Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Potrjenih dvanajst okužb z novim koronavirusom, odpovedali bodo vse večje prireditve

Do danes so opravili 785 testov, potrjeni so še štirje novi primeri. Med njimi je oseba, ki je potovala z zdravnikom iz Metlike; za ponedeljek je sklican svet za nacionalno varnost.
NIJZ je predlagal sklic sveta za nacionalno varnost, predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec pa je že napovedal, da ga bo sklical za ponedeljek, in sicer v razširjeni sestavi. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
NIJZ je predlagal sklic sveta za nacionalno varnost, predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec pa je že napovedal, da ga bo sklical za ponedeljek, in sicer v razširjeni sestavi. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
7. 3. 2020 | 09:07
7. 3. 2020 | 19:30
12:06
Včeraj pozno popoldan je bilo potrjenih osem okužb z novim koronavirusom. Okuženi je zdravnik zdravstvenega doma, ki se je pred tem nahajal v Italiji, v četrtek pa je pri sebi opazil bolezenske znake ter nemudoma prekinil z delom. Kot je bilo znano že včeraj, je bil okuženi zdravnik v stiku z več pacienti, kakor tudi s stanovalci metliškega doma za starejše občane, je danes za Delo potrdila direktorica doma Ivica Lozar. Stroge ukrepe so uvedli tudi v splošni bolnišnici Novo mesto.

Po tem, ko so epidemiologi in drugi pristojni od včeraj intenzivno iskali ljudi, s katerimi je bil zdravnik v stiku, so danes podali izjavo glede najnovejših podatkih o novem koronavirusu in stanju v Sloveniji.
 
Nina Pirnat, direktorica NIJZ, je povedala, da so do danes opravili 785 testov, potrjenih pa je 12 primerov. Pojasnila je, da so zaradi ugotavljanja epidemiologi delali noč in dan, saj so predvsem ugotavljali in preverjali stike, ki jih je imel okuženi zdravnik iz ZD Metlike. Preverili so 300 kontaktov. Zdravnik je imel stik s šestimi osebami, člani osebja, rezultati na okužbo pa so bili negativni, kar pomeni, da kljub tesnejšemu stiku ni prišlo do prenosa novega koronavirusa.

Danes so prejeli tudi rezultate osebe, ki je potovala z zdravnikom in je pozitivna. Prinatova je opozorila, da so bili vsi stiki preneseni iz tujine, tudi drugi bolniki, ki so prišli, so imeli stik s tujino. 



ZD Metlika FOTO: Google Maps
ZD Metlika FOTO: Google Maps

 

Odpovedane bodo vse večje prireditve


Zaradi vsega omenjenega so na NIJZ presodili, da se stopnja prenosa virusa povečuje, zato so opozorili na odpoved vseh večjih prireditev. Vsi resorji se dodatno seznanjajo z drugimi ukrepi, ki bi jih Slovenija morala oz. naj bi izvajala v prihodnje. Sklep o tem, katere večje prireditve bodo odpovedane, še ni oblikovan, so pa že sporočili, da je bil današnji koncert Andree Boccelija v ljubljanskih Stožicah prestavljen. Kako bo s poleti v Planici, še ni jasno. Možno je, da bodo potekali brez gledalcev, piše STA.

Nina Pirnat je dodala, da bi morali biti po eni strani mirni, vendar izjemno pozorni, če pri sebi opazimo kakršne koli težave zgornjih dihal, da pokličemo zdravnika in se v skladu z nasveti izbranega zdravnika testiramo na vstopni točki. »Pazimo na higieno rok in kašlja, če smo bolni ne obiskujemo drugih, predvsem občutljivih skupin. Obnašati se moramo samoodgovorno, tako državljani, kot zdravstveni delavci.« »Pozivam vse zdravstvene delavce, če imajo znake okužbe zgornjih dihal ne hodijo na delo oziroma se primerno zaščitijo,« je še opozorila direktorica NIJZ.  

Do nadaljnjega so tako med drugim odpovedani tudi vsi dogodki v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, na nocojšnji tekmi med Krimom Mercatorjem in Budućnostjo v ligi prvakinj pa Ljubljančanke ne bodo imele podpore navijačev.


 

Svet za nacionalno varnost se bo sestal v ponedeljek


NIJZ je predlagal tudi sklic sveta za nacionalno varnost, predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec pa je na twitterju že napovedal, da ga bo sklical za ponedeljek, in sicer v razširjeni sestavi.



Državna sekretarka Simona Repar Bornšek je povedala, da se je v skladu s protokoli epidemiološko stanje spremenilo in je zato minister podpisal prepoved večjih prireditev na večjih javnih prostorih, kjer je tveganje oziroma nevarnost za državljane zelo visoko. »Posebni ukrepi bodo veljali za Metliko, verjetno pa se bo dinamika v naslednjih urah in dneh še spremenila,« je povedala Repar Bornškova. Dodala je, da so doslej pozornost usmerjali v obolele in kontakte, zdaj pa je večja pozornost na obolelih. Opozorila je, da po državi še vedno krožijo drugi virusi.
 
Darko Čander, vodja pristojnega oddelka za nujne medicinske pomoči in katastrofno medicino pa je pojasnil nekaj podrobnosti v zvezi z ZD Metlika. »Klinično delo se za zdaj ne bo izvajalo, zato je ZD za nujno medicinsko pomoč zaprt, delalo se bo s pomočjo Črnomlja, v stiku pa so bili tudi z novomeško bolnišnico, kjer bodo s ponedeljkov omejili vse nenujne reševalne prevoze.«


 

V domu so prepovedali obiske, druženje - stanovalci se zadržujejo v sobah


Direktorica Lozarjeva je zjutraj pojasnila podrobnosti v zvezi s stanjem in ukrepi v domu za starejše občane v Metliki. »Okuženi zdravnik je bil neposredno v stiku z 12 stanovalci, tesneje tudi s sestro, ki dela v ambulanti, z ostalim osebjem pa se je srečal na hodniku oziroma v sobi, kar pomeni, da ni šlo za bližnji stik.«

Na podlagi priporočil MDDSZEM in ministrstva za zdravje so na spletni strani doma objavili obvestilo, da so obiski v domu do nadaljnjega prepovedani.

Na informacijo je vodstvo metliškega doma za starejše občane takoj odreagiralo, odšli so v dom in se s stanovalci pogovorili. Pojasnili so jim, zakaj so dom zaprli, potem pa so jim pojasnili še nekaj ukrepov: prepovedali so druženje, skupno obedovanje v jedilnici, ki bo zdaj v sobah, kjer se stanovalci zdaj zadržujejo. »Naročili smo jim, da sobe večkrat prezračijo, da skrbijo za higieno rok, ki si jih umivajo z vodo in milom ter jih razkužujejo,« je pojasnila direktorica Lozarjeva in dodala, da so stanovalci ukrepe razumeli. Vsi zaposleni nosijo maske, razkužujejo kljuke, stikala in skrbijo za higieno.

Sobe v domu starejših občanov večkrat dnevno prezračujejo in razkužujejo. FOTO: Blaž Samec/Delo
Sobe v domu starejših občanov večkrat dnevno prezračujejo in razkužujejo. FOTO: Blaž Samec/Delo




Stanovalce so opozorili, da naj v primeru, da se počutijo drugače, to takoj sporočijo osebju oziroma zdravstvenemu delavcu, da skupaj odreagirajo. »Bili smo v stiku z NIJZ, od koder so nam pritrdili, da je bil postopek pravilno izveden, da smo naredili še več, saj smo jih s prekinitvijo druženj na nek način dali v izolacijo.«

Poleg oskrbovancev se opazuje tudi osebje, oboji pa – če bodo opazili kakšne respiratorne motnje oziroma težave, imajo prednost na točki NIJZ v Novem mestu v splošni bolnišnici, ker izhajajo iz tega bolj okroženega območja.

»Obvestila smo dali na spletno stran, na radio, na facebook: tudi za svojce, da so seznanjeni, kaj se dogaja, da vidijo, da smo odreagirali normalno, da pa smo seveda uvedli več ukrepov.«

 

Stanovalci niso bili testirani


Glede testiranj stanovalcev, ki so bili v stiku, direktorica odgovarja, da je ob posvetu z NIJZ vztrajala, da se teste opravi, pa so potem sklenili, da se ji ne opravi. »Prvič, gre za fizični napor teh stanovalcev, ker jih je treba prepeljati na točko za pregled v Novo mesto in nazaj, drugič pa gre za psihični napor. Če bi jih s tem obremenjevali, bi lahko nastala cela panika.«

Zato so se odločili za omenjene ukrepe in opazovanje ter potem za morebitno nadaljnje ukrepanje. Vsekakor pa je odvisno, kaj bo prinesla situacijo. »Gospa, ki je delala z zdravnikom, je že bila poklicana in pregledana, vendar rezultatov še ni.«

Dom starejših občanov Metlika FOTO: Google Maps
Dom starejših občanov Metlika FOTO: Google Maps
V domu je sicer 112 stanovalcev na enoti na Mestnem trgu in 60 na enoti za demenco. Pri slednji je problem večji, kot pojasnjuje direktorica doma za starejše občane, saj je tem ljudem situacijo in ukrepe težje objasniti. Oddelek je razdeljen na pet enot, ki jih lahko tudi zaprejo, kar so naredili z včerajšnjim dnem: »To pomeni, da je na enoti 12 ljudi, kjer je zaposlen vedno prisoten, ne gre za zaprto enoto, usmerja pa jih sestra.«

Okuženi zdravnik je bil v stiku s šestimi stanovalci na Mestnem trgu in šestimi na enoti za demenco.


 

Strogi ukrepi veljajo tudi v novomeški bolnišnici


V Splošni bolnišnici Novo mesto so, potem ko se je s koronavirusom okužil zdravnik iz Zdravstvenega doma Metlika, uvedli stroge ukrepe. Prepovedali so obiske in uvedli strog režim za bolnike. Kot je pojasnil strokovni direktor novomeške bolnišnice Milivoj Piletič, je bolnišnica pripravila poseben koridor, po katerem bolnike, ki na vratih pozvonijo, usmerijo na mesto, kjer jim bodo odvzeli bris.

To je tudi enotna vstopna točka, ki so jo pripravili skupaj s štirimi zdravstvenimi domovi in koncesionarji Bele krajine in Dolenjske. Ljudje najprej pokličejo osebnega zdravnika, ki jih nato napoti na odvzem brisa, tako da ti po njegovih besedah pridejo že napovedani na vstopno točko.»Vzamemo jim bris in če so neprizadeti, gredo v samoizolacijo domov, če pa so bolni, jih zadržimo v teh prostorih, dokler ne dobimo rezultata brisa. V primeru negativnega brisa jih hospitaliziramo v naši bolnišnici, v primeru pozitivnega brisa pa jih prepeljemo na infekcijsko kliniko v Ljubljano,« je dejal Piletič.

Tam je tudi zdravnik, pri katerem so v petek potrdili okužbo z novim koronavirusom in dela v metliškem zdravstvenem domu. Po navedbah medijev naj bi se počutil dobro.

Če bodo zmogljivosti v Ljubljani, Mariboru in na Golniku zapolnjene, bodo odprli tudi periferne bolnišnice, vključno z novomeško, je povedal Piletič. Bolnišnica že ima pripravljene izolacijske prostore, zaenkrat je pripravljenih 20 postelj.







Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine