Od danes na vozilih obvezna zimska oprema

V nobenem primeru profil pnevmatik ne sme biti manjši od treh milimetrov.
Fotografija: Če voznik ne očisti motornega ali priklopnega vozila skladno z zakonskimi določbami, je predpisana globa v višini 200 evrov. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Če voznik ne očisti motornega ali priklopnega vozila skladno z zakonskimi določbami, je predpisana globa v višini 200 evrov. FOTO: Leon Vidic/Delo

Od 15. novembra do 15. marca je v Sloveniji obvezna zimska oprema na vseh motornih vozilih, torej zimske pnevmatike ali letne pnevmatike s snežnimi verigami. Globina profila pnevmatik ne sme biti manjša od treh milimetrov. Izjema so priobalna območja.

Kot je za STA povedal inštruktor varne vožnje pri Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS) Tomaž Farčnik, zimske pnevmatike niso obvezne le zaradi snežnih razmer, ampak tudi zaradi nizkih temperatur.

Profil pnevmatik mora biti globok vsaj tri milimetre, v nasprotnem jih zakonodaja pojmuje kot letne. Če vozniki med vožnjo uporabljajo letne pnevmatike z zimskimi verigami, njihov profil prav tako ne sme biti manjši od treh milimetrov, so opozorili na agenciji za varnost prometa. Voznikom predlagajo, da globino profila preverijo s kovancem za en evro, saj je njegov zlati rob širok tri milimetre.

Ustrezne pnevmatike so sicer ključne za varno vožnjo, saj so edini stični del vozila z voziščem. Ob nižjih temperaturah pa samo zimske pnevmatike na vseh kolesih omogočajo uspešno speljevanje in pospeševanje, učinkovito zaviranje, nespremenjeno smer zaviranja in varno vožnjo skozi ovinke, so našteli pri agenciji.

Če se vozniki odločijo za letne pnevmatike s priloženimi zimskimi verigami, se morajo zavedati, da z nameščenimi verigami ne smejo voziti hitreje od 50 kilometrov na uro, so dodali na agenciji.

Višji samostojni policijski inšpektor Matjaž Leskovar je za STA napovedal, da bodo policisti s 16. novembrom intenzivno preverjali, ali imajo vozila v cestnem prometu predpisano zimsko opremo. Če je voznik nima, je predpisana globa 40 evrov, vendar lahko policisti ugotovijo tudi dodatne kršitve.

Če voznik ne očisti motornega ali priklopnega vozila skladno z zakonskimi določbami, je predpisana globa v višini 200 evrov; če voznik ne upošteva signalizacije, ki v zimskih razmerah prepoveduje promet, je predvidena globa 300 evrov; če pa brez popolne zimske opreme obstane na cesti in ovira promet, pa zakon predpisuje globo v višini 500 evrov in pet kazenskih točk, je naštel Leskovar.

Lani so policisti obravnavali približno tisoč takšnih kršitev, vendar opažajo, da se vozniki v splošnem zavedajo, da je zimsko opremo treba imeti, je dodal.

Komentarji: