Minister Šircelj: Pomembno je, da podjetja obstanejo na trgu

Poslanci bodo jutri glasovali o šestem protikoronskem zakonu.
Fotografija: Andrej Šircelj, minister za finance. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Andrej Šircelj, minister za finance. FOTO: Jure Eržen/Delo

»Podatki še ne kažejo, da se epidemiološke razmere bistveno umirjajo,« je na vladni novinarski konferenci komentiral vladni govorec Jelko Kacin. Trenutno znaša 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev za Slovenijo 965, aktivnih primerov okužb pa imamo po podatkih NIJZ 20.220. Vodja strokovne skupine za covid-19 Bojana Beović je danes napovedala, da bodo vladi predlagali podaljšanje trenutno veljavnih ukrepov. Ker se po njenih besedah virus širi v delovnih okoljih, ne bodo mogli predlagati sproščanja ukrepov, ki bi olajšali delovanje gospodarstva. 

Medtem ko vlada že pripravlja sedmi protikoronski zakon, ki bo naslovil posledice epidemije covida-19, bodo o šestem protikoronskem zakonu državnozborski poslanci odločali jutri.

Minister za finance Andrej Šircelj je na novinarski konferenci poudaril, da so potrebni ukrepi na različnih področjih, od gospodarstva, družbe do izobraževanja, predvsem zato, da se ohranja zaposlenost in da podjetja obstanejo na trgu. Drugi val epidemije covida-19 je zahtevnejši, je komentiral.

Prenos novinarske konference si lahko ogledate tukaj



S šestim protikoronskim zakonskim svežnjem se podaljšuje nadomestilo plačil za začasno čakanje na delo. Po novem lahko podjetja dobijo 100-odstotno nadomestilo, pri čemer je skupni znesek, ki ga lahko prejmejo, omejen na 800.000 evrov. Če bodo podjetja zaprosila za 80-odstotno nadomestilo, potem skupni znesek ne bo omejen.  

PKP6 predvideva tudi povrnitev fiksnih stroškov za podjetja, ki so izgubila najmanj 30 odstotkov prihodkov v letu 2020 v primerjavi z letom 2019. Nadomestila za stroške, kot so najemnine, zavarovanja ter plačila za energente in komunalne storitve, bodo podjetja za zadnje tri mesece leta 2020 prejela 20. januarja 2021. Višina nadomestila bo izračunana glede na to, ali je promet podjetju upadel za 30–70 odstotkov oziroma za več kot 70 odstotkov.

Vlada je v PKP6 predvidela tudi druge ukrepe, kot je nadaljevanje moratorija odplačil kreditov najmanj do 31. januarja 2021. Kot je povedal minister Šircelj, je jamstvena shema, ki omogoča bankam, da dobijo državno jamstvo za kredite podjetjem, izkoriščena v do 3 odstotni meri.

Med ukrepi s področja izobraževanja in sociale, je minister omenil neplačevanje vrtcev, ker jih otroci ne morejo obiskovati, in neplačevanje nastanitve v študentskem domu. Vlada bo med drugim financirala zaščitno opremo za športnike, predvsem tiste, ki imajo uspehe na mednarodnem področju.

Preberite še:

Komentarji: