Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Najboljši sosed z novimi nadzorniki (FOTO)

V nadzornem svetu bodo tudi Fabris Peruško, Sergei Volk in Irena Weber.
FOTO: Ljubo Vukelič/Delo
FOTO: Ljubo Vukelič/Delo
Božena Križnik, Karel Lipnik
12. 6. 2018 | 16:31
12. 6. 2018 | 18:33
3:59
Ljubljana - Na tokratni redni letni skupščini delničarjev Mercatorja niso glasovali o delitvi dividend, ker je trgovec lani pridelal izgubo, so pa po odstopu trojice nadzornikov in pred prenehanjem mandata preostalih dveh predstavnikov kapitala postavili nov nadzorni svet. Skupščine se je udeležilo 94,5 odstotka delničarjev z glasovalno pravico.

Seja z uvodno obširno predstavitvijo poslovanja družbe v letu 2017 in obrazložitvijo zaradi enkratnih dogodkov globoko negativnega lanskega rezultata, je tekla brez kakršnih koli zapletov, vprašanj, pripomb, komentarjev – po kratkem standardnem dnevnem redu. Največ so imeli delničarji opraviti z bivšimi in bodočimi člani nadzornega sveta.

Skoraj vsi skupščinski sklepi, ki jih je predlagala uprava, so bili sprejeti z več kot 99-odstotno večino prisotnega kapitala – z izjemo štirih, ki so bili v tolikšnem deležu zavrnjeni. Po pričakovanjih. Minulo leto je bilo namreč razgibano zaradi rošad na nadzorniških funkcijah, ki so bile posledice dogajanja v Agrokorju. In nezadovoljstvo z nadzorniki, ki so odšli ali so morali oditi, so tokrat potrdili tudi delničarji. V ta namen so se odločili o razrešnicah nadzornemu svetu za leto 2017 glasovati ločeno in opravili kar 13 glasovanj. Domala soglasno so razrešnico odrekli Anteju Todoriću, Damirju Kuštraku, Ivanu Crnjacu in Darku Knezu, ostalim so jo podelili. Prav tako so podelili razrešnico vsem, ki so se lani zvrstili v upravi Mercatorja: Toniju Balažiču, Tomislavu Čizmiću, Igorju Mamuzi in Dragi Cukjati.

Glavni korak pa je bila popolnitev nadzornega sveta. Po odstopih Anteja Ramljaka februarja ter Tea Vujčića in Damirja Kuštraka aprila sta ostala na funkciji le Ivica Mudrinić in Matej Lahovnik, pa tudi njima mandat poteče avgusta. Zato so delničarji podprli predlog uprave, po katerem prihajajo v nadzorni svet tri nova imena: Fabris Peruško, ki je nasledil Ramljaka, Sergei Volk iz Sberbanke ter Irena Weber, svetovalka Agrokorja. Poleg njih bosta člana peterice v novem mandatu še Mudrinić in Lahovnik, medtem ko bosta delavce zastopala Vesna Stojanović in Jože Lavrenčič.

Za revizorja so za leto 2018 imenovali Deloitte Revizijo.


Manjši prihodki v četrtletju


Skupina Mercator je v prvih treh mesecih letos sicer povečala prihodke maloprodaje, vendar pa so se močno skrčili drugi prihodki od prodaje. Skupni prihodki od prodaje so v prvih treh mesecih letos dosegli 515,8 milijona evrov, kar je devet odstotkov manj kot v istem obdobju lani. Upad skupnih prihodkov Mercatorja je sodeč po obrazložitvah trgovca posledica težav Agrokorja in z njimi povezanim padcem prihodkov »v tranzitu«. Trgovec je, kot kaže, zmanjšal obseg poslov s skupino Agrokor. Ponovno prevzeta maloprodajna mreža v BiH je v prvih treh mesecih letos ustvarila 25 milijonov evrov prihodkov od prodaje.

Dobiček iz poslovanja skupine je v prvem četrtletju zrasel za 56 odstotkov in znaša 9,14 milijona evrov. Čisti dobiček se je sicer skoraj podvojil, a znaša še vedno skromna dva milijona evrov.

Spomnimo, lani so prihodki skupine Mercator zdrsnili za 11 odstotkov tako da so znašali 2,2 milijard evrov, najmanj po letu 2006. Upad je delno posledica odprodaje nekaterih programov. Zaradi odpisov je lanska izguba znašala kar 184 milijonov evrov.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine