Prvi hitri antigenski testi v državi do 11. decembra

Hitre teste in kasneje cepiva bodo sprva prejeli le najbolj ogroženi. Poostreni ukrepi so podaljšani, čeprav Gantar meni, da niso dali zaželenih rezultatov.
Fotografija: V sredo je bilo potrjenih 1772 okužb z novim koronavirusom. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
V sredo je bilo potrjenih 1772 okužb z novim koronavirusom. FOTO: Jure Eržen/Delo

Minister za zdravje Tomaž Gantar je nad rezultati poostrenih ukrepov razočaran. »Pričakoval sem boljše rezultate,« je dejal. Kljub temu do sproščanja ukrepov ne bo prišlo, dokler se epidemiološko stanje ne bo izboljšalo. Vlada je podaljšala vse obstoječe ukrepe, je pojasnil. Javni potniški promet, muzej, galerije, frizerji in podobno, bodo lahko ponovno obratovali, ko bo epidemiološko stanje prišlo iz črnega v rdeče. »Upam, da bomo to dosegli že v dveh tednih,« je dejal Gantar. 

image_alt
Znan načrt sproščanja ukrepov


Šolski razredi prve triade in smučišča se zopet odpirajo v oranžni fazi, ko bo dovoljeno tudi zbiranje do deset oseb in prehajanje občinskih meja v nekaterih občinah. Policijska ura in prepovedi prehodov občinskih meja bosta odpravljeni šele v rumeni fazi, je dejal minister za zdravje. 

Novinarsko konferenco prenašamo v živo:


Razpis za hitre antigenske teste predvideva milijon in pol testov, razdeljen je v dva dela. S testiranjem bomo začeli, čim bodo pogoji za to izpolnjeni. Eden izmed pogojev je dostopnost testov,« je pojasnil Gantar. »V teku je razpis, s katerim bi lahko do enajstega decembra. dobili 115.000 testov, da lahko začnemo s testiranjem,« je pojasnil minister in dodal, da upa, da bodo teste res dobili v tem roku. ​Hitri testi bodo najprej uporabljeni v domovih za ostarele, nato v šolah, policiji in vojski, je dejal Gantar. 

Na vprašanje kaj meni o ukrepih, ki so jih za obvladovanje epidemije predlagale opozicijske stranke zbrane v Koaliciji ustavnega loka, Gantar ni želel odgovoriti. 
 

​Cepljenje po seznamu


Sekretarka na direktoratu za zdravstveno varstvo ministrstva za zdravje Doroteja Novak Gosarič zagotavlja, da bo cepljenje proti koronavirusu dostopno državljanom, ne glede na njihovo zdravstveno zavarovanje. Cepljenje bo potekalo centralizirano, je poudarila, saj bo cepiva manj, kot potreb po njem. V prvi fazi bo država prejela verjetno le okoli 50.000 doz cepiva.

Cepljenje bo potekalo na podlagi vnaprej pripravljenih seznamov, prvi bodo cepivo prejeli delavci v zdravstvu in prebivalci domov za ostarele. Kdo še bo poleg njih na prioritetnem seznamu, še ni znano je dejala sekretarka. Predvidenih je 20 cepilnih centrov po vsej državi, večinoma bodo v bolnišnicah, kasneje tudi v večjih zdravstvenih domovih, je dejala Novak Gosaričeva. 

Tomaž Gantar je nad učinki poostrenih ukrepov razočaran. FOTO: Tobias Schwarz/Reuters
Tomaž Gantar je nad učinki poostrenih ukrepov razočaran. FOTO: Tobias Schwarz/Reuters


Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Aleš Mihelič je napovedal, da načrtujejo ponovno obratovanje potniškega prometa »čim bodo razmere to dopuščale.« Kacin je sicer dejal, da ta ukrep ni pripomogel k zmanjšanju števila okužb.

Večjih kulturnih in družabnih dogodkov še dolgo ne bomo mogli obiskati, je dejal vladni govorec Jelko Kacin in dodal, da je vlada sprejela odločitev o podaljšanju bonov do konca leta 2021. Poudaril je, da je druženje otrok pri igri v snegu strogi prepovedano in neodgovorno. »​Ne družite se!«​ je grmel vladni govorec.

V sredo je bilo ob 6604 testiranjih potrjenih 1772 okužb z novim koronavirusom, je sporočila vlada na twitterju. Hospitaliziranih je bilo 1289 bolnikov, od tega jih je bilo na intenzivni negi 198. Doslej so v Sloveniji potrdili 81.338 okužb z novim koronavirusom, umrlo je skupaj 1592 covidnih bolnikov. Podatki sledilnika za covid-19 kažejo, da je trenutno v državi 20.277 ljudi aktivno okuženih. 

Preberite še:

Komentarji: