Ob napovedanih obilnejših padavinah strah pred pronicanjem kerozina

Bojazen, da bi kerozin prišel do rižanskega vodnega vira, so izrazili tudi vsi štirje istrski župani.
Fotografija: FOTO: Uros Hocevar
Odpri galerijo
FOTO: Uros Hocevar

Po iztirjenju tovornega vlaka in izlitju 10.700 litrov kerozina pred dobrim tednom v predoru pri Hrastovljah so za danes popoldne v slovenski Istri napovedane prve obilnejše padavine. Slovenske železnice so ta teden sicer tla predora zaščitile z membrano, a krajane skrbi, da bi ob dežju kerozin pronical do njihovega edinega vodnega vira.

Iztirjenje tovornega vlaka na progi Divača-Koper je Primorce razburilo predvsem zaradi izlitja kerozina, ki bi lahko ogrozil njihov rižanski vodni vir. Prisojne službe so po nesreči izkopale 200 kubikov zemljine, koliko je v njej kerozina, pa bodo pokazale analize Agencije RS za okolje.Generalni direktor Slovenskih železnic (SŽ) Dušan Mes je v začetku tedna dejal, da ga je po nekaterih ocenah v zemljini okoli 1000 litrov, a je izpostavil, da je treba počakati na stroko. Na SŽ so ta teden tla predora pri Hrastovljah tudi zaščitili z membrano. »Če bi v naslednjih dneh voda pronicala skozi tunelsko skalo na tla, se bo na ta način odvajala,« je pojasnil generalni direktor SŽ.

Bojazen, da bi kerozin prišel do rižanskega vodnega vira, so ministru Simonu Zajcu ta teden izrazili tudi vsi štirje istrski župani. Predstavili so mu tudi dva predloga novega vodnega vira, iz katerega bi oskrbovali slovensko Istro, podrobnosti predlogov pa še niso javno predstavili.

Rižana tik ob izviru, kjer so namestili plavajoče ovire za zajezitev goriva, če bi priplavalo na površje. FOTO: Uros Hocevar
Rižana tik ob izviru, kjer so namestili plavajoče ovire za zajezitev goriva, če bi priplavalo na površje. FOTO: Uros Hocevar


Po torkovem srečanju z Zajcem je sicer koprski župan Aleš Bržan dejal, da ima Istra še vedno veliko težavo, saj ji grozi ekološka katastrofa. Možnost, da bo njihov vodni vir onesnažen, je namreč z vsakimi padavinami večja. »Bali se bomo vsakih padavin,« je dodal. Vodo sicer na Obali že sedaj dobavljajo tudi iz sosednje Hrvaške in iz kraških vodovodov.

V petek pa so občinski svetniki občin Piran, Izola, Ankaran in Koper na prvi skupni seji sprejeli pet sklepov, s katerimi od države med drugim zahtevajo okrepitev ukrepov za zaščito pitne vode. Pričakujejo, da jim bo država v mesecu dni predložila terminski načrt dejavnosti za zagotovitev nujnega zadostnega in varnega vodnega vira za slovensko Istro.

FOTO: Uros Hocevar
FOTO: Uros Hocevar


Direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj je ob tem zagotovil, da je voda v zajetju Rižane zaenkrat neoporečna, a bo v primeru onesnaženja vodnega vira treba črpanje podtalnice ustaviti. Sicer so v stikih tako s Kraškim kot Istrskim vodovodom. Iz slednjega so jim tudi obljubili, da jim bodo iz svojega vira dali na razpolago dobrih 200 litrov vode na sekundo.

V soboto zvečer je sicer tudi območje Primorske zajela nevihta, vendar pa je Bržan z objavo na Facebooku že pomiril nekatere zaskrbljene občane. Kot je navedel, so vzorci vode ob 6. uri »v redu«, tudi na izviru po njegovih navedbah ni posebnosti.

Ponovno je zagotovil, da kerozin ne bo nikoli prišel do vodnih pip. »Če pride v Rižano, bomo imeli redukcijo - prekinitve dobave vode po nekaj ur na dan. Voda v naših domovih je in bo pitna,« je še navedel.

Komentarji: