Obrtniki hočejo svojega ministra, zdravniki nove zakone, kultura nujne ukrepe

Čeprav ni znano, kdo bo sestavljal novo koalicijo ali pa bomo imeli še ene volitve, različne skupine že izražajo svoja pričakovanja od nove vlade.
Fotografija: Volitve so končane, sledi dsestavljanje vlade, ki pa ne bo imela lahkega dela. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Volitve so končane, sledi dsestavljanje vlade, ki pa ne bo imela lahkega dela. FOTO: Blaž Samec/Delo

Ljubljana - Kdor koli bo v novi vladi, bo moral zavihati rokave.

V Zdravniški zbornici Slovenije od nove vlade pričakujejo »potrebno korektno sodelovanje na vseh ravneh. Zdravniška zbornica si želi dejavno prispevati svoje znanje, izkušnje in vizijo za izboljšanje zdravstvenega sistema,« pravi predsednica zbornice Zdenka Čebašek - Travnik.

Sodelovanje si predstavljajo na več ravneh: s pogovori o konceptualnih spremembah zdravstvenega sistema in zakonodaje, v katerih bodo lahko izrazili svoje poglede in jih utemeljili; z vključevanjem v pripravo načrtovanih predpisov v zgodnji fazi, ko je še mogoče vnesti vsebinske spremembe ter z odgovarjanjem ministrstva in vlade na njihove predloge in vprašanja v zakonsko predvidenih rokih. »Glede na to, da smo bili v preteklem mandatu zelo daleč stran od pričakovane oblike sodelovanja, bo treba nekaj zakonov čim hitreje popraviti in s tem odpraviti njihove škodljive učinke, ki se že kažejo,« še pravijo na zbornici.


Obrtniki želijo svojega ministra


Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) po volitvah pričakuje čimprejšnje oblikovanje takšne vlade, ki bo delovala v dobrobit malega gospodarstva. Med prednostnimi nalogami nove vlade bi morale biti odprava birokratskih ovir, zdravstvena reforma in reforma trga dela. »Ključna je tudi zdravstvena reforma z rešitvijo problema regresnih zahtevkov ter reforma trga dela,« je pričakovanja do nove vlade strnil predsednik OZS Branko Meh.

Meh hkrati poudarja, da si malo gospodarstvo, ki predstavlja več kot 98 odstotkov celotnega slovenskega gospodarstva, zasluži svojega resornega ministra. »V minulih letih je bilo malo gospodarstvo žal prevečkrat preslišano« dodaja Meh. Ministre za drobno gospodarstvo smo imeli v vladah Lojzeta Peterleta in Janeza Drnovška.


Kultura potrebuje hitre in učinkovite reforme


Kulturniki so že pred volitvami opozarjali na alarmantno stanje v slovenski kulturi, zdaj pa se poraja vprašanje, kdo bo prevzel resor in kaj naj stori za izboljšanje položaja na tem področju. Predsednici nacionalnega sveta za kulturo Uršuli Cetinski se trenutno zdi, da bodo tudi v prihodnje še vedno čakali na nujne ukrepe. »Področje kulture je potrebno hitrih in učinkovitih reform, do katerih v letih po osamosvojitvi ni prišlo, saj nikoli ni bilo potrebnega konsenza. Čeprav nisem rada ravno črnogleda, se trenutno zdi, da bomo tudi v prihodnje še vedno čakali na nujne ukrepe, kar bi bilo za kulturo res izjemno slabo, seveda pa ne le za kulturo, ki je bila v predvolilnih razmislekih poleg znanosti močno zapostavljena, ampak tudi za družbo v celoti,« je poudarila predsednica nacionalnega sveta za kulturo in hkrati generalna direktorica Cankarjevega doma.

Kulturniki, tako javni zavodi kot nevladni sektor, se po njenih besedah resno bojijo obdobja životarjenja, hkrati pa, kot je dodala, le nekako upajo, da ne bo tako, saj bi bila kultura, podprta z ustrezno kulturno politiko, zagotovo lahko velik potencial.

Več iz te teme:

Komentarji: