Nova plastična vrata v stari palači

Na zavodu za varstvo kulturne dediščine so obsodili poseg z novimi plastičnimi vrati v zgodovinsko zaščiteni palači v Kopru. Vrata so že odstranili.
Fotografija: Nova vrata na ulici Agrarne reforme v Kopru.
Odpri galerijo
Nova vrata na ulici Agrarne reforme v Kopru.

Na ulici Agrarne reforme, ki je del ožjega historičnega jedra Kopra, si je nekdo zamislil plastična pravokotna vrata v obokani odprtini stare palače in preostali prostor zapolnil z zidaki.

»Za omenjeni poseg nismo prejeli vloge za izdajo kulturnovarstvenih pogojev in ne kulturnovarstvenega soglasja. Če bi investitor zanje zaprosil, bi prejel zavrnilno odločbo, saj je tak poseg nedopusten. Zadevo bomo vsekakor predali inšpekciji,« so sporočili iz piranske območne enote zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Naročnik vrat pa se je na buren odziv  na socialnih omrežjih že odzval in pridobitev odstranil. 

Na Mestni občini Koper so poudarili, da morajo biti vsi posegi na objektih kulturne dediščine oziroma na vplivnem območju kulturnega spomenika ali dediščine skladni z zahtevami in smernicami zavoda za varstvo kulturne dediščine ter opravljeni pod njihovim strogim nadzorom. »Vsak drugačni poseg je obsojanja vreden in je za Mestno občino Koper nedopusten,« so dodali.

Komentarji: