Kdo se boji STA?

Delova komentarorja Ali Žerdin in Janez Markeš o vladnem pritisku na STA. Zakaj koalicijski partnerji Janše ne pokličejo na odgovornost?
Fotografija: Ali Žerdin in Janez Markeš. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Ali Žerdin in Janez Markeš. FOTO: Leon Vidic/Delo

Poteze Janeza Janše so čest leitmotiv pogovorov Delovih komentatorjev Alija Žerina in Janeza Markeša. Povod za njuno tokratno debato ima znova domicil na Gregorčičevi.

»To, da vlada prekinja pogodbene obveznosti, povezane s finansiranjem Slovenske tiskovne agencije, prevedeno v nek drugi jezik pomeni, da skuša agencijo izstradati,« za uvod pove Žerdin.

Napoved umika financiranja je bila včeraj v Sloveniji novica dneva.

image_alt
Finančni pritisk


»Zdi se, da je med drugim razlog tudi ta, da se je odgovorna urednica STA podpisala pod skupen apel odgovornih urednikov slovenskih medijev z zagotovilom javnosti, da se slovenski mediji ne bodo pustili ustrahovati,« še meni Žerdin »Kot kaže, je prišlo do povračilnih ukrepov na točki, na kateri ima vlada dostop do povračilnih ukrepov.«


 

Vlada izrednih stanj


»Politično korektno izražanje je, da rečemo, da je to storila vlada, a je to v resnici storil predsednik vlade,« pove Markeš. »Nimamo vlade, ki bi bila sposobna prevzemati pametne odločitve, niti pri zadevah, ki so popolnoma samoumevne in obstranskega pomena glede na tiste odločitve, ki jih zahteva težka gospodarska situacija. Ali karkoli drugega. Kar je bilo v državi postavljeno kot stabilno, stalno in smiselno, se na dnevni bazi postavlja pod vprašaj, v isti sapi pa se trdi, da moramo vladi dopustiti, da se ukvarja s težkimi razmerami okoli covida-19,« meni.

»Dejansko izredna stanja vzpostavlja vlada, če smo natančnejši, predsednik vlade. Česar ne razumem, je, kako to, da koalicijski partnerji takšnega predsednika vlade na takšen ali drugačen način ne postavijo pod vprašaj,« se še vpraša Markeš. »Zakaj partnerji v koaliciji premiera, ki se giblje po robu ustavnosti in krepko čez, ne pokličejo na odgovornost?«

Preberite še:

Komentarji: