Mati več let opozarjala, da je oče odvisnik

Policija primer še preiskuje, CSD trdi, da do maja o šestletniku niso prejeli nobene informacije, ki bi zahtevala ukrepanje.
Fotografija: CSD podprl materin predlog, da se do dokončne odločitve sodišča očetu odvzame pravica do stikov z otrokom. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
CSD podprl materin predlog, da se do dokončne odločitve sodišča očetu odvzame pravica do stikov z otrokom. FOTO: Jure Eržen/Delo

Oče šestletnega dečka iz slovenske Istre, ki je bil po vrnitvi z obiska pri očetu na toksikološkem testu pozitiven na kokain, je po odločitvi preiskovalnega sodnika v priporu.

image_alt
Šestletnik na Obali na toksikološkem izvidu pozitiven na kokain

Inšpektorat med tem izvaja inšpekcijski nadzor Centra za socialno delo (CSD) Piran. Iz CSD Južna Primorska odgovarjajo, da so z mnenjem sodišču podprli predlog dečkove matere za zaščito otroka, a da do maja niso prejeli nobenih informacij, ki bi zahtevale ukrepanje CSD.

Javnost je razburila novica, da je bil komaj šestletni deček, potem ko se je vrnil iz varstva pri 40-letnem očetu, pozitiven na kokain. Po obisku je imel hud glavobol in bolečine v trebuhu. Mati je za nacionalno televizijo povedala, da je imel neobičajen pogled, bil je tudi zelo agresiven. Odpravila se je v lekarno in kupila test za prepovedane droge, ki je razkril, da je deček pozitiven na kokain.

Nemudoma ga je odpeljala na urgenco, kjer so potrdili vsebnost kokaina v dečkovem sistemu, prav tako je bil test pozitiven še v izolski bolnišnici. Pri dečku naj bi zaznali tudi šum na srcu, po poročanju matere pa je imel zadnjih šest mesecev hude krvavitve iz nosu.

CSD Južna Primorska. FOTO: Zaslonski posnetek
CSD Južna Primorska. FOTO: Zaslonski posnetek

Policijska preiskava

S koprske policijske uprave so sporočili, da so obravnavali kaznivi dejanji omogočanja uživanja prepovedanih drog ter zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja, katerih storitve je osumljen moški z območja slovenske Istre. Kot dodajajo, so ga 13. julija s kazensko ovadbo privedli pred preiskovalnega sodnika koprskega okrožnega sodišča, ki pa je zanj odredil pripor. »Moški je še vedno v priporu,« zbiranje dodatnih obvestil in dokazov pa se nadaljuje. »Zaradi zaščite interesov otroka na podrobna vprašanja o konkretni zadevi ne bomo odgovarjali,« so še dodali.

Mati otroka naj bi piranski CSD več let opozarjala, da oče ni primeren skrbnik, a odziva pristojne institucije, ki bi morala otroka zaščititi, ni bilo. Na CSD Piran se je obrnila tudi ravnateljica osnovne šole, ki jo je obiskoval deček, in jih seznanila s tem, da je otrok, kadar ga pripelje oče, večkrat zanemarjen. Po pričevanju razredničarke naj bi se deček izoliral od drugih otrok in grizel nohte. Odziva od CSD Piran več kot dva meseca ni prejela niti šola.

S CSD Južna Primorska so sporočili, da od februarja 2021 do 29. maja letos, ko so prejeli pobudo osnovne šole, niso prejeli nobenih informacij, ki bi terjale ukrepanje CSD – ne od matere oziroma staršev ne od institucij. Po prejemu obvestila od šole je CSD mater povabil na pogovor in jo seznanil z možnostjo podaje predloga sodišču za začasno odredbo glede zaupanja otroka v varstvo in vzgojo njej in prepovedi stikov z očetom.

Luka Mesec. FOTO: Jure Eržen/Delo
Luka Mesec. FOTO: Jure Eržen/Delo

CSD z mnenjem podprl materin predlog

Po prejemu poziva sodišča je CSD z mnenjem podprl materin predlog, saj je ocenil, da gre za visoko stopnjo ogroženosti otroka, ker je oče s tem, ko je sinu omogočil, da pride v stik s prepovedanimi substancami, hudo kršil svoje starševske dolžnosti in s tem življenjsko ogrozil svojega otroka. Predlagal je, da se do dokončne odločitve sodišča očetu odvzame pravica do stikov z otrokom.

CSD družino pozna vse od leta 2018, ko jim je bilo nudeno predhodno družinsko svetovanje, sodelovanje v sodnih postopkih za varstvo koristi otroka ter nalog za preprečevanja nasilja v družini. Za oblikovanje mnenja sodišču v postopku urejanja razmerij med staršema je CSD pridobival podatke iz različnih virov z namenom izdelave ocene ogroženosti otroka. Pri tem so bila upoštevana tudi zdravniška potrdila. Sodišče je takrat, tudi na podlagi mnenja sodnega izvedenca glede primernosti staršev za izvajanje starševske skrbi ter stikov, izdalo sklep o sodni poravnavi, saj je med staršema prišlo do dogovora glede ureditve razmerij do otroka.

»V visoko konfliktnih razvezah oziroma razpadih zunajzakonskih skupnosti mora CSD utemeljiti mnenje na podlagi dejstev oziroma konkretnih vedenj starša, ki ogroža otroka. Ko gre za navedbe o domnevni odvisnosti starša, CSD nima pristojnosti, da bi slednje ugotavljal, zato predlaga sodišču, da postavi sodnega izvedenca, ki to lahko oceni,« so še dodali.

Komentarji: