Novih dvanajst prostovoljcev v Ljubhospicu

Usposabljanje: V hiši trenutno dela 24 prostovoljcev, moških in žensk vseh starosti, z različnimi poklici in izobrazbo.
Fotografija: V Ljubhospicu trenutno dela 24 prostovoljcev. FOTO Igor Zaplatil
Odpri galerijo
V Ljubhospicu trenutno dela 24 prostovoljcev. FOTO Igor Zaplatil

V Hiši Ljubhospica v Ljubljani, ki deluje v okviru Lekarne Ljubljana in je trenutno edina hiša hospica v Sloveniji, z 12 sobami za bolnike, bodo danes ob 19. uri sprejeli dvanajst novih prostovoljcev, ki so opravili začetno usposabljanje.

S podpisom pogodbe bodo postali del interdisciplinarnega tima te hiše, ki ga sestavljajo zdravnici, medicinske sestre in zdravstveni tehniki, svetovalni delavki, negovalke, dušebrižnik, gospodinja in farmacevt. Zanimanja prostovoljcev je bilo sicer več, zato bodo podobno usposabljanje predvidoma pripravili še jeseni.


Pomembna je komunikacija z bolnikom


V Ljubhospicu trenutno dela 24 prostovoljcev, ki so moški in ženske vseh starosti, z različnimi poklici in izobrazbo. Za prostovoljstvo hospicu se odločajo zaradi različnih razlogov, motiv pa je običajno isti – pomagati ljudem in osebnostno rasti. Usposabljanje je v obliki intenzivnih delavnic, osredotočeno je predvsem na komunikacijo z bolnikom, tudi po tem pa izvajajo redna izobraževanja in delavnice.

Kot pravijo v Ljubhospicu, je pomembna tudi motivacija: "Če želiš delati s hudo bolnimi, moraš znati poslušati, biti odprt. Pomembno je, da s takšnim delom ne zdraviš lastnih travm, ampak želiš predvsem pomagati drugim." Prostovoljec v Hiši Ljubhospica lahko postane vsak, ki je dopolnil 21 let, je zdrav, čustveno stabilen ter ni v aktivnem procesu žalovanja, saj se zaradi lastne izgube v resnici ni sposoben vživljati v drugega, ga poslušati in slišati. Ob tej priložnosti bo na dvorišču pred hišo ob 20. uri koncert vokalistke Tamare Goričanec.

Komentarji: