Zamenjali nadzorni svet Darsa

Po nadzornikih HSE in 2TDK so zamenjali še nadzornike Darsa, kadri NSi pa ostajajo.
Fotografija: V nadzorni svet Darsa prihaja Metod Dragonja. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
V nadzorni svet Darsa prihaja Metod Dragonja. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Vlada Roberta Goloba v teh dneh spet intenzivno kadruje. Včerajšnji menjavi nadzornikov družbe Holding Slovenske elektrarne (HSE), in nadzornikov družbe 2TDK, ki bedi nad izvajanjem projekta Drugi tir Divača–Koper, je včeraj sledila še zamenjava nadzornikov Družbe za avtoceste (Dars).

Žiga Debeljak velja za prvega kadrovnika Roberta Goloba. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Žiga Debeljak velja za prvega kadrovnika Roberta Goloba. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Dars je v lasti države, pristojnosti skupščine družbe pa zanjo opravlja Slovenski državni holding (SDH), ki ga vodi Žiga Debeljak. Ta velja za najmočnejšega kadrovika v državi in naj bi v neposredni koordinaciji s premierom Golobom vodil glavno čiščenje kadrov Janeza Janše v gospodarstvu.

Debeljak je, spomnimo, poleg predsednika uprave SDH, glavnega upravljavca z državnim premoženjem, še trikratni prvi nadzornik v pomembnih državnih družbah, in sicer Telekomu Slovenije, Gen energiji in Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB). Ta se bo skladno z načrti združila z SDH.

image_alt
Žiga Debeljak kopiči funkcije v državnih družbah

Skupščina Darsa je včeraj tako menjala štiri od devetih članov nadzornega sveta, in sicer je štiriletni mandat podelila Metodu Dragonji, nekdanjemu ministru in šefu družbe 2TDK, Andreju Šušteršiču, ki je bil v preteklosti tudi prvi nadzornik Elektra Ljubljana in tržiškega Peka, Nevenki Hrovatin, profesorici na ljubljanski ekonomski fakulteti, in Janku Kramžarju, nekdanjemu direktorju ljubljanske Snage. Dragonja, ki je nazadnje bedel nad združevanjem hrvaškega Croduxa in Petrola, a je junija sodelovanje končal ter iz osebnih razlogov ni podaljšal pogodbe, komentarja o Darsu in prihodnjih načrtov ne daje.

Kadri NSi ostajajo

Poleg treh predstavnikov zaposlenih – Nataše Ivančevič, Martina Stožirja in Branka Šviglja – sta v nadzornem svetu ostala še Pavle Hevka, sicer generalni direktor družbe 2TDK, ki je veljal za kader iz kvote nekdanje SMC, in Anton Guzej, nekdanji generalni direktor RTV Slovenija, ki zdaj domnevno sodi v kvoto NSi, čeprav je v nadzorni svet prišel kot kader Desusa.

Tudi pri četrtkovi menjavi nadzornikov družbe HSE, ki mu bo sledila še sprememba v upravi, je zanimivo, da novega političnega kadrovskega vetra ni bil deležen le en nadzornik HSE, to je Denis Bele, ki sodi v kvoto stranke NSi. Iz kvote NSi je tudi član uprave SDH Janez Tomšič.

Ali menjava nadzornikov Darsa pomeni, da se bo s čela upravljavca avtocestnega omrežja moral posloviti sedanji predsednik uprave Valentin Hajdinjak, nekdanji podpredsednik NSi? Naši sogovorniki trdijo, da bo Hajdinjak na položaju ostal. Te informacije že sprožajo slabo voljo v koalicijski stranki SD, je pa ta kadrovska odločitev pomembna tudi s političnega vidika. V praksi se tako namreč potrjuje teza, ki v političnih krogih kroži že dlje časa, in sicer da si želi Golob dobrih odnosov z opozicijsko NSi. Za to ima predsednik vlade gotovo več dobrih razlogov, predvsem ko gre za glasovanje v državnem zboru – ne le da z NSi lahko uveljavi tudi spremembe, za katere je potrebna dvetretjinska večina, opozicijska SDS bi bila brez podpore prav tako opozicijske NSi popolnoma brez moči.

Preberite še:

Komentarji: