisarne Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) spet obrača. Regionalni direktor WHO za Evropo Hans Kluge je danes opozoril, da se število novih okužb spet povečuje v 30 državah. Kluge je pojasnil, da je to prvi porast okužb v Evropi na tedenski ravni po več tednih. Je pa dodal je, da so se države kot Nemčija, Španija, Poljska in tudi Izrael hitro odzvale na nevarne izbruhe in jih hitro zajezile.

Po svetu se pospešeno veča število okuženih, samo v zadnjem dnevu so potrdili več kot 183.000 novih okužb. Glede na delež novih okužb in smrti se v Evropi zadeve sicer izboljšujejo, vendar vseeno v povprečju v regiji potrdijo skoraj 20.000 novih okužb dnevno in več kot 700 smrti, je na spletni novinarski konferenci še opozoril Kluge.

Po svetu so sicer potrdili že več kot devet milijonov okužb z novim koronavirusom in več kot 400.000 smrti zaradi koronavirusne bolezni 19.

12.40 Odprli Eifflov stolp

V Parizu so danes znova odprli Eifflov stolp, ki je bil zaradi koronavirusnih ukrepov zaprt 104 dni. Okoli stolpa so se zbrali novinarji s celega sveta, ki so spremljali, kako se je prva skupina turistov in Parižanov povzpela po stopnicah železnega stolpa na drugo ploščad. Dvigala in zgornja ploščad zaenkrat ostajajo zaprta, saj obstaja nevarnost kršenja varnostne razdalje.

To je bilo najdaljše zaprtje stolpa od druge svetovne vojne, zaradi česar je odprtje tudi simbolno dejanje prebujanja Francije po koronavirusni krizi.

To je bilo najdaljše zaprtje stolpa od druge svetovne vojne, zaradi česar je odprtje tudi simbolno dejanje prebujanja Francije po koronavirusni krizi. FOTO: Thomas Samson/Afp
To je bilo najdaljše zaprtje stolpa od druge svetovne vojne, zaradi česar je odprtje tudi simbolno dejanje prebujanja Francije po koronavirusni krizi. FOTO: Thomas Samson/Afp


11.30 Na Hrvaškem se krepi dnevno število okuženih

Na Hrvaškem so v zadnjem dnevu zabeležili še 95 primerov okužb z novim koronavirusom, so danes sporočili iz hrvaškega štaba civilne zaščite. Današnja številka na novo okuženih je tudi sicer druga najvišja v enem dnevu v celotnem obdobju pandemije od sredine marca. Največ novih okužb so zabeležili v Osiješko-baranjsko županiji - 40. Od tega jih je 38 povezanih s samostanom v Đakovu, v katerem se okužbe širijo od nedelje. Okužbe so povezane z obiskom nekaj nun na Kosovu. Z virusom se je okužil tudi upokojeni đakovsko-osiješki nadškof Marin Srakić, v izolaciji pa sta njegov naslednik v đakovsko-osiješki škofiji, nadškof Đuro Hranić in pomožni škof Ivan Ćurić.

Novo žarišče se je pojavilo tudi v zagrebški psihiatrični bolnišnici Sveti Ivan, v kateri so s covidom-19 zboleli štirje zaposleni in 16 pacientov. Na območju Zagreba so v preteklih 24 urah zabeležili skupaj 32 okuženih. V Primorsko-goranski županiji je devet novih primerov. V Istrski županiji imajo dva nova primera, med njima je en prišel s Švedske.

V zadrski županiji so v preteklih 24 urah potrdili okužbe trem osebam iz drugih držav ter hrvaški državljanki, ki je bivala v Sloveniji. Kot so poudarili, nobena od oseb nima povezav s teniškim turnirjem, na katerem so prejšnji vikend potrdili več primerov okužbe, med drugim tudi pri znanih teniških igralcih Novaku Đokoviću iz Srbije in Borni Ćoriću s Hrvaške. Posamezne nove okužbe pa so zasledili v še šestih hrvaških županijah.

Na Hrvaškem je trenutno na zdravljenju je 227 zbolelih s covidom-19. Od 25. februarja, ko so zabeležili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, so skupno potrdili 2483 okužb. Ozdravelo je 2149 oseb, umrlo pa 107. Opravljenih je bilo skoraj 75.000 testiranj, v zadnjih 24 urah pa več kot 900, je še objavil nacionalni štab civilne zaščite.

Po svetu so sicer potrdili že več kot devet milijonov okužb z novim koronavirusom in več kot 400.000 smrti zaradi koronavirusne bolezni 19. FOTO: Narinder Nanu/Afp
Po svetu so sicer potrdili že več kot devet milijonov okužb z novim koronavirusom in več kot 400.000 smrti zaradi koronavirusne bolezni 19. FOTO: Narinder Nanu/Afp


10.15 Nizozemska se postopoma vrača v normalnost

Po mesecih omejitvenih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa se Nizozemska postopoma vrača v normalno življenje. Premier Mark Rutte je v sredo napovedal obširen načrt rahljanja ukrepov. S 1. julijem bodo odpravili skoraj vse omejitve števila oseb v gledališčih, kinematografih in restavracijah. Omejitve ne bodo več veljale niti za javni promet. Dovoljeni bodo festivali na prostem in sejmi. Tudi prostitutke bodo lahko spet začele delati.
Vseeno bo v državi veljala varnostna razdalja najmanj 1,5 metra.

Rutte je še napovedal, da bodo šole delovale normalno po počitnicah, učenci pa bodo lahko sedeli eden poleg drugega. Premier je razveselil tudi športne navdušence. Od 1. septembra bodo namreč na tribunah spet dovoljeni navijači, ki pa se bodo morali držati varnostne razdalje in ne bodo smeli glasno navijati in prepevati. Na Nizozemskem že tedne beležijo upad števila novih okužb s koronavirusom. Skupno so potrdili skoraj 50.000 okužb, umrlo pa je 6097 ljudi.

10.10 Novih šest okužb

Vlada je sporočila, da so včeraj opravili 1212 testiranj in odkrili šest okuženih s koronavirusom, in sicer dve v Škofji Loki, po eno pa v Ljubljani, Kopru, Preboldu in Kungoti. Doslej so skupaj potrdili 1547 okužb, 696 pri moških in 851 pri ženskah.10.05 Nova pravila v cerkvah

Slovenski škofje so v skladu z ukrepi vlade za preprečevanje širjenja novega koronavirusa sprejeli odločitev, da je od danes in do preklica obvezna nošnja zaščitnih mask v zaprtih cerkvenih prostorih. To še posebej velja za cerkve, kapele, pisarne, veroučne in druge prostore, so sporočili iz Slovenske škofovske konference. Navodila slovenskih škofov v slovenskih cerkvah v času začasne umiritve epidemije covida-19, ki so stopila v veljavo 1. junija, so od danes nekoliko spremenjena.

Vsak, ki vstopi v cerkev, je sam odgovoren za zaščito pred morebitno okužbo, tako kot to velja za vstopanje v druge javne prostore. Ob vstopu v cerkev si mora razkužiti roke, nadeti zaščitno masko in v cerkvi ohranjati medosebno razdaljo 1,5 metra, kar pa ne velja za družine in člane skupnega gospodinjstva, so navedli. Na koru so lahko organist in pevci, ki med seboj ohranjajo ustrezno razdaljo 1,5 metra. Pevci morajo uporabljati maske.

Vernikom je dovoljeno deliti sveto obhajilo samo na roko. Delivec obhajila pri obhajanju nosi masko. Pred obhajilom in po njem si mora razkužiti roke, še piše v spremenjenih navodilih.

10.00 Ob začetku poletnih počitnic NIJZ opominja tudi na upoštevanje higienskih ukrepov

V Sloveniji se začenjajo počitnice in dopusti. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opominjajo, da je treba pomisliti tudi na zdravje in varnost, saj je novi koronavirus še vedno prisoten v populaciji. Zato opominjajo na upoštevanje higienskih ukrepov, kot so umivanje rok, higiena kašlja in medsebojna razdalja vsaj 1,5 metra. Glede na hitro spreminjajočo se situacijo NIJZ priporoča preverjanje pogojev za prehajanje državnih meja.

10.00 V Nemčiji v zadnjem dnevu 630 novih okužb s koronavirusom

V Nemčiji so v enem dnevu potrdili 630 novih okužb, umrlo pa je 13 ljudi. V Nemčiji so skupno potrdili 192.079 okužb s koronavirusom, skupno pa je covidu-19 podleglo 8927 oseb. Zaenkrat je okužbo prebolelo 176.800 oseb. Po izračunih nemškega Inštituta Robert Koch je bil faktor širjenja okužbe v sredo pod ena, kar pomeni, da se okužba ni širila pospešeno. Natančneje je bil faktor v sredo 0,72, navaja dpa. Je pa faktor širjenja okužbe zadnjih sedem dni 1,17, kar pomeni, da ena oseba zagotovo prenese okužbo na še eno. Dan prej je bil faktor za zadnjih sedem dni 1,67.

8.22 Na jugu in zahodu ZDA rekordna rast okužb s koronavirusom

V ZDA se je do srede po podatkih univerze Johns Hopkins s koronavirusom okužilo že skoraj 2,4 milijona ljudi, za covidom-19 pa jih je umrlo skoraj 122.000. V uvodnih žariščih, kot je New York, se pandemija še naprej umirja, zato pa nastajajo nova žarišča po jugu in zahodu ZDA, kjer so najprej odpravljali ukrepe proti pandemiji.

V ZDA so v torek potrdili 34.700 okužb s koronavirusom kar je največ od konca aprila, ko je dnevni rekord znašal 36.400. Okužbe rekordno naraščajo med drugim v Kaliforniji, Arizoni, Mississippiju, Teksasu in Oklahomi, hospitalizacije pa med drugim v Južni in Severni Karolini. Univerza Washington napoveduje najmanj 180.000 mrtvih v ZDA do 1. oktobra.

New York, New Jersey in Connecticut uvajajo obvezno samoizolacijo za vse, ki prihajajo iz zveznih držav, kjer primeri naraščajo. Za začetek to velja za Alabamo, Arizono, Arkansas, Florido, Severno in Južno Karolino, Teksas, Utah in Washington. Seznam se bo sproti posodabljal. Florido je sedaj dobila povrnjeno karanteno, ki jo je uvajala za prebivalce mesta New York in okolice v času prvega vala pandemije aprila.

7.40 Od danes spet obvezna uporaba zaščitnih mask

Z današnjim dnem je v zaprtih javnih prostorih in ob uporabi javnega prevoza spet obvezna uporaba zaščitne maske. Za vnovično obvezno uporabo mask v zaprtih prostorih, ki jo spremlja tudi znova obvezno razkuževanje rok, se je vlada odločila po povečanem številu okužb z novim koronavirusom v zadnjih dneh. Ukrep, ki je po besedah ministra za zdravje Tomaža Gantarja v preteklosti prispeval k boljšim rezultatom pri zajezitvi okužb, bodo pristojni preverjali vsakih 14 dni glede na epidemiološko situacijo v državi.

Preberite še: Beović: Nevarnost okužbe na Hrvaškem je takšna kot v Sloveniji​

7.40 Potrdilo ne sme biti starejše od 36 ur

Vlada je v izogib zlorabam odločila tudi, da dokazilo o negativnem testu na novi koronavirus, ki ga morajo tujci predložiti ob vstopu v Slovenijo, po novem ne sme biti starejše od 36 ur. Doslej dokazila niso smela biti starejša od treh dni.

Poleg tega je z današnjim dnem dokazilo o negativnem testu na okužbo z novim koronavirusom obvezno tudi za osebe, ki vstopajo v Slovenijo iz družinskih razlogov ali zaradi neodložljivih osebnih opravkov. Izjema so pripadniki Slovenske vojske ali policije in uslužbenci državnega organa, ki se vračajo v Slovenijo z napotitve na delo v tujini. Taka oseba lahko opravi test tudi ob vrnitvi v Slovenijo, delodajalec pa je dolžan zagotoviti pogoje za izolacijo do prejema rezultata, je zapisano v gradivih po seji vlade.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


7.40 Spremembe pri vstopu v državo

Več sprememb je tudi pri vstopanju v državo. Od danes tako na seznamu epidemiološko varnih držav, iz katerih je mogoče v Slovenijo vstopiti brez omejitev, tudi ni več Črne gore in Luksemburga. Na t. i. rdečem seznamu držav, iz katerih je ob prihodu v Slovenijo treba v karanteno, pa sta po novem še Albanija in Portugalska.

Preberite še: V zadnjih dnevih so izrekli kar okoli 2700 ukrepov karantene.

V sredo sprejet odlok vlade še določa, da se karantena za obdobje 14 dni odredi vsem osebam, ki vstopajo v Slovenijo in imajo stalno ali začasno prebivališče v državah s t. i. rdečega seznama, na katerem so države s poslabšano epidemiološko situacijo. Karantena bo odrejena tudi vsem, ki iz teh držav prihajajo v Slovenijo, ne glede na državljanstvo ali državo bivanja.

Karantena bo odrejena tudi osebam, ki v Slovenijo vstopajo iz države na rumenem seznamu, razen če gre za katero izmed 15 izjem, ki jih odlok predvideva. V državo lahko brez omejitev in karantene vstopijo državljani Slovenije ali tujci s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, če prihajajo iz držav članic EU oziroma držav članic schengenskega območja. To ne velja, če je država uvrščena na rdeči seznam.

Komentarji: