Na domu bi lahko delala četrtina zaposlenih

Anketa je pokazala, da je v tednu od 9. do 15. novembra v službo hodilo skoraj dve tretjini zaposlenih.
Fotografija: Na GZS so za STA ocenili, da bi lahko zaradi različnih omejitev na domu delala približno četrtina vseh zaposlenih. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Na GZS so za STA ocenili, da bi lahko zaradi različnih omejitev na domu delala približno četrtina vseh zaposlenih. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Ob še vedno velikem številu novih okužb s koronavirusom se krepijo tudi opozorila, da velik delež okužb najverjetneje izvira z delovnih mest in da bi moralo več zaposlenih preiti na delo na domu. Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) ocenjujejo, da bi lahko na domu delala približno četrtina vseh zaposlenih. Točnih podatkov o zaposlenih, ki so prešli na delo na domu, sicer ni.

Analiza Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki zajema obdobje med 16. in 22. novembrom, je pokazala, da je delovno mesto tisto, ki najverjetneje prispeva največji delež okužb z novim koronavirusom. Kot najverjetnejši vir okužbe z novim koronavirusom je delovno mesto navedla četrtina od skupno 10.205 ljudi, ki so jih anketirali, je v sredo na novinarski konferenci o aktualnih razmerah zaradi covida-19 povedala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni na NIJZ Nuška Čakš Jager.

Takšne okužbe bi bilo mogoče preprečiti tudi z delom na domu. Na inšpektoratu za delo so za STA pojasnili, da so od 1. oktobra do vključno 23. novembra prejeli 7663 obvestil delodajalcev o delu na domu. Ker podatke spremljajo le po delodajalcih, in ne tudi po posameznih delavcih, ocene tega, koliko delavcev trenutno dela na domu, ne morejo podati.

Na GZS so za STA ocenili, da bi lahko zaradi različnih omejitev na domu delala približno četrtina vseh zaposlenih. Podatkov o tem, koliko njihovih članov je organiziralo delo na domu in za koliko zaposlenih, ne spremljajo, ker za to nimajo pravne podlage, so pojasnili.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


Anketa, ki jo je v skupnem projektu sledilnika za covid-19 Mladih zdravnikov Slovenije in Valicona opravil zadnji, pa je pokazala, da sta v tednu od 9. do 15. novembra v službo hodili skoraj dve tretjini zaposlenih. Ves čas je bilo na delovnem mestu 51 odstotkov zaposlenih.

75 odstotkov anketirancev, ki so v tem tednu hodili v službo, ima delo, ki ga ni mogoče opraviti od doma. Četrtina tistih, ki so hodili v službo, bi lahko delala od doma. A desetim odstotkom anketiranih delodajalec tega ni omogočal, 14 odstotkov vprašanih pa se je za delo na delovnem mestu odločilo samih.

Po najnovejših podatkih statističnega urada je bilo septembra 2020 v Sloveniji 887.200 delovno aktivnih oseb. Če rezultate iz vzorca preslikajo na celotno populacijo, to pomeni, da je v navedenem tednu približno 142.000 ljudi obiskovalo delovno mesto, čeprav za delovni proces to ne bi bilo treba, so še zapisali.

Zelo skrb vzbujajoč pa je po njihovem mnenju podatek, da delovno mesto obiskuje kar deset odstotkov zaposlenih, ki so bili v zadnjih 14 dneh v tveganem stiku s potrjeno okuženo osebo, in celo zaposleni s simptomi okužbe z novim koronavirusom. Med tistimi, ki so v navedenem tednu obiskali delovno mesto, jih je deset odstotkov navedlo en simptom, devet odstotkov pa dva ali več simptomov, ki so najbolj pogosti pri bolezni covid-19.

Preberite še:

Komentarji: