V petek 1731 pozitivnih, med njimi vodja poslanske skupine SDS

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: Boj s koronavirusom v UKC Ljubljana. FOTO: Matej Povše/UKC Ljubljana
Odpri galerijo
Boj s koronavirusom v UKC Ljubljana. FOTO: Matej Povše/UKC Ljubljana



19.20 Vodja poslanske skupine SDS Krivec pozitiven na novi koronavirus

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je v petek opravil test na okužbo z novim koronavirusom, na katerem je bil pozitiven. Krivec je bil od srede v samoizolaciji, saj je bila na testu pozitivna njegova žena, ki se je okužila na delovnem mestu, so sporočili iz poslanske skupine SDS. Krivec se počuti dobro, znakov okužbe ne kaže, po priporočilu epidemiologov do nadaljnjega ostaja v samoizolaciji, so še zapisali v poslanski skupini.

18.25 Nove okužbe v domovih starejših na Goriškem

V Domu upokojencev Gradišče nad Prvačino v Mestni občini Nova Gorica je ob 13 okuženih oskrbovancih po zadnjih podatkih z novim koronavirusom okuženih tudi pet zaposlenih. Nekaj novih okužb je bilo potrjenih tudi v Domu upokojencev Nova Gorica, so danes sporočili iz regijskega štaba civilne zaščite za severno Primorsko. V goriški regiji so v petek potrdili 45 novih okužb, od tega jih je bilo 14 v Mestni občini Nova Gorica, ki ima tudi največ aktivnih okužb v regiji, 147. V Bolnišnici Franca Derganca v Šempetru pri Gorici je trenutno 38 bolnikov s covidom-19, od tega sedem na intenzivni enoti, šest jih potrebuje pomoč respiratorja.

17.40 Avstrijska vlada od torka uvaja popolno zaprtje države

Avstrijce od torka pa do predvidoma 7. decembra čaka popolno zaprtje, je danes na novinarski konferenci potrdil kancler Sebastian Kurz, potem ko so o tem že poročali tamkajšnji mediji. Večjih presenečenj ni, ukrepi so pričakovani, Kurz pa je pred novinarji danes vztrajal, da drugače ne gre, saj dosedanji ukrepi niso zajezili epidemije. Dosedanji milejši ukrepi ne le da niso uspeli v zadostni meri zajeziti širjenja okužb z novim koronavirusom, ampak se je to še poslabšalo, saj v več zveznih deželah, kot so Koroška, Predarlsko in Zgornja Avstrija, še naprej beležijo eksponentno rast, je opozoril kancler

16.50 Merklova na polovici zaprtja svari pred težko zimo

Nemška kanclerka Angela Merkel je v svojem rednem tedenskem podkastu danes - po dveh tednih predvidoma mesec dni trajajočega delnega zaprtja države, ki naj bi zajezilo epidemijo novega koronavirusa - opozorila, da prihaja težka zima in da bo virus »še kar nekaj časa dominiral v naših življenjih«. »Prihajajoča zima bo pred vse nas postavila velike zahteve,« je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočila kanclerka in sodržavljane opozorila, da se zaradi epidemije ne bodo mogli srečevati tako preprosto, kot so se včasih.

16.40 V Srbiji rekordno število novih okužb

V Srbiji so v preteklem dnevu potrdili 3822 novih primerov okužbe z novim koronovirusim, kar je največje dnevno število okužb do zdaj. Za covidom-19 je umrlo še 17 bolnikov. Po podatkih srbskih oblasti so v preteklem dnevu opravili 14.015 testov. V bolnišnicah je 3693 bolnikov, od tega jih je 163 na ventilatorjih, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

14.32 Beovićeva: Ne moremo še govoriti o vrhu epidemije

Infektologinja Bojana Beović ob zadnjih podatkih o potrjenih okužbah s koronavirusom in bolnikih s covidom-19 ocenjuje, da še ne moremo govoriti o vrhu epidemije. Ker se krivulja lahko v vsakem trenutku obrne navzgor, poziva k doslednemu upoštevanju ukrepov. Prav tako je še nekaj časa pričakovati večanje števila covidnih bolnikov v bolnišnicah.

Beovićeva, sicer tudi vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, je v današnji izjavi za STA pojasnila, da zadnje številke »še vedno stojijo na mestu« in da še ne moremo govoriti o vrhu epidemije, lahko pa govorimo o platoju. Problem takega platoja pa je, kot je opozorila, da se krivulja lahko v vsakem trenutku spet obrne navzgor. »Zato je tako nujno, da so bili sprejeti dodatni ukrepi, ki bodo, vsaj tako upamo, obrnili potek epidemije navzdol,« je dejala.

13.50 V BiH skoraj 1300 novih okužb, umrlo 49 bolnikov s covidom-19

V BiH so v preteklem dnevu potrdili skoraj 1300 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo je 49 bolnikov s covidom-19, med katerimi je tudi nekdanji premier Hasan Muratović.

Muratović je bil med vojno v BiH minister v več vladah, premier pa je bil v letih 1996-1997. Nato je bil veleposlanik BiH na Hrvaškem, zatem pa se je posvetil akademski karieri in je bil med drugim rektor univerze v Sarajevu, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. V sarajevskih bolnišnicah je trenutno na zdravljenju 360 bolnikov s covidom-19, v prestolnici pa naj bi bilo več kot 6000 aktivnih primerov okužbe.

13.47 Število smrti zaradi covida-19 na Poljskem preseglo 10.000

Število ljudi, ki so umrli po okužbi z novim koronavirusom, je na Poljskem danes preseglo 10.000. Samo v minulih 24 urah so v državi potrdili rekordnih 548 smrti zaradi covida-19. Tudi število dnevno potrjenih okužb ostaja visoko, v minulem dnevu jih je bilo skoraj 25.600, podatke ministrstva za zdravje navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Glede na to, da so v minulih 24 urah opravili dobrih 56.000 testov na novi koronavirus, je delež pozitivnih testov zelo visok, okoli 45-odstoten. Na Poljskem so sicer doslej potrdili skupno več kot 691.000 primerov okužbe z novim koronavirusom. Aktivnih primerov je trenutno okoli 400.000, okoli 22.300 obolelih s covidom-19 potrebuje bolnišnično oskrbo.

Že pred meseci so poljski podjetniki zahtevali več pomoči države. FOTO: Janek Skarzynski/AFP
Že pred meseci so poljski podjetniki zahtevali več pomoči države. FOTO: Janek Skarzynski/AFP


13.17 Grčija zaradi preobremenjenosti bolnišnic zapira šole

Grške oblasti so danes sporočile, da so se zaradi hitrega širjenja okužb z novim koronavirusom in posledičnega pritiska na zdravstveni sistem odločile, da do konca tega meseca zaprejo osnovne šole in vrtce, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Srednje šole so zaprle svoja vrata in prešle na pouk na daljavo že minuli ponedeljek.

Tritedensko zaprtje se je v Grčiji začelo 7. novembra. FOTO: Louisa Gouliamaki/AFP
Tritedensko zaprtje se je v Grčiji začelo 7. novembra. FOTO: Louisa Gouliamaki/AFP


»Zaprtje osnovnih šol je bila zadnja stvar, ki smo jo želeli storiti. Ta ukrep je pokazatelj, kako resne so razmere,« je v današnji izjavi poudaril minister za zdravje Vasilis Kikilijas. Od konca oktobra se je število smrti zaradi covida-19 v Grčiji, ki ima okoli 11 milijonov prebivalcev, povečalo za skoraj štirikrat; trenutno jih potrdijo tudi po 50 na dan. Število dnevno potrjenih okužb z novim koronavirusom se je medtem podvojilo na 3000. Od skupno 1143 postelj na enotah za intenzivno nego v državi je bilo v petek zasedenih 830.

12.33 Tudi v Avstriji ponovno popolno zaprtje

Spričo zaostrovanja epidemije covida-19 čaka zdaj tudi Avstrijce ponovno popolno zaprtje države. To ob sklicevanju na osnutek vladne uredbe danes poročajo avstrijski mediji in naštevajo vrsto strogih omejitev, ki bodo v veljavi od torka do 6. decembra. V prvi vrsti bo drastično omejena svoboda gibanja in druženja, zapirajo se vse nenujne trgovine.

Tudi v Avstriji prepovedujejo vsakršno druženje. FOTO: Georg Hochmuth/AFP
Tudi v Avstriji prepovedujejo vsakršno druženje. FOTO: Georg Hochmuth/AFP


Stroge omejitve gibanja, ki so doslej veljale le ponoči, bodo od torka podaljšane na cel dan. Izjeme, ki bodo dovoljevale odhod od doma, bodo opredeljene bolj točno in strožje kot doslej. Z izjemo članov istega gospodinjstva bodo dovoljena le še srečanja z življenjskim partnerjem, ki ne živi v istem gospodinjstvu, z enim samim najožjim sorodnikom oziroma z eno samo pomembno povezano osebo, osnutek povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

11.57 NIJZ tudi med epidemijo covida-19 odsvetuje uporabo klorovega dioksida

Na NIJZ opozarjajo, da so se znova pojavili oglasi in promocijske aktivnosti za izdelke s klorovim dioksidom, ki jih oglašujejo z imeni, kot so MMS, čudežni mineral ali čudežne kapljice. Uporabi takih proizvodov na NIJZ močno odsvetujejo in prebivalce pozivajo, naj ne nasedajo »čudežnim« navedbam glede zdravljenja covida-19 in drugih bolezni.

MMS je raztopina natrijevega klorida, ki se uporablja v industriji kot razkužilo, belilo oziroma močno oksidacijsko sredstvo. Že sama spojina je strupena za ljudi, tako ob stiku s kožo ali ob zaužitju, previdnost pa je potrebna tudi ob mešanju s kislinami, saj se ob tem sprošča strupeni plin. Izpuščanje v okolje je zelo strupeno za vodne organizme, opozarjajo na NIJZ.

11.16 Irance čaka časovno neomejeno strogo zaprtje države

Iranske oblasti načrtujejo novo fazo strogih ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa, saj se razmere drastično slabšajo. Prihodnjo soboto bodo tako za nedoločen čas začela veljati zaprtja po vsej državi, saj lahko, kot je danes na televiziji poudaril iranski predsednik Hasan Rohani, le na ta način preprečijo številne smrti zaradi covida-19.

Stroge omejitve javnega življenja bodo v veljavi tako dolgo, kot bo potrebno oziroma dokler se število novih okužb in število smrti ne bo občutno znižalo, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pojasnil Rohani. »Ljudje morajo sprejeti grenko dejstvo, da bo ta problem ostal z nami dolgo časa in da bomo morali še lep čas živeti s tem nezaželenim gostom,« je dejal. Podrobnosti glede novih omejitev - kot na primer to, katere gospodarske sektorje bodo prizadele in ali bodo uvedene tudi policijske ure - bo po besedah predsednika še pred 21. novembrom sporočila posebna ekipa za boj proti novemu koronavirusu.

11.14 Na Hrvaškem 2866 novih okužb, umrlo 38 bolnikov s covidom-19

Na Hrvaškem so v preteklih 24 urah potrdili 2866 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo je 38 bolnikov s covidom-19, je danes sporočil hrvaški štab civilne zaščite.

Na Hrvaškem je trenutno 17.090 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah je 1655 bolnikov, od tega jih je 184 priključenih na ventilatorje. V samoizolaciji je trenutno 41.615 oseb. Od 25. februarja, ko so potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, so na Hrvaškem potrdili 81.844 okužb. Za covidom-19 je umrlo 1006 ljudi. V sosednji državi so do zdaj opravili 611.357 testov, od tega 9614 v zadnjih 24 urah, so še sporočile pristojne oblasti.

Pred dvema dnevoma so imeli na hrvaškem rekord potrjenih okužb. FOTO: Denis Lovrović/AFP
Pred dvema dnevoma so imeli na hrvaškem rekord potrjenih okužb. FOTO: Denis Lovrović/AFP


10.50 V nekaterih hrvaških mestih božično-novoletni sejmi bodo

V Zagrebu in na Reki so potrdili, da bodo tudi letos organizirali božično-novoletne sejme, ki bodo potekali od konca novembra do začetka januarja. Zaradi nevarnosti širjenja novega koronavirusa bo tokrat nekoliko manj spremljevalnih prireditev. Zmanjšali so tudi število sejemskih hišk in stojnic, ki jih bodo razpršili na več mestnih lokacij. Prireditev Advent v Zagrebu je bila v minulih letih ocenjena kot ena najboljših v Evropi. Pred božičnimi in novoletnimi prazniki so hrvaško prestolnico obiskovale množice ljudi, številni tudi iz Slovenije.

A letošnji novoletni sejem bo zaradi epidemije covida-19 nekoliko drugačen, so sporočili iz mestne turistične skupnosti. Celotna prireditev se bo začela 28. novembra pod sloganom Advent v Zagrebu - začutite svetlobo, saj bo tokrat poudarek na praznični okrasitvi in razsvetljavi mestnih ulic, trgov in parkov. Vse prebivalce pozivajo, naj v decembrskem duhu okrasijo tudi okna svojih stanovanj. Odločili so se, da letos ne bodo postavili enega najatraktivnejših zimskih prizorišč v mestu, velikega drsališča v parku pri glavni železniški postaji. Običajnih več sto sejemskih hišic in stojnic so skrčili na približno 20. Prodajale bodo spominke in bodo stale zgolj na osrednjem trgu bana Josipa Jelačića. Priljubljene gostinske stojnice, ki so večinoma stale v središču mesta in so pritegnile množice ljudi, tokrat ne bodo dovoljene. 

10.42 Umrlo 41 ljudi s covidom-19

Po podatkih vlade so v petek opravili 6675 testiranj na covid-19, pozitivnih je bilo 1731 oseb. Umrlo je 41 ljudi s covidom-19. Na intenzivni negi se zdravi 206 pacientov, bolnišnično oskrbo sicer potrebuje 1224 bolnikov. 



9.42 Omejitve ob pandemiji za Miklavža v Belgiji ne veljajo

Otroci v Belgiji so si ta teden globoko oddahnili, ko je tamkajšnja vlada potrdila, da za Miklavža ne bodo veljale stroge omejitve ob pandemiji covida-19. Ministra za zdravje in notranje zadeve sta dobremu možu poslala pismo, v katerem potrjujeta, da zanj velja izjema od strogih koronskih pravil, poroča nemški Deutsche Welle.

Notranja ministrica Annelies Verlinden in minister za zdravje Frank Vandenbroucke sta potrdila, da Miklavžu po prihodu v Belgijo iz Španije, kjer živi, ne bo treba v karanteno. Poleg tega bo smel kljub policijski uri v noči na 6. december raznašati darila.

9.34 Na Slovaško le še z negativnim testom na novi koronavirus

Za vstop na Slovaško iz večine držav članic EU bo od ponedeljka obvezna predložitev negativnega testa na novi koronavirus. Pri tem hitri antigenski testi ne bodo dovolj, ampak bo treba predložiti izid zanesljivejšega testa PCR, ki poteka z laboratorijsko analizo brisa nosne votline, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Test poleg tega ne bo smel biti starejši od 72 ur.

Novo pravilo velja za vse države članice EU z izjemo Finske in Grčije, ki sta na slovaškem seznamu desetih držav z nizkim tveganjem za okužbo z novim virusom. Na tem seznamu sta med drugim tudi Kitajska in Japonska. Poleg tega bodo obstajale določene izjeme, med drugim za ljudi, katerih delovno mesto in prebivališče od najbližjega mejnega prehoda nista oddaljena več kot 30 kilometrov, za študente in za profesionalne športnike.

9.09 Obisk v cerkvi omejen na eno osebo oziroma eno družino

Slovenska škofovska konferenca je v skladu z novimi ukrepi za zajezitev epidemije covida-19 prilagodila pravila za versko oskrbo. Še naprej niso dovoljene maše ob navzočnosti vernikov, število ljudi, ki so lahko hkrati v cerkvi, pa se zmanjšuje, doslej jih je bilo lahko šest, zdaj pa je lahko le ena oseba oziroma člani iste družine ali gospodinjstva.

V cerkev le sami ali v družinskem krogu. FOTO: Voranc Vogel/Delo
V cerkev le sami ali v družinskem krogu. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Kot so v prilagojenih navodilih zapisali slovenski škofje, so še naprej dovoljene le zasebne maše duhovnika brez fizične navzočnosti vernikov. Izjemoma pa so lahko navzoče osebe, ki bivajo v istem gospodinjstvu, npr. v župnišču oziroma samostanu.

8.53 Eurostat: Učinek spomladanskega vala pandemije na zaposlenost mladih v Sloveniji največji v EU

Spomladanski prvi val pandemije covida-19 je občutno vplival na zaposlenost v povezavi. V drugem letošnjem četrtletju je tako stopnja zaposlenosti v četrtletni primerjavi padla za največ od leta 2000. Še posebej na udaru so bili mladi in v tej skupini se je Slovenija znašla na samem vrhu po padcu stopnje zaposlenosti.

Število zaposlenih moških je, tokrat v primerjavi z zadnjim četrtletjem 2019, upadlo za 2,8 milijona, medtem ko je stopnja zaposlenosti pri moških zdrsnila za 1,3 odstotne točke na 77,7 odstotka. Število zaposlenih žensk je medtem v istem časovnem obdobju nazadovalo za 1,7 milijona, stopnja zaposlenosti pa za eno odstotno točko na 66,3 odstotka. Kot ugotavlja Eurostat, je do upada prišlo kljub številnim ukrepom za blažitev posledic zdravstvene krize na gospodarstvo in trg dela, ki so jih sprejele države.

Stopnja zaposlenosti med mladimi je upadla v vseh državah, razen v Nemčiji, kjer je malenkost narasla. Največji je bil glede na zadnje trimesečje 2019 padec v Sloveniji, kjer je stopnja zaposlenosti med mladimi upadla za 8,1 odstotne točke na približno 24 odstotkov.

Mladi po Evropi so že protestirali zaradi slabih razmer na trgu dela. FOTO: Susana Vera/Reuters
Mladi po Evropi so že protestirali zaradi slabih razmer na trgu dela. FOTO: Susana Vera/Reuters


8.44 Inštitut Ifo zaskrbljen glede posledic krize za nemško gospodarstvo

V münchenskem ekonomskem inštitutu Ifo so zaskrbljeni glede trajne škode, ki bi jo kriza zaradi pandemije covida-19 lahko pustila na nemškem gospodarstvu. Težava je namreč v zadržanosti podjetij za investiranje, kar bi lahko zavrlo rast produktivnosti in ustvarjanje novih delovnih mest.

»Investicije v stroje in opremo so že v 2019 realno rasle izjemno počasi. Po makroekonomskih napovedih bodo minimalne ostale vse do 2022. To bi lahko vodilo v nezadostno število novo ustvarjenih delovnih mest,« je v prispevku opozoril vodje Ifove podružnice v Dresdnu Joachim Ragnitz. Pojasnil je, da upad prihodkov in dobička zaradi pandemije podjetjem zmanjšuje manevrski prostor za investicije v osnovna sredstva. Obenem po njegovih besedah v teh razmerah niti banke ne ponujajo zadostne podpore.

8.11 Pandemija vplivala tudi na pomorsko trgovino

Kljub porastu pošiljk, ki ga je prinesla ob pandemiji covida-19 povečana spletna trgovina, je koronavirus na pomorsko trgovino vplival negativno. Kot izhaja iz danes objavljene napovedi ZN, se bo obseg pomorske trgovine letos zmanjšal za 4,1 odstotka, prihodnje leto pa naj bi beležil 4,8-odstotno rast, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Pandemija je povzročila šoke v oskrbovalnih verigah, logističnih omrežjih in pristaniščih, kar je vodilo v zmanjšanje količine tovora in otežilo možnosti za rast,« so v letnem pregledu pomorske trgovine zapisali v Konferenci ZN za trgovino in razvoj (UNCTAD). Kriza je po njihovih navedbah znova dokazala nujnost vlaganj v upravljanje tveganj in pripravljenost na hitro odzivanje. Mnoga podjetja so na tem področju zaspala, so zapisali.

7.30 Največ umrlih s covidom-19 starejših od 85 let

Od prve potrjene smrti bolnika s covidom-19 sredi marca do danes je največ bolnikov umrlo v starostni skupini nad 85 let, sledijo tisti iz starostne skupine od 75 do 84 let. V oktobru je umrl tudi bolnik iz starostne skupine med 35 in 44 let. Medtem ko je po podatkih, ki jih dnevno sporoča vlada, do konca oktobra umrlo 363 oseb, je po podatkih, ki jih objavlja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) v istem obdobju umrlo 310 bolnikov.

image_alt
Med umrlimi v drugem valu največ starejših od 85 let


Do razlike v poročanih podatkih prihaja zato, ker NIJZ navaja le tiste smrti, ki so že uradno prijavljene v zbirki Evidenca nalezljivih bolezni in so na NIJZ prispele do preteklega dne. Medtem pa vlada objavlja podatke, ki jih zbira ministrstvo za zdravje z neposrednim poročanjem bolnišnic, domov za ostarele in drugih socialno-varstvenih zavodov. »Zaradi trenutnih izrednih razmer v zdravstvenih in socialno-varstvenih zavodih je uradno poročanje v zbirko pri NIJZ počasnejše, zato prihaja do tolikšne razlike,« so za STA pojasnili na ministrstvu za zdravje.

5.00 Letošnji svetovni dan sladkorne bolezni pod vtisom posledic epidemije

Letošnji svetovni dan sladkorne bolezni, ki ga zaznamujemo danes, mineva pod močnim vtisom posledic epidemije covida-19. Bolnikom je namreč epidemija otežila dostop tako do preventive kot zdravljenja. Negativne posledice se kažejo tudi pri odkrivanju bolezni. Breme, ki ga za javno zdravstvo predstavlja sladkorna bolezen, pa se še naprej povečuje.

Sicer je Ivan Eržen z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) na konferenci pojasnil, da je bilo leta 2007 v Sloveniji prepoznanih 111.000 bolnikov s sladkorno boleznijo, v letu 2019 pa jih je bilo že 132.300. Kot posebej zgovoren podatek je navedel, da se je med leti 2008 in 2019 število prejemnikov zdravil za zniževanje krvnega sladkorja povečalo za skoraj 40 odstotkov.

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: