Najbolj očitne neresnice prvega soočenja

Pogledali smo, kdo je na sinočnjem soočenju izustil najočitnejše neresnice.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen/Delo

»Vsak mesec 50 milijonov evrov iz žepov ljudi prenesemo v žepe zasebnih zavarovalnic.«

Uroš Lubej

■ ■ ■ To ni res. Skoraj ves denar, ki ga zberejo zavarovalnice v okviru dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, se namensko porabi v zdravstvu. Poraba teh sredstev je praviloma bolj učinkovita od javnih sredstev, saj zavarovalnice zahtevajo dokazila o opravljeni storitvi. Zavarovalnice si za to zaračunavajo podpovprečne marže v primerjavi z drugimi oblikami zavarovanj. Od treh zavarovalnic, ki sklepajo dopolnilna zdravstvena zavarovanja, je le ena v pretežno zasebni lasti.

——————

»Ena tretjina državnih uradnikov dela dobro, ena tretjina povprečno in ena tretjina ne dela nič.«

Bojan Požar

■ ■ ■ Lahko se strinjamo, da res niso vsi državni uslužbenci enako uspešni, vendar sistematizacija delovnih mest določa njihove naloge in obveznosti. Zato je trditev, da tretjina državnih uradnikov ne dela nič, neresnična. Povsem drugo vprašanje pa je, ali je s sistematizacijo določeno delovno mesto res potrebno in ali bi bilo lahko delo državnih uslužbencev učinkovitejše.

——————

»Po zadnjih podatkih obveščevalnih služb je v BiH 175.000 migrantov. To bo šlo skozi Slovenijo v Evropo, če bomo imeli srečo, če ne bomo imeli sreče, bodo ostali pri nas.«

Zmago Jelinčič

■ ■ ■ Ni verjetno, da bi 175.000 migrantov ostalo v Sloveniji. V prejšnjem begunskem valu leta 2016 jih je le 1325 zaprosilo za mednarodno zaščito v Sloveniji. Po podatkih ministrstva za notranje zadeve je v Sloveniji 568 ljudi, ki jim je bila mednarodna zaščita priznana. Naj opozorimo še, da niti trditve nekaterih preostalih udeležencev soočenja, ki namigujejo na kriminalno ozadje beguncev, niso resnične.

Komentarji: