»Nekateri samozaposleni so na robu preživetja«

Poziv vladi za pomoč najbolj ogroženim med samozaposlenimi.
Fotografija: Slovenske knjige 31.januarja 2017 [knjige,literatura,kultura,knjigarne,slovenščina] Foto Blaz Samec
Odpri galerijo
Slovenske knjige 31.januarja 2017 [knjige,literatura,kultura,knjigarne,slovenščina] Foto Blaz Samec

Ljubljana – »Z našo pobudo ne rešujemo sistemski anomalij, ampak želimo, da država pomaga tistim samozaposlenim, ki so socialno ogroženi in na robu preživetja,« pravi Maja Megla, ki je s skupino somišljenikov pripravila peticijo vladi za pomoč samozaposlenim zaradi posledic koronavirusa. V slabem dnevu jo je podpisalo več kot 3500 ljudi.



Samozaposlenih je v Sloveniji več kot 100.000, kar je več kot 12 odstotkov delovnega prebivalstva. »Med njimi pa so taki, ki jih je kriza s koronavirusom odrezala od možnosti dela in zaslužka, tako da ne morejo plačati obveznih prispevkov za socialna zavarovanja,« pravi Maja Megla.
Država, ki bo z ukrepi pomagala podjetjem in gospodarstvu, ne sme pa pozabiti na samozaposlene – samostojne podjetnike in samozaposlene v kulturi –, ki so prizadeti zaradi ohromitve javnega življenja. »Nekateri nimajo za kruh,« pravi Megla.

Zato skupina – poleg Maje Megle so med pobudniki Beti Zerovc, Urša Jurman, Marko Jenko in Vladimir Vidmar - apelira na vlado, da nemudoma sprejme interventni ukrep, ki bi veljal od 1. marca letos do uradne razglasitve konca epidemije, ko se bo ponovno vzpostavilo javno življenje.



Predlagajo dva ukrepa: prvi je oprostitev plačila obveznih prispevkov za socialna zavarovanja v višini zakonsko določene minimalne postavke. »Do  oprostitve plačila v višini minimalnih prispevkov za socialna zavarovanja naj bodo upravičeni tisti, ki bodo v celem letu 2020 zaslužili manj kot 20.000 evrov. Tisti, ki bodo zaslužili več, bodo sredstva vrnili ob obračunu dohodnine,« razlaga Maja Megla.

Drugi ukrep, ki naj ga sprejme vlada, pa je pomoč tistim, ki so nenadoma ostali brez dela in s tem brez sredstev za preživetje. »Če so v preteklem mesecu zaslužili manj, kot je višina neto minimalne plače, naj jim država nameni pomoč v obliki pokritja te razlike,« pišejo pobudniki.

Komentarji: