Nadzorniki HSE prikimali HE na srednji Savi

Po tistem ko so nadzorniki bodočega koncesionarja včeraj prekinili sejo, so danes 350-milijonski projekt le potrdili.
Fotografija: Holdingu Slovenske elektrarne so nadzorniki le prižgali zeleno luč do srednje Save. Foto: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Holdingu Slovenske elektrarne so nadzorniki le prižgali zeleno luč do srednje Save. Foto: Leon Vidic/Delo

Ljubljana – Nadzorniki Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) so po ponedeljkovi prekinjeni seji danes le potrdili projekt hidroelektrarn na srednji Savi  in z njim povezano koncesijsko pogodbo, smo neuradno izvedeli.
 
Kot smo že poročali, so nadzorniki HSE  pod predsedovanjem Tomaža Beska, preden so odobrili koncesijsko pogodbo, od bodočega koncesionarja HSE želeli dodatna pojasnila o investicijski dokumentaciji.
 
V istem času, ko so na HSE včeraj odločali o usodi koncesijske pogodbe, so se s 350-milijonskimi vlaganji v HE Suhadol, Trbovlje in Renke in s sporazumom o ureditvi načina izvajanja koncesije za rabo vode za proizvodnjo električne energije na delih vodnega telesa Save od Ježice do Suhadola seznanili tudi zagorski in litijski svetniki. Sporazum vsebuie kar 56 projektov. Po terminskem planu, ki ga je predstavil okoljski minister Andrej Vizjak, bodo v naslednjih dveh do treh letih pripravljali strokovno dokumentacijo za gradnjo hidroelektrarn, ki med drugim vključuje tudi presojo vplivov na okolje, naravo, podtalnico, živalske vrste …
 
Kot je še dejal, koncesijska pogodba in sporazum ne odločata o tem, ali bo država gradila hidroelektrarne ali ne, ampak gre zgolj za odločitev o začetku postopkov, ki bodo dali strokovne odgovore in podlage za nadaljevanje projekta gradnje hidroelektrarn. »Ko bo to znano in bo izdelano okoljsko poročilo, bo na mizi tudi sprejem uredbe o državnem prostorskem načrtu,« je dodal. Šele tej uredbi pa bo sledila odločitev o hidroelektrarnah.

 Stojan Nikolić, generalni direktor HSE, je zadovoljen, ker bo projekt srednja Savapovečal vlogo skupine HSE kot največjega slovenskega proizvajalca električne energije iz OVE.<br />
Foto Roman Šipić/Delo
 Stojan Nikolić, generalni direktor HSE, je zadovoljen, ker bo projekt srednja Savapovečal vlogo skupine HSE kot največjega slovenskega proizvajalca električne energije iz OVE.
Foto Roman Šipić/Delo


Mag. Stojan Nikolić, generalni direktor HSE, je o odločitvi nadzornikov dejal: »Danes smo dobili soglasje k podpisu koncesijske pogodbe za gradnjo hidroelektrarn na srednji Savi, torej k začetku projekta, na katerega čakamo že petnajst let. Gre za pomemben korak naprej tako k povečanju energetske samozadostnosti Slovenije kot tudi k izpolnjevanju zahtev po postopnem razogljičenju gospodarstva in družbe, ki jih pred nas postavlja Evropska unija. Projekt bo še povečal vlogo skupine HSE kot največjega slovenskega proizvajalca električne energije iz obnovljivih virov. Ponosni smo, da lahko z njim pripomoremo k okoljsko čistejši državi in njeni energetski oskrbi.«
 
Podpis koncesijske pogodbe med okoljskim ministrstvom in HSE je predviden v petek, 2. oktobra, na lokaciji trboveljske energetske družbe HSE EDT.

Komentarji: