Nataša Pirc Musar je zaprisegla na slavnostni seji DZ

Primopredaja poslov med Pahorjem in njo bo potekala jutri.
Fotografija: FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Novoizvoljena predsednica republike Nataša Pirc Musar je zaprisegla na slavnostni seji DZ ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Nasledila bo Boruta Pahorja, ki je predsedniško funkcijo opravljal dva mandata.

Slavnostno sejo je z nagovorom, v katerem je spomnila na dogajanje ob osamosvajanju Slovenije, pričela predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Zatrdila je, da je kljub kratki zgodovini Slovenija »stara toliko kot Evropa, Slovenci pa toliko kot vsi drugi narodi«. Zgodovino prostora današnje Slovenije je pričela s koščeno piščaljo in jo nato orisala preko Karantanije in Celjskih grofov ter svetovnih vojn vse do osamosvojitve. Vendar Slovenija danes ni takšna država, kot smo si jo želeli takrat, meni Klakočar Zupančičeva, saj je od takrat prišlo do »razprodaje skupne lastne, razslojitve prebivalstva, izbrisa prebivalstva, izkoriščanja kriz za bogatenje in krepitev avtokratskih teženj in sovražnega govora,« je povzela. 

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Po zahvali prejšnjemu predsedniku države je Nataša Pirc Musar pred državnim zborom zaprisegla kot nova predsednica. Funkcijo predsednice bo zasedla jutri. »Z današnjo prisego sem se zavezala, da bo vsak moj dan posvečen vam,« je dejala. Obljubila je, da se bo vedno zavzemala za pravno državo, človekove pravice in avtonomijo državnih podsistemov. »Moje srce sedaj bije za vas,« je poudarila.

Kampanjo gradila na zavzemanju za demokracijo in človekove pravice

Pirc Musarjeva se je med kampanjo vseskozi držala pri vrhu javnomnenjskih anket, slavila pa je v drugem krogu, ko je protikandidata Anžeta Logarja premagala s 53,89-odstotno podporo ob 53,6-odstotni volilni udeležbi. V kampanji je morala med drugim pojasnjevati svoje posle in posle svojega moža Aleša Musarja.

Nekdanja novinarka, informacijska pooblaščenka, zadnja leta pa odvetnica bo tako postala prva predsednica samostojne Slovenije za moškimi predhodniki: Milanom Kučanom, Janezom Drnovškom, Danilom Türkom in Borutom Pahorjem.

image_alt
Nataša Pirc Musar predstavila svojo ekipo

Kampanjo je gradila na zavzemanju za demokracijo in človekove pravice ter na napovedi, da se bo kot predsednica republike oglasila vselej, ko bo ocenila, da so te kršene. Hkrati pa je zagotovila, da se ne bo vpletala v dnevno politiko na dnevni bazi. Bo pa pri notranjepolitičnih temah lahko pomagala tudi s posveti v predsedniški palači, je ocenila.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Novoizvoljena predsednica za prvo pot v tujino načrtuje ravno turnejo po državah Zahodnega Balkana. Napovedala je tudi nadaljevanje prizadevanj svojega predhodnika Pahorja v procesu Brdo-Brioni.

Nova predsednica je sicer ta teden že predstavila svojo ekipo. Generalni sekretar urada predsednice bo sedanji namestnik generalnega sekretarja in svetovalec predsednika Uroš Krek, vodja kabineta pa odvetnica Ula Tomaduz.

Med njenimi svetovalci pa bodo profesor mednarodnih odnosov Zlatko Šabič, diplomatka Miriam Možgan, veleposlanica in diplomatka Eva Tomič, Nataša Dolenc z ministrstva za obrambo, Breda Bunič, ki je zastopala Slovenijo v generalnem sekretariatu Nata v Bruslju, nekdanji nepoklicni izolski podžupan Aleksej Skok.

Primopredaja poslov med Pahorjem in Pirc Musarjevo bo potekala v petek.

Preberite še:

Komentarji: