Protestnike razgnala policija in dež, najmanj dva razgrajača vklenili

Nad območjem je ves čas krožil policijski helikopter, večina protestnikov je bila povsem mirna.
Fotografija: Protestniki so se na koncu vrnili na Trg republike. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Protestniki so se na koncu vrnili na Trg republike. FOTO: Voranc Vogel

Tretjo sredo zapored je v Ljubljani potekal shod, na katerem so protestniki izražali nezadovoljstvo nad vladnimi ukrepi za zajezitev koronavirusa. Po ocenah policije se jih je zbralo okrog 10.000. Policija je tokrat znova uporabila vodni top in solzivec, saj so nekateri protestniki celo zaustavili promet na ljubljanski obvoznici in Celovški cesti.

Kljub temu velika večina protestnikov ni razgrajala, manjšina pa je protest izrabila za nasilniška dejanja. Šele ob koncu protesta na Trgu republike je policija vklenila dva razgrajača, pri odganjanju protestnikov pa je pomagal tudi dež.Promet na obvoznici in Celovški cesti je bil okoli 18-ih spet sproščen, saj so protestniki nato odšli proti RTV Slovenija, napadli so tudi novinarko Sveta iz Kanala A. Protestniki so sicer zahtevali, da jim na RTV namenijo pet minut programa, velika večina protestnikov pa se je nato vrnila na Trg republike. Ko je pričel padati mrak, so se protestniki počasi razšli. Če bi s protestom še nadaljevali, je policija napovedala uporabo prisilnih sredstev.

Protestniki so se vrnili v središče mesta. FOTO: Voranc Vogel
Protestniki so se vrnili v središče mesta. FOTO: Voranc Vogel


Večina protestnikov je sicer povsem mirno hodila po Celovški cesti, nikogar niso žalili, niti povzročali neredov, samo izrazili so nezadovoljstvo s početjem vlade. Kljub temu pa so nekateri posamezniki žalili novinarje, jih pljuvali, provocirali so tudi policiste.

Na Trgu republike so policisti že dopoldan postavili zaščitno ograjo, ki preprečuje dostop do parlamenta, toda protestniki so nato šli proti predsedniški palači in naprej po ljubljanskih ulicah, zaprli so denimo Bleiweisovo ulico in nato pričeli hoditi po Celovški cesti do obvoznice, promet v Ljubljani pa je kolapsiral.Nad območjem je ves čas krožil policijski helikopter, policisti so protestnikom v intervalih ukazovali, naj zaradi varnosti zapustijo cestišče, a jih ti niso upoštevali. Zaradi protestov je bila v obe smeri zaprta severna ljubljanska obvoznica med razcepoma Koseze in Zadobrova, več ur je bila zaprta tudi Celovška cesta. Policisti so zaradi zagotovitve varnosti popoldne zato pričeli z uporabo prisilnih sredstev.

Policija je na obvoznici uporabila tudi vodni top. FOTO: Jure Eržen
Policija je na obvoznici uporabila tudi vodni top. FOTO: Jure Eržen


Policisti trenutno še zbirajo obvestila o dogodku, predvsem glede odkrivanja vseh kaznivih ravnanj. Zaznali so, da naj bi se posamezniki drzno vedli tudi do novinarjev, kar ostro obsojajo, so pri PU Ljubljana zapisali v sporočilu za javnost. Novinarji ne smejo biti tarča nasilja, saj le opravljajo svoje delo. Pozivajo jih, da dejanja prijavijo, policija pa bo izvedla vse potrebne ukrepe, da storilce odkrijejo in da zoper njih ukrepajo.

Z zbiranjem obvestil bodo nadaljevali tudi v naslednjih dneh, v primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj bodo ukrepali v skladu z zakonodajo, so še zapisali.

Protestniki so se obrnili nazaj proti središču mesta. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Protestniki so se obrnili nazaj proti središču mesta. FOTO: Voranc Vogel/Delo

 

Tokrat pričeli bolj zgodaj


Predsednik stranke Resni.ca Zoran Stevanović je v video vabilu na shod med drugim ocenil, da je protest edina možnost, ki jim je še ostala, saj vlada izvaja državni udar in rušenje ustavne ureditve, ker vlada z odloki, ki so po njegovi oceni neustavni. Kot je dejal v izjavah za medije na protestu, so se tokrat odločili za zgodnejšo uro protesta, saj so računali, da bo v parlamentu še potekala seja državnega zbora, a se je ta končala pred začetkom shoda.Prostest nasprotnikov ukrepov PCT na Trgu republike. FOTO: Blaž Samec/Delo
Prostest nasprotnikov ukrepov PCT na Trgu republike. FOTO: Blaž Samec/Delo


Stevanović je sicer napovedal udeležbo stranke na prihodnjih parlamentarnih volitvah. Čeprav je znano, da je eden glavnih pobudnikov shoda prav kranjski politik Zoran Stevanović, shod ni bil prijavljen na policijski postaji ali upravni enoti, kot to določa zakon o javnih zbiranjih.

Prostest nasprotnikov ukrepov PCT na Trgu republike. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Prostest nasprotnikov ukrepov PCT na Trgu republike. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

 

Spomnili na umrlo 20-letnico


Nasprotniki cepljenja so se tokrat spomnili tudi na umrlo 20-letnico, za katero sumijo, da je umrla zaradi zapleta po cepljenju s cepivom Janssen. Zbrane je nagovoril tudi njen oče. Kot je dejal, si je njegova hči »hotela kupiti svobodo, zato se je šla cepiti«.

»Danes je ni več, stara je bila 20 let. Govorijo o odstotkih, moja Katja zame ni bila odstotek,« je ob izgubil dejal njen oče. Pri tem je poudaril, da bi morali pristojni bolj opozarjati, da so lahko mlajši bolj ogroženi zaradi možnih stranskih učinkov tega cepiva. Prisotni so tudi po tem dogodku zahtevali takojšnjo odpravo pogojev PCT in takojšen odstop vladajočih. Znova so bili kritični do vlade in aktualnega sklica državnega zbora, saj menijo, da jim oblast krati pravice in svoboščine.

S transparenti so izrazili tudi podporo dijakom iz Zagorja, ki so se uprli nošenju mask v šoli.

Prostest nasprotnikov ukrepov PCT na Trgu republike. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Prostest nasprotnikov ukrepov PCT na Trgu republike. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

 

Včeraj napeto tudi v Trbovljah


Pred začetkov včerajšnje javne tribune o razvoju zasavske regije v Delavskem domu Trbovlje ob obisku vlade v regiji je civilna družba pred domom pripravila protivladni protest.

Več sto zbranih na protestu je z glasnimi vzkliki zahtevalo odstop vlade Janeza Janše. Poskušali so priti v dvorano, v katero vstopajo ministri, a jim je policija to preprečila. Protestniki so prinesli transparente, s katerimi so med drugim Janši odrekli gostoljubnost in se izrekli proti privatizaciji, z vzkliki pa oblast naslovili z lopovi in mafijo.

Komentarji: