Nova sezona Glasb sveta

Priljubljen abonma ljubljanskega Cankarjevega doma poln glasbenih poslastic.
Fotografija: Teresa Salgueiro, izvrstna portugalska pevka.
FOTO: arhiv organizatorja
Odpri galerijo
Teresa Salgueiro, izvrstna portugalska pevka. FOTO: arhiv organizatorja

Ljubljana - Ljubitelji različnosti zvokov in ritmov iz različnih koncev sveta si bodo v novi sezoni širili glasbena obzorja ob izvajalcih kot so Ólafur Arnalds, Park Jiha, Saz’iso, Dani de Morón Septet, Juan de Marcos González Afro-Cuban All Stars in Teresa Salgueiro.

Eden zvokovno najbolj atraktivnih abonmajev našega največjega hrama kulture v tej sezoni napoveduje nekaj izjemnih zvočnih doživetij. Že 13. oktobra bo nastopil Ólafur Arnalds islandski glasbenik in eden najvplivnejših avtorjev popularne glasbe zadnjega desetletja. Skupaj z Björk in Sigur Ros tvori trio največjih izvoznikov glasbe s tega severnega otoka. Na koncertu se bo predstavil s posebno zbirko klavirjev in sintetizatorjev ter edinstveno ožičenim godalnim kvartetom in tolkalcem.

Nadnaravno zvočnost bodo nadaljevali 30. oktobra Park Jiha iz Južne Koreje. So vodilni predstavniki nove korejske glasbe in združujejo klasični minimalizem s koreninami v korejskih ljudskih motivih. Tradicionalne glasbe iz Albanije na naših odrih ne slišimo prav pogosto. Saz'iso je zasedba virtuoznih albanskih glasbenikov, ki sicer živijo na različnih delih Evrope in se občasno zberejo in predstavljajo svoje veščine obiskovalcem koncertov, kot bodo to storili v Ljubljani 19. novembra.

Naslednje leto pa bo imel abonma poseben latino pečat, saj bodo 4. februarja nastopili Dani de Morón Septet iz Španije s posebno različico flamenka. Veličasten kubanski orkester Juan de Marcos González Afro-Cuban All Stars bo spet nastopil v Ljubljani, in sicer 9. marca. Zaključek festival pa bo spet nekoliko nadnaraven, kajti izjemna portugalska vokalistka Teresa Salgueiro, ki se občasno vrača v Ljubljano, bo tokrat predstavila svoj drugi samostojen album O Horizonte.

Komentarji: