Za gasilci je težka noč

Spremljamo dogajanje na Krasu: gasilci so se borili s tremi večjimi požarišči pri Novi vasi, Vojščici in med Cerjem in Trsteljem.
Fotografija: Selo in Kostanjevica na Krasu. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Selo in Kostanjevica na Krasu. FOTO: Črt Piksi

 

21.35 Minister za obrambo Marjan Šarec je na twitterju zapisal, da se je požar ponovno razplamtel, »zato gasilce in vojake čaka težka noč«.

20.38 Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je za medije povedal, da bo v nočnem času požar nadzorovalo 510 gasilcev, čez dan jih je bilo čez 1000. Ponoči bodo razmere ugodnejše za gašanje, saj se bo veter umiril, pričakujejo pa, da se bo jutri znova okrepil. Požar po njegovih besedah presega 200 hektarov.

20.35 Požari v Furlaniji – Julijski krajini so po poročanju Primorskih novic danes žal terjali prvo smrtno žrtev. Na koordinatorko civilne zaščite iz Praprotna se je med preverjanjem požarišča prevrnilo drevo, ki ga je poškodoval ogenj. Pokojna Elena Lo Duca je bila po poročanju Primorskih novic zaposlena na policijski postaji v Čedadu. 

20.25 Požarni dim je že prišel do osrednje Slovenije. Dim se vidi in vonja celo v Logatcu, občutek pa je takšen, kot da nekaj gori bistveno bližje kot na Krasu.

FOTO: Črt Piksi
FOTO: Črt Piksi

19.47 Prebivalci Vojščice, Temnice in Novela na Krasu, ki so jih evakuirali dopoldne, se vračajo domov. Sicer pa se gasilci še vedno borijo s tremi večjimi požarišči pri Novi vasi, Vojščici in med Cerjem in Trsteljem. Imajo izdatno pomoč iz zraka. Pozno popoldan se jim je znova pridružilo letalo za gašenje kanader, prav tako pa tudi slovaški helikopter. Glavna naloga vseh sil je zadržati požarno linijo pred cesto Temnica - Renče, so zapisali v regijskem štabu Civilne zaščite za Severno Primorsko.

Po njihovih navedbah je na terenu več kot 1000 slovenskih gasilcev, na pomoč pa jim je prišlo tudi devet hrvaških. Po besedah poveljnika Civilne zaščite RS Srečka Šestana gasilci skušajo preprečiti, da bi se požar razširil do Trstelja. Ob tem se v čudnih okoliščinah pojavlja več nepredvidljivih požarov, za katere je težko oceniti, ali nastajajo zaradi preskokov požara ali česa drugega, je dejal.

Minister za obrambo Marjan Šarec pa je za STA povedal, da je gašenje iz zraka zaradi slabe vidljivosti izjemno zahtevno, prav tako zračnim plovilom grozi nevarnost trka. Na prizorišču sta zato tudi usmerjevalca helikopterjev in letal.

19.05 Helikopterji zajemajo vodo v bazenu v Mirnu

18.41 Pri aktivnostih gašenja požara na območju občine Miren-Kostanjevica na Krasu sodeluje tudi Zavod za gozdove Slovenije. Zaradi dobrega poznavanja terena in gozdov gozdarke in gozdarji sežanske območne enote zavoda sodelujejo pri koordinaciji in usmerjanju sodelujočih v akciji. Požar se je iz nedeljskega požarišča razširil na glavno cesto Temnica-Renče, kjer ga gasilci poizkušajo zaustaviti, da se ne bi razširil proti Trstelju. Da se požar ne bi razširil v smeri proti Komnu, gozdarji izvajajo širjenje protipožarnih gozdnih prometnic na območju borovih gozdov. Širijo trase in sekajo drevje ob trasi, so sporočili iz zavoda za gozdove.

Trenutno je na terenu okoli 40 gozdnih delavcev - sekačev, trije sečni stroji in več enot druge gozdarske mehanizacije. V intervencijo je vključenih osem delavcev sežanske območne enote zavoda za gozdove, podporo nudi centralna enota zavoda, glede na potrebe pa bodo terenski kader še okrepili.

Kot so zapisali, po trenutnih ocenah požar obsega približno 2000 hektarov, za natančnejšo oceno pa bi potrebovali aktualne satelitske posnetke požarišča. Na zavodu za gozdove ocenjujejo, da je po površini približno polovica borovih gozdov, polovica pa gozdov listavcev s toploljubnimi drevesnimi vrstami (črni gaber, puhasti hrast, mali jesen...). Po umiritvi razmer bodo, kot predvideva zakonodaja, izdelali sanacijski načrt in aktivno pristopili k sanaciji poškodovanih gozdov, so napovedali na zavodu.

FOTO: Črt Piksi
FOTO: Črt Piksi

18.35 Vrstijo se tudi pozivi, da pomagamo tudi živalim, ki jih je ogenj prav tako močno prizadel. V podjetju Okolje Piran so na facebooku zapisali, da vsekakor v okolici požarov prilagodite hitrost vožnje, »saj lisice, kune, podlasice in druge, ki se gibljejo predvsem v mraku, panično prečkajo ceste, ki jih ne poznajo«. Če imate v bližini pogorišča vrt, pripravite vodo. Posoda mora biti nizka, da preprečimo utopitev majhnih živali, ki so že v težavah. Na svoj vrt postavite majhne količine hrane (izogibajte se velikim količinam, saj lahko zaradi vročine postanejo zaudarjajoče). Primeri: skleda s suho hrano za pse in mačke, v duplu drevesa pest semen in lešnikov, nekaj sadnih in zelenjavnih ostankov hrane na polici visoko za ptice.«

V Svetovni organizaciji za varstvo narave (WWF) pa so pozvali, naj preprečevanje gozdnih požarov postane ena od prioritet državnih načrtov. »Podnebne spremembe in gozdni požari se medsebojno krepijo in požari, ki danes gorijo v mnogih delih sveta, so večji, intenzivnejši in trajajo dlje časa kot prej. Če se bodo sedanji trendi nadaljevali, bodo posledice dolgoročne in uničujoče za ljudi, živali in podnebje,« je današnjem v sporočilu za javnost navedla predstavnica WWF v Sloveniji Nevenka Lukić Rojšek in opozorila na veliko nevarnost požara na Krasu ne le za ljudi, ki se zadnje dni soočajo z ognjeno stihijo, ampak tudi za naravo in tamkajšnje prostoživeče živali. WWF sicer sodeluje s Parkom Škocjanske jame pri odstranitvi jezu na reki Reki, s čimer naj bi izboljšali pogoje za obstoj ključnih živalskih in rastlinskih vrst, povečali splošno blaginjo lokalnih skupnosti in izboljšali ekološko stanje te reke. Krhka biotska raznovrstnost jam, kjer živi človeška ribica, je zaradi številnih ovir na Reki, ki povečujejo njeno onesnaženost, pod povečanim pritiskom, zdaj pa to naravo dodatno ogroža požar, so posvarili v nevladni organizaciji.

18.11 Kostanjevica na Krasu

17.56 Granate so se v zadnjih dneh precej segrele, zato na območju požara tudi precej poka. Kot je povedal poveljnik državne enote za varstvo pred NUS Darko Zonjič, so samo v četrtek pirotehniki odstranili najmanj osem ubojnih sredstev, v petih dneh pa že 70. Največja je bila nemška 250-milimetrska mina s kar 42 kilogrami eksploziva. Na vprašanje, koliko sredstev je posejanih po Krasu, ni mogel odgovoriti, dejal je le: »Na Soški fronti so na kvadratni meter odvrgli 70 kilogramov NUS. Lahko si predstavljate, koliko jih leži tu naokrog.« Na terenu so vsak dan štirje pripadniki enote za varstvo pred NUS, po potrebi bodo vpoklicali dodatne ljudi. Pohvalil je gasilce, da se držijo varnostnih con in ne tvegajo po nepotrebnem. 

Pri požaru sodelujejo tudi policijski helikopterji:

17.55 Pri gašenju požara na goriškem Krasu že šesti dan pomaga tudi Slovenska vojska. Letalska enota 15. polka vojaškega letalstva je s helikopterji in letalom v petih dneh odvrgla skupaj približno 900.000 litrov vode, pri tem pa so leteli 93 ur, so objavili na spletni strani Slovenske vojske. Slovenska vojska je za potrebe gašenje požara in drugih potreb vključila tudi pripadnice in pripadnike poveljstva sil Slovenske vojske, 1., 72. in Logistične brigade ter centra za združeno usposabljanje. Te enote nudijo logistično pomoč pri zagotavljanju vode s sedmimi cisternami za vodo, vzpostavile pa so tudi sanitetno postajo za zdravstveno oskrbo s štirimi mobilnimi vojaškimi timi prve pomoči.

17.53 Položaj na požarišču na italijanskem Krasu je stabilen, gasilci in prostovoljci civilne zaščite so s skupnimi močmi zaustavili nadaljnje širjenje ognja, je danes dejal pristojni v deželni vladi Furlanije - Julijske Krajine za civilno zaščito Riccardo Riccardi. Popoldne so v obe smeri odprli avtocesto Trst - Benetke. Riccardi je po poročanju Primorskega dnevnika dejal, da zdaj gasilci in prostovoljci vse svoje moči usmerjajo v omejevanje požara. Pri gašenju na italijanski strani meje iz zraka pomagajo trije helikopterji in kanader, medtem ko je moral drugi kanader zaradi okvare v popravilo, vendar naj bil kmalu spet na razpolago.

Požar je najbolj ogrozil vas Jamlje, kjer je se v sredo povsem približal hišam, nekatere tudi poškodoval, a so jih gasilci obvarovali pred požigom. Prebivalci se sicer še ne morejo vrniti v Jamlje, a nihče ni poškodovan, dodaja Primorski dnevnik. Italijanska tiskovna agencija Ansa pa poroča, da so oblasti zaprle zračni prostor na območju za zasebna letala, da lahko letala in helikopterji za gašenje nemoteno opravljajo delo.

17.39 Kot je za STA pojasnil minister za obrambo Marjan Šarec, pri gašenju požara še vedno pomagajo trije helikopterji Slovenske vojske (SV), policijski helikopter in letalo SV, pa tudi hrvaški helikopter. Po njegovih zadnjih informacijah naj bil znova na voljo tudi hrvaški kanader. Slednji je pomagal že dopoldne, nato pa se je zaradi nevarnih razmer umaknil. Ob tem je poudaril, da je gašenje iz zraka zaradi slabe vidljivosti izjemno zahtevno, prav tako zračnim plovilom grozi nevarnost trka, zato sta na prizorišču tudi usmerjevalca helikopterjev in letal.

Poveljnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Darko Zonjič je povedal, da je danes dogajanje precej pestro. Kot pravi Zonjič, eksplozij niti ne štejejo več. Po njegovih besedah, vse kar najdejo zunaj požarišča, tudi odstranijo, do zdaj že okoli 70 granat. Največja je bila mina nemške izdelave kalibra 250 milimetri in 42 kilogrami eksploziva. Eno ekipo so, ko so ocenili, da je stanje zelo resno, tudi umaknili. 

FOTO: Črt Piksi
FOTO: Črt Piksi

17.33 Požar na Krasu še naprej divja, a gasilci so doslej uspeli obvarovati vse hiše. Po besedah župana občine Miren-Kostanjevica Mauricija Humarja se ogenj trenutno širi s severnega območja Kostanjevice na Krasu za bivšim vadbenim centrom v smeri Renškega vrha. Gasilci morajo predvsem paziti, da se ne bi razširil proti Trstelju in nanj, je dejal za STA. Po drugi strani se požar širi na Vojščici in iz Vojščice proti Temnici. Ta požar za zdaj uspevajo zamejevati. Kot je Humar izvedel od vodje intervencije, hiše trenutno niso ogrožene, gasilci pa poskušajo ogenj zaustaviti čim dlje od poslopij. Sicer se je ogenj Kostanjevici na Krasu, kjer je štab operacije, medtem približal na okoli 200 metrov. Območje bodo varovali s pehotnimi silami in helikopterji, usposobljeni gasilci pa ocenjujejo, da so razmere s takšno taktiko obvladljive, je dodal Humar.

Po besedah poveljnika Civilne zaščite RS Srečka Šestana gasilci skušajo preprečiti tudi, da bi se požar razširil do Trstelja. Ob tem se v čudnih okoliščinah pojavlja kar nekaj nepredvidljivih požarov, za katere je težko oceniti, ali nastajajo zaradi preskokov požara ali česa drugega, je dejal v izjavi za STA.

17.25 Helikopter helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor je danes aktiviran za gašenje požara na Krasu. Če bodo zaradi poslabšanja razmer v prihodnjih dneh helikopter še naprej potrebovali na Krasu, bo ministrstvo za HNMP in sekundarne prevoze na območju Maribora aktiviralo zasebnika, so sporočili z ministrstva za zdravje. Ministrstvo za zdravje je sicer v postopku pridobivanja pisnega zagotovila, da helikopterja HNMP Maribor v petek in v naslednjih dneh ne bodo potrebovali. Helikoptersko nujno medicinsko pomoč na območju Maribora danes izvaja baza helikopterske nujne medicinske pomoči na Brniku, so še sporočili z ministrstva.

15.41 Eden od domačinov, ki so se morali v sredo popoldne umakniti iz Mirna, je danes za Radio Robin, kot navaja STA, povedal, da je iskra preskočila na dvorišče, nato pa je ogenj zajel tudi njihovo hišo. K sreči je bil v bližini eden od gasilcev, njihov sosed, tako da so poslopje rešili. Zgorel pa je del balkona, je povedal. Ogenj je napredoval izjemno hitro. Težave so imeli tudi zaradi zelo neprijetnega dima, še danes čutijo posledice na dihalih, je dodal drugi sogovornik. Zastrašujoče so bile tudi eksplozije ubojnih sredstev iz prve svetovne vojne.

image_alt
Ena od evakuirank: Trdno zaupamo, da bodo gasilci ubranili naše hiše

15.20 Požar se približuje vasi Vojščica, zato je bil za ta kraj, zopet pa tudi za Temnico in Novelo sprožen alarm za splošno nevarnost. Gasilci se trudijo, da bi obvarovali stanovanjske in gospodarske objekte, so sporočili iz Civilne zaščite za Severno Primorsko.

14.48 Kraški vodovod Sežana obvešča uporabnike vode iz Brestoviškega vodovoda na območju občin Miren-Kostanjevica in Komen, da zaradi povečanih odvzemov vode za gašenje prihaja do občasnih prekinitev dobave vode pri uporabnikih. Za uporabo v prehranske namene je treba vodo prekuhavati. Kot so zapisali, je treba vodo za uporabo v prehranske namene preventivno prekuhavati zaradi nihanj tlaka in občasnih izpadov oskrbe. Voda naj vre tri minute po predhodnem filtriranju. Ukrep do preklica velja za vsa naselja v občinah Komen in Miren-Kostanjevica.

FOTO: Črt Piksi
FOTO: Črt Piksi

14.19 V poveljniškem štabu v Kostanjevici na Krasu je župan občine Miren-Kostanjevica povedal, da je ob morebitnem poslabšanju stanja na terenu pripravljenih dovolj namestitvenih kapacitet, če bodo potrebne nove evakuacije. 

14.21 Nina Raduha, podpolkovnica SV, pa je dejala, da se SV zaveda poslanstva, da je v družbi domovine. »V vojašnici Vipava zagotavljamo prenočišča za sto gasilcev in pripravimo 700 obrokov na dan, ki jih skuhamo v vojašnici Vipava. Imamo aktivni brezpilotni letalnik, ki odkriva žarišča. Sanitetne ekipe so vzpostavili sanitetno točko, pa tudi točke nujne medicinske pomoči. Na poti je tudi 20-tonski bager, ki bo pomagal gozdarjem pri urejanju poti in kanaliziranju požarov. Prav tako pa imajo v pripravljenosti četo, ki bo priskočila na pomoč, če bo ta potrebna.

Že drugi dan na Krasu 1000 gasilcev. FOTO: Črt Piksi
Že drugi dan na Krasu 1000 gasilcev. FOTO: Črt Piksi

14.17 Mauricij Humar, župan občine Miren- Kostanjevica, je v izjavi za javnost povedal, da je bilo evakuiranih nekaj čez 400 ljudi, ki so trenutno v OŠ Komno oz. nekateri pri svojih sorodnikih in da je zanje poskrbljeno. Samo Kosmač, poveljnik CZ za Severno Primorsko je dejal, da na požaru koordinira logistiko, kar pomeni, da oskrbuje gasilske enote s hrano in pijačo. Dejal pa je tudi, da imajo težave pri skladiščenju. Zato je ob tem prosil, da občani do nadaljnjega prekinejo z dobavo dobrin, saj jim skladiščenje povzroča težave. »Za vse gasilce je dobro poskrbljeno, s hrano in pijačo. Res je, da se večina gasilcev po intervenciji želi vrniti domov, ponavadi ne pridejo na večerje v Opatje Selo.«

14.05 »Na žalost je to po obsegu najhujši, največji požar, ta rekord je dosegel že včeraj. V štabu sem videl malo optimizma. Prepričan sem, da bodo uspeli požar tukaj zadržati. Na drugi strani pa je požar, kjer je listnato drevje, verjamem, da bodo fantje in dekleta to rešili. Verjamem, da bomo prišli do še boljše situacije kot včeraj. Ko se pojavi zjutraj veter, seveda to oteži situacijo. Z Arsa imam zagotovilo, da bi danes veter lahko dosegel 20 do 25 km/h. Popoldan se bo situacija ponovno umirila, seveda pa je zjutraj situacija potem spet slabša,« je v izjavi za javnost povedal Šestan.

Zahvala gasilcem. FOTO: Črt Piksi
Zahvala gasilcem. FOTO: Črt Piksi

Srečko Šestan je v izjavi za javnost še povedal, da je na terenu okoli 1100 ljudi, od tega 1000 gasilcev. Kot je dodal, se bo verjetno v popoldanskih urah ta številka še povečala. Posebej ogrožena ni nobena hiša, upa, da bodo vse evakuirane do konca dneva vrnili na domove.  Ob tem je dejal, da zaenkrat podatkov, da bi bila posebej ogrožena še kakšna vas, nimajo. Povedal je, da bodo poskušali poskrbeti, da bodo vsi gasilci dobili topel obrok, kateremu so dodali še napitke, sadje, tablice. 

Marjan Šarec pa je povedal, da je situacija resna in da so se razmere zaostrile, saj je začel pihati veter. »Trenutno se najbolj spopadamo s požarom, ki ga vidimo za nami, sile pa ga poskušajo odrezati. V zraku imamo tri helikopterje SV, avstrijski helikopter, na poti je tudi helikopter iz Slovaške, tukaj pa je tudi policijski helikopter. Gasilci z vodo zalivajo robove ceste, da preprečijo preskok požara. V primeru preskoka bi obstajala nevarnost, da bi požar prišel do objektov. Trenutno noben objekt ni ogrožen.« v Izjavi je zanikal, da za gasilce ni poskrbljeno in poudaril, da je to prva intervencija, da imajo gasilci na terenu zagotovljen topel obrok, ki ga zagotavlja SV. Rekel je, da so doslej imeli sendviče. Poudaril je še, da je gašenje iz zraka zaradi razmer zelo oteženo in da piloti delajo z nadčloveškim naporom. Težava je, da je promet v zraku zelo gost in morajo paziti, da ne bi prišlo do morebitnih trčenj. 

FOTO: Črt Piksi
FOTO: Črt Piksi

13.23 Marjan Šarec je prek twitterja sporočil, da se je situacija v zadnjih urah poslabšala, gašenje iz zraka močno otežuje slaba vidljivost. Štab določa ukrepe glede na razvoj požara. Evakuirana so bila tri naselja. Trenutno pa da je je glavna naloga obvarovati objekte. Kot je nadaljeval, znotraj štaba deluje tudi štab Slovenske vojske, ki koordinira aktivnosti Slovenske vojske. Aktivirana je bila tudi inženirska enota z bagerjem, ki bo sodelovala v čiščenju terena. V pripravljenosti je tudi brezpilotni letalnik s termo kamero.

13.15 Gasilci se še naprej borijo s požarom na Krasu, kjer so se ognjeni zublji znova dvignili na območju proti Cerju. Kot so sporočili z regijskega štaba Civilne zaščite za severno Primorsko, gasilcem pomagajo tudi helikopterji Slovenske vojske in policije ter avstrijski helikopter, medtem ko je slovaški še na poti. V zraku sta bila tudi hrvaški canadiar in pilatus Slovenske vojske, a pa posredovanje iz zraka otežuje gost dim, ki se zadržuje nad požariščem. Kot so zapisali na Twitterju Uprave za zaščito in reševanje, se canadair, ker dim onemogoča gašenje iz zraka, vrača v Pulj, kjer bo čakal na nadaljnja navodila.

12.50 V 19 občinah je od včeraj razglašena zelo velika požarna ogroženost.

image_alt
Ponekod zelo velika požarna ogroženost, povsod prepovedano kurjenje v naravi

12.32 Požari so lahko uničujoči za biotsko raznovrstnost prizadetega območja, še posebej, kadar so posledica suše in visokih temperatur, ki že same po sebi pomenijo stres za vse organizme, tako živali kot rastline, so za STA ob silovitem požaru, ki divja na Krasu, pojasnili na Zavodu za varstvo narave. V obsežnih požarih so ogrožene prav vse živalske vrste, še najmanj pa večje, kot so zajci, lisice, srne, volkovi ali medvedi in ptice.

Kot so pojasnili na zavodu, so rastline prav zdaj v najaktivnejšem obdobju, živali pa imajo praviloma mladiče, ki so le delno sposobni samostojnega življenja. Živali, ki to zmorejo, se bodo pred ognjem sicer umaknile, a so zmedene, ker so mladiči počasnejši, pa so najbolj življenjsko ogroženi samice in njihovi mladiči. Živali se ob tem pred ognjem lahko umaknejo tudi v naselja, v bližino ljudi, zato lahko pozneje nastajajo konflikti tudi tam. Za prostoživeče živali je sicer zadolžena država, vendar po podatkih zavoda za varstvo narave z izjemo gašenja in reševanja, ko gasilci sami pomagajo tudi ranjenim in zmedenim večjim živalim, sistemskega pristopa ni.

11.28 Ogenj ne ogroža samo slovenskega dela Krasa, pač pa pustoši tudi na italijanski strani. Grozi prebivalcem vasi Sabliče in Jamlje, Medjavas in Doberdob ... Slovenski gasilci jih poskušajo zaščititi skupaj z italijanskimi kolegi. Pri Medjevasi je ogenj po navedbah župana občine Devin-Nabrežina Igorja Gabrovca od naselja oddaljen le še kilometer. Avtocesto v smeri proti Trstu so danes znova odprli, medtem ostaja zaprt odsek v smeri proti Benetkam. Po poročanju Primorskega dnevnika je v Jamljah, ki jih je na italijanski strani meje v sredo požar najbolj ogrožal, še vedno veliko dima. Je pa gasilcem uspelo omejiti škodo.

Kot so pojasnili domačini, ki so se danes zjutraj vrnili domov, ker morajo poskrbeti za domače živali, je v sredo v vasi zgorelo več dvorišč, vendar so gasilci – v vasi je bilo na delu tudi preko dvajset ekip iz Slovenije – preprečili, da bi se ogenj razširil na objekte. Nekaj hiš je požar oplazil, gorelo je do hišnih vrat in oken, tako da so ponekod počile šipe. V Jamljah je ogenj zajel tudi pokopališče.

11.19 Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je za Delo povedal, da je ogenj že presegel območje 2000 hektarjev, opozoril je na tri požarišča, vsa iz preteklih dni. Šestan je v tem trenutku na poti na Kras.  »To so trenutne prve ocene, kasneje bodo to gozdarji preverili po zemljevidu in povedali točne številke, vendar ta požar še zdaleč ni končan,« je Šestan dejal za STA. Največ skrbi gasilcem povzroča požar pri Klaričih, zaselku pod kraškim robom v bližini italijanske meje. 

11.08 Požar na goriškem Krasu je povzročil številne eksplozije neeksplodiranih ubojnih sredstev (NUS), ostankov iz prve svetovne vojne na tem območju. Kot je za STA povedal poveljnik državne enote za varstvo pred NUS Darko Zonjič, eksplozij niti ne štejejo več, pač pa označujejo le eksplozije ob cestah, da si jih bodo kasneje ogledali. »Tudi ponoči je bilo kar nekaj eksplozij, saj so tudi temperature na požarišču precej višje,« je povedal Zonjič. V sredo so preko dneva na območju vasi Sela na Krasu in Korita odstranili 18 različnih neeksplodiranih ubojnih sredstev, že danes so odstranili že dva. »Ravnokar gremo na novo lokacijo, tako da je na terenu kar pestro,« je še povedal.

Obenem je ponovno opozoril, naj se zaradi nevarnosti NUS gasilci držijo navodil vodij intervencije in naj nosijo zaščitno opremo. Domačine pa opozarja, naj ne hodijo na požarišče, saj lahko pride ravno v tistem trenutku do eksplozije. NUS namreč eksplodirajo z zamikom, ko se območje dovolj segreje, da lahko povzroči eksplozijo.

Gasilci so izčrpani. FOTO: Črt Piksi
Gasilci so izčrpani. FOTO: Črt Piksi

11.06 Trenutno so aktivna predvsem tri požarišča, vsa na lokacijah požarov v prejšnjih dneh. Poteka evakuacija treh vasi, in sicer Temnice, Vojščice in Novela. Zbirno mesto za prebivalce teh treh vasi je telovadnica v Komnu. Tam so vse potrebne službe za pomoč. Iz Centra za socialno delo Nova Gorica so sporočili, da bo ljudem na voljo tudi psihosocialna pomoč, so še zapisali v regijskem štabu Civilne zaščite.

Požarišče v Mirnu. FOTO: Anja Intihar
Požarišče v Mirnu. FOTO: Anja Intihar

10.56 V treh kraških vaseh so se oglasile sirene za evakuacijo, in sicer v Temnici, Vojščici in Novelu. Zbirno mesto za prebivalce teh treh vasi je v telovadnici v Komnu. Tam so vse potrebne službe za pomoč. Iz Centra za socialno delo Nova Gorica so sporočili, da bo ljudem na voljo tudi psihosocialna pomoč, so še zapisali v regijskem štabu Civilne zaščite.

10.52 Brane Gregorčič z Arsa je napovedal, da splošnejšega, močnejšega vetra na območju požarov na Krasu danes ne bo. Včeraj je težave gasilcem povzročal zahodni veter, ki je ogenj širil iz smeri Italije k nam. Podobnega pričakujejo tudi danes, a je bilo vmes tudi okoli 18 ur zatišja. Veter lahko žarišča ponovno razvname, jutrišnja šibka burja pa bo pihala v nasprotni smeri in ne bi smela povzročati dodatnih težav. Popoldne sicer znova pričakujejo tudi zahodni veter.

10.43 Iz štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko so sporočili, da so trenutno aktivna tri požarišča, vsa na lokacijah požarov v prejšnjih dneh. Največ skrbi gasilcem povzroča požar Klariči, torej v zaselku pod kraškim robom v bližini italijanske meje. Na terenu je več kot 1000 gasilcev iz šestih gasilskih regij – Gorenjske, Celjske, Notranjske, Savinjske, Obalno-kraške in Severnoprimorske, v pomoč jim bodo helikopterji Slovenske vojske, policije ter trije iz tujine – Avstrije, Slovaške in Hrvaške – pa tudi tovorno letalo slovenske vojske Pilatus PC 6. Vse več nalog imajo policisti, sploh pri izvajanju evakuacije ogroženih. V pripravljenosti so tudi reševalci ter člani ekipe Prve pomoči RK Nova Gorica. 

Aktivni so tudi zaposleni na Zavodu za gozdove, ki v prvi vrsti pomagajo gasilcem iz drugih predelov Slovenije pri usmerjanju in gibanju po terenu oziroma po vseh požarnih poteh, ki jih odlično poznajo. Usklajujejo izvajanje sečenj na obstoječih požarnih poteh, širitvah koridorjev ter varnostnih posekih.

10.30 Veliko težavo za gasilce na terenu predstavlja kup neeksplodiranih ubojnih sredstev, ki ležijo posejana po vsem Krasu. Z Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR) so včeraj sporočili, da so pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije na območju požarišča na Krasu odstranili in na varno spravili 18 kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev v skupni masi 67,35 kg, Gre za ubojna sredstva italijanske in francoske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne.

9.59 Slovenska vojska je na družbenem omrežju twitter zapisala, da so včeraj za pomoč pri gašenju poslali tri helikopterje in letalo PC 6. Aktivirali so sedem cistern z vodo s kapaciteto 50.000 litrov ter skupino za zdravstveno oskrbo. Za vse, ki pomagajo pri gašenju, so zagotovili 100 namestitvenih kapacitet ter 600 obrokov na dan. Danes se je v gašenje vključil tudi helikopter Cougar.

9:31: Obrambni minister Marjan Šarec se je oglasil prek facebooka, med drugim je zapisal: »Trenutno so razmere na Krasu pod nadzorom, ni burje, kar omogoča lažje gašenje, saj se požar ne širi. Seveda pa se razmere lahko hitro spremenijo, saj je burja napovedana. Pri gašenju že ves čas sodeluje tudi Slovenska vojska, od včeraj pa sodeluje tudi pri zagotavljanju vode in nastanitev, vpoklicana je vojaška saniteta, opravljali pa bodo tudi pregled s termo kamero z namenom odkrivanja skritih žarišč. Poskrbela pa bo tudi za tople obroke za enote na terenu. Po potrebi pa bo zagotovila tudi pehoto za pomoč.«

Marjan Šarec (v ozadju). FOTO: Črt Piksi
Marjan Šarec (v ozadju). FOTO: Črt Piksi

9.21: Cesta iz Mirna proti Kostanjevici na Krasu je zaprta za ves promet. Zjutraj so na območje prispele ekipe prostovoljnih gasilcev iz vse Slovenije. Trenutno je požar pod nadzorom, a se gasilci najbolj bojijo, da bo znova zapihal močnejši veter in povzročil nova požarišča. V okolici Mirna je moč opaziti požgano travo in zoglenela drevesa, na tleh leži pepel, v zraku je čutiti močan vonj po dimu.

Ena od domačink, ki se je včeraj morala evakuirati, je povedala, da je soprog v spodnjem Mirnu z vodo polival sosedovo dvorišče, da so rešili kokošnjak. Pri drugem sosedu je zgorelo več zajcev, saj jih niso uspeli rešiti. Prebivalci s cmokom v grlu pričakujejo, kaj bo prinesel današnji dan.

image_alt
Največji požar v Sloveniji skozi objektiv

Zemljevid požarov
Zemljevid požarov
9.18: Širše območje ob požarišču je zajel tudi zelo neprijeten dim, ki draži dihala. V dimu je tako že drugi dan tudi slovenska Obala.

8.14: Na pomoč lokalnim gasilcem prihajajo prostovoljne ekipe iz cele Slovenije. Skozi Miren je šel v smeri Kostanjevice na Krasu že zgodaj zjutraj konvoj gasilcev z območja Celja.

8.00: Ker gasilci zaradi varnosti ne morejo dostopati do središča požara, je edina možnost, da ga pogasijo, gašenje s helikopterji.

7.50: Kakšna bo danes situacija z vetrom, je težko napovedati, saj se razmere zelo hitro spreminjajo.

Pogumne gasilce čaka nov naporen dan. FOTO: Anja Intihar
Pogumne gasilce čaka nov naporen dan. FOTO: Anja Intihar

7.20: Zaradi utrujenosti in izčrpanosti gasilcev, sploh po včerajšnji »hudi uri«, so namreč nujno potrebne rotacije ekip, opozarjajo v regijskem štabu.

7.15: Ponoči je bilo na terenu 800 gasilcev, danes jih prihaja na pomoč novih 500. Danes znova pričakujejo zelo težek dan.

7.00: Za gasilci, ki se na Krasu borijo z obsežnim požarom, je naporna noč. Ponoči so se spopadali z dvema požaroma v bližini Kostanjevice na Krasu.

Ljudje so prestrašeni. FOTO: Črt Piksi
Ljudje so prestrašeni. FOTO: Črt Piksi

Kaj se je dogajalo v sredo?

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je v pogovoru za TV Slovenija v sredo zvečer ocenil, da gre za doslej največji požar v Sloveniji. Ogenj je uničil velikanske površine gozda in podrasti, k sreči pa so uspeli gasilci z velikimi napori do srede zvečer pred ognjem obraniti hiše.

Prebivalci Sel na Krasu, Hudega Loga, Korit na Krasu, Nove vasi in dela Mirna, ki so jih preventivno evakuirali, so se do večera povečini lahko vrnili na domove. Evakuiranih je bilo skupaj okoli sto ljudi.

image_alt
Le upali so lahko, da bodo gasilci obvarovali hiše

Na Primorskem je razglašena zelo velika požarna ogroženost v naravi, velika nevarnost pa je tudi drugod po Sloveniji. Zaradi dolgotrajne suše so vodotoki nizki. Andrej Golob je glede stanja voda na Krasu, ki ga ogrožajo požari, in v Slovenski Istri, kjer je trenutno največje pomanjkanje pitne vode, povedal, da bodo količine padavin, ki jih pričakujejo v prihodnjem tednu od torka, omilile situacijo, a ne bodo dovolj velike, da bi jo bistveno izboljšale.

Komentarji: