Mladi aktivisti kukali v različne pore družbe

Koordinatorja Levice smo spremljali na predvolilnem obisku zasavskih krajev Pravice delavcev in okolje.
Fotografija: Levica je stranka, kise spogleduje z demokratičnim socializmom in nagovarja delavski razred. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Levica je stranka, kise spogleduje z demokratičnim socializmom in nagovarja delavski razred. FOTO: Jože Suhadolnik

Trbovlje – »Program bo predstavil gospod Luka Mesec.« »Ne gospod, tovariš.« »Se opravičujem, tovariš Luka Mesec.« Poimenovanje in lokacija predstavitve lokalnih kandidatov, v ozadju katerih je stal rudarjev spomenik, nista naključna. Stranka, ki se spogleduje z demokratičnim socializmom, nagovarja delavski razred. Zasavsko turnejo je bolj kot za iskanje stikov z volivci izkoristila za seznanitev s problemi in priložnostmi okolja.

Razgiban predvolilni dan je napovedalo že jutranje hitenje do najbolj oddaljenega, enajstega perona ljubljanske železniške postaje. Čeprav slovenski vlaki že pregovorno zamujajo, je bil vlak za Litijo, kamor smo se odpravili z Mescem in strokovnim sodelavcem njegove stranke, kar preveč točen.

Za nekoliko utrujenim Mescem je bil predvolilno natrpan teden. Med kraji, kjer je pridobival podporo, je posebej izpostavil z azbestom onesnaženo Anhovo, saj je DNK stranke tesno povezan z okoljem. Tudi obisk Zasavja ni nobeno naključje, hkrati pa gre za regijo, ki ima še dva močna, za stranko pomembna elementa, delavski razred in socialno obrobje.

Po približno polurni vožnji smo se znašli v Litiji, kjer smo v družbi lokalne sekretarke stranke in drugih simpatizerjev zavili v medgeneracijsko središče Šmelc, ki pod svojo streho združuje dom starejših občanov, oskrbovana stanovanja, varstvenodelovni center, glasbeno šolo, dva oddelka vrtca in komercialni del.

Vlak za Litijo, kamor so se odpravljali Luka Mesec in njegovi sodelavci, je bil kar preveč točen. FOTO: Jože Suhadolnik
Vlak za Litijo, kamor so se odpravljali Luka Mesec in njegovi sodelavci, je bil kar preveč točen. FOTO: Jože Suhadolnik


Od seniorjev k vrstnikom


»O, sama mladina,« se je prihoda predstavnikov stranke razveselila direktorica doma Tisje Vida Lukač, ki je razlagala vse prednosti pa tudi križe in težave. »V prihodnjih letih bo demografija naredila svoje, politika se tega premalo zaveda. Staranje je največji problem družbe, še posebno v teh krajih,« je opozorila. Poleg tega je navedla še premajhno financiranje zdravstva, s katerim je povezano pomanjkanje pomoči na domu, kadrovski deficit, zakon o dolgotrajni oskrbi in demenco. Med ogledom gospodinjskih skupin, kjer smo starostnike zmotili med lupljenjem česna, je direktorica eni od zgovornih simpatičnih ženic dejala, da je na obisk prišel poslanec: »Povejte mu, koliko ste stari?« »Rodila sem se 12. avgusta 1924, zdaj pa računajte!« je hudomušno dejala in izvabila nasmešek vseh.

Ogledali smo si še varstveno-delovni center, k odprtju katerega je s poslanskim vprašanjem pred časom pripomogel Mesec, za kar se mu je osebje večkrat zahvalilo. Dve skupini varovancev smo zmotili med izdelovanjem stikal za štedilnike, obisk pa sklenili s stiskom rok in njegovimi besedami vodilnim, naj mu sporočijo, če kakorkoli lahko pomaga pri morebitnih težavah.
 

Prekiniti vračanje v kameno dobo


V Litiji je sledil še kratek obisk mladinskega centra, nekakšne male Metelkove v teh krajih, nato pa se je že mudilo v Trbovlje, na tiskovno konferenco. Brez velikega pompa in številne delegacije so postavili voziček, ga opremili z različnimi rdečimi letaki in značkami.

»Zasavje je postindustrijska regija. Umazana, stara, težka industrija je šla ven. To mesto je luknja, vedno je bila in bo, ampak naj postane luknja za prihodnost,« je Mesec parafraziral znani rek. Na stopnišču pred delavskim domom je obljubil, da si bodo prizadevali za marginalizirane skupine, ostali pa so omenjali vero v socializem, boj proti tam vseprisotni revščini in ekologijo.

»Svinjarije je manj, a še vedno velja Peterletov načrt, da je Zasavje treba potisniti nazaj v kameno dobo,« je kritiziral kandidat Levice v Zagorju Aleš Gulič, nekdanji poslanec LDS. »Vsi drugi so me, ne bom rekel razočarali, ker od njih niti nisem veliko pričakoval, sem bil pa pozitivno presenečen nad delom Levice v državnem zboru,« je utemeljil svojo vrnitev iz pokoja.

Pravega navala na strankini stojnici ni bilo, saj so bili ljudje še po službah, malo je bilo tudi medijske navzočnosti. Strankina četica se je po kakšni uri odpravila še na srečanje s hrastniškim županom in ogled tamkajšnjega gospodarskega bisera, steklarne.

Luka Mesec s sodelavci v Zasavju. FOTO: Jože Suhadolnik
Luka Mesec s sodelavci v Zasavju. FOTO: Jože Suhadolnik


Včasih lažje kot v pisarni


Zasavsko predvolilno turnejo so sklenili z vrnitvijo v Trbovlje, kjer so na vrtu gostinskega lokala speljali še bolj neformalni del, druženje z volivci ob živih zvokih partizanskega pevskega zbora Zarja in frontmana skupine zagorske skupine Orlek.

V obiskanih krajih ima Levica močno podporo, ki pa se večinoma žal ne preslika v formalno članstvo, je pojasnil Mesec. Stranka je drugi najboljši rezultat na zadnjih volitvah, poleg okraja Ljubljana Center, dosegla prav tu, v Trbovljah, in med poslance uvrstila sogovornika. Ta je dneve pred in po našem zasavskem obisku preživljal tudi na stojnicah in v štabu v prestolnici, kjer kandidira zdaj.

Sodelovanje v letošnji kampanji je precej lažje, kot je bilo prvo, pred štirimi leti, saj so v tem času v stranki pridobili vse potrebno znanje iz formalnih postopkov, organizacije, volilnih rokov. »Fizično je naporno, ker ves dan tekam naokrog, a včasih je manj stresno kot na navadni delovni dan,« razlaga Mesec.
Posebna izdaja Sobotne priloge Dela FOTO: Delo/
Posebna izdaja Sobotne priloge Dela FOTO: Delo/

Komentarji: