Opozicija od vlade zahteva umik pobude za sklenitev sporazuma

LMŠ, SD, Levica in SAB ostro nasprotujejo sodelovanju Madžarske pri projektu in želijo ustaviti vladne 'norosti' v povezavi z drugim tirom.
Fotografija: Alenka Bratušek je ponovila, da Madžari in premier Viktor Orbán nikakor niso potrebni pri drugem tiru. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Alenka Bratušek je ponovila, da Madžari in premier Viktor Orbán nikakor niso potrebni pri drugem tiru. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB poudarjajo, da želijo ustaviti »norosti, ki se jih gre vlada v povezavi z drugim tirom«. Ostro nasprotujejo sodelovanju Madžarske pri projektu in od vlade zahtevajo, naj umakne pobudo za sklenitev sporazuma med državama. Zaprto finančno konstrukcijo je neodgovorno in nepotrebno spet odpirati, poudarjajo.

»Finančna konstrukcija za drugi tir je bila zaprta že v proračunu, ki ga je sprejela prejšnja vlada, in je enako zaprta v proračunu, ki ga je ta koalicija sprejela prejšnji teden,« je opozorila predsednica SAB Alenka Bratušek.

image_alt
To je absolutno nepotrebna razprodaja Slovenije


Vladi Janeza Janše je po njenih besedah v osmih mesecih uspelo uničiti dobro načrtovan projekt in ga postaviti na pot projekta gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj. »Vsi razpisi so se zamaknili, kar pomeni, da se je zamaknil terminski načrt. Nezakonito so iz projekta nagnali Kitajce, ki so največji partner Luke Koper,« je poudarila. »So pa uspeli izpeljati en razpis, in sicer za nabavo dveh novih avtomobilov za dva nova člana uprave,« je bila kritična.

Ponovila je, da Madžari in premier Viktor Orbán nikakor niso potrebni pri drugem tiru. »S prihodom Orbánovega denarja bo projekt 300 milijonov evrov dražji, poleg tega bodo dobili dostop do morja, v uporabo pa jim bomo dali 30.000 kvadratnih metrov zemljišča, ki ga zelo potrebuje Luka Koper. Če bo vlada to izpeljala, bo 200 milijonov evrov najdražje posojilo v zgodovini naše države,« je dodala Bratuškova.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo


»V LMŠ se sprašujemo predvsem, zakaj. Ker to, kar se danes dogaja v državi ... to, s čimer bi se morali ukvarjati, je postavljeno na stranski tir,« je poudaril poslanec LMŠ Robert Pavšič. Opozoril je na zdravstveno krizo, v kateri smo se znašli, Janševa vlada pa po njegovih besedah odpira projekt, ki je bil pravzaprav zaključen. »Treba bi ga bilo le še izvesti. In spet smo na začetku. Zakaj, kakšne obljube je dal Janša osebno Orbánu in zakaj jih mora plačevati Slovenija s pregrešno dragimi krediti,« je vprašal Pavšič.

Po Pavšičevih besedah v LMŠ v tem postopku vidijo popolno razprodajo države. »Gre za podporo pri ponovni kolonizaciji Slovenije in Balkana, ki jo izvaja Madžarska. Ni samo drugi tir, ni samo Luka Koper, tu so tudi madžarski oklepniki, avtobusna postaja Ljubljana, nezakonito financiranje medijev v Severni Makedoniji,« je dejal in dodal, da so parlament in poslanci postavljeni pred izziv, kako zaustaviti to norijo.

Jani Prednik (SD) je dodal, da ima Slovenija velike težave z velikimi infrastrukturnimi projekti, poleg drugega tira je navedel še tretjo razvojno os. Oba projekta sta se po njegovih besedah na neki način začela graditi po zaslugi prejšnje vlade.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo


»Na tretji razvojni osi ni zaznati problemov, pri drugem tiru pa smo naleteli na velik problem – vlado Janeza Janše. Ta bi spet odprla že zaprto finančno konstrukcijo, s čimer bi ogrozili tako sredstva Evropske investicijske banke kot že pridobljena evropska sredstva,« je opozoril in poudaril, da je to popolnoma netransparentno, nepotrebno in neodgovorno.

Tudi v Levici močno nasprotujejo sodelovanju Madžarske. Nataša Sukič je vlado pozvala, naj idejo umakne. »V Levici smo si ves čas prizadevali, da se prek drugega tira prepreči tiha privatizacija Luke Koper. V prejšnji vladi se je to ustavilo, je dejala. To, kar počne Janševa vlada, je po oceni Sukičeve postavljanje njegovih lastnih interesov in interesov njegove stranke pred interese Slovenije.

»Zakaj? O tem lahko špekuliramo. Vsi poznamo povezave med njim in Orbánom. Vsi se sprašujemo, zakaj nas vse bolj odmika od EU in potiska v objem višegrajske skupine. To, da se igraš s tako pomembnimi strateškimi projekti, je nedopustno. V Levici bomo skupaj z delavci Luke Koper branili naše interese,« je poudarila.

Bratuškova je pojasnila, da v omenjenih opozicijskih strankah vladi predlagajo, naj gradivo umakne. »Če ga ne bo, pa odboru za zunanjo politiko DZ predlagamo, da gradivo zavrne, komisija za nadzor javnih financ pa sprejme sklep, da je finančna konstrukcija pri projektu zaprta,« je sklenila.

Preberite še:

Komentarji: