Nenujne storitve na urgenci plačljive

Z avgustom plačilo uvajajo v Urgentnem centru Celje, ker imajo vse več pacientov za pomoč, ki ni nujna
Fotografija: Vhod v Urgentni center Celje FOTO: Špela Kuralt
Odpri galerijo
Vhod v Urgentni center Celje FOTO: Špela Kuralt

Celje – V Urgentnem centru Splošne bolnišnice Celje (SBC) bodo po 30. juliju pacienti, za katere medicinska pomoč ni nujna, morali zdravstvene storitve plačati.
 
Za ta ukrep so se v SBC odločili, kot je sporočila predstavnica za odnose z javnostmi Danijela Gorišek, v skladu s pravili obveznega zdravstvenega zavarovanja in zato, ker vse od začetka delovanja celovitega Urgentnega centra Celje v ambulantah Splošne nujne medicinske pomoči Urgentnega centra Celje zaznavajo veliko povečanje števila obiskov pacientov.
 
»Povprečno dnevno število pacientov, ki so obravnavani v teh ambulantah, se je v letu 2017 glede na leto 2016 povečalo za skoraj 25 odstotkov, v prvih šestih mesecih letošnjega leta pa zaznavamo še dodatno 10-odstotno rast,« je pojasnila Goriškova. Obenem v SBC ugotavljajo, da zdravstvene težave  večine »dodatnih« pacientov ne zahtevajo nujnega zdravljenja v skladu s pravili obveznega zdravstvenega zavarovanja in bi jih pacienti lahko urejali pri izbranem osebnem zdravniku ali v lokalnem zdravstvenem domu.
 
Presojo, ali gre za nujno ali nenujno zdravstveno storitev, bo opravil zdravnik, ki bo pacienta obravnaval v ambulanti, za nenujne pa bodo z avgustom od pacientov zahtevali plačilo. »S tem želimo omejiti delež nenujnih zdravstvenih obravnav in izboljšati dostopnost oziroma skrajšati čas obravnave tistih, katerih zdravstveno stanje zahteva nujno zdravljenje,« so razložili v SBC.
 
V Urgentnem centru Celje bodo seveda še naprej brezplačne storitve za osebe, ki so zaradi bolezni ali poškodbe neposredno življenjsko ogrožene oziroma bi lahko bile glede na bolezenske znake ogrožene v kratkem času. Tako kot doslej pa na urgenci tudi ne bo mogoče dobiti napotnic za naročene preglede, receptov za zdravila, ki jih bolniki redno jemljejo in zdravniških potrdil.
 
Z avgustom bodo morali pacienti, ki bodo želeli biti pregledani na urgenci, tudi izpolniti izjavo in s podpisom potrditi, da soglašajo z možnostjo, da bodo v nenujnih primerih storitve plačali.

Komentarji: