Osnovnošolska telovadnica postaja rdeča cona za okužene

Selitev, potrebna zaradi prostorske stiske škofjeloškega Centra slepih, slabovidnih in starejših, bo predvidoma prihodnji teden. Okuženih že 25 stanovalcev.
Fotografija: Včeraj so med stanovalci Centra slepih, slabovidnih in starejših v Škofji Loki potrdili še tri nove okužbe z novim koronavirusom. FOTO: Vojko Urbančič/Delo
Odpri galerijo
Včeraj so med stanovalci Centra slepih, slabovidnih in starejših v Škofji Loki potrdili še tri nove okužbe z novim koronavirusom. FOTO: Vojko Urbančič/Delo

Potem ko so pristojni prižgali zeleno luč za selitev okuženih stanovalcev Centra slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka v bližnjo telovadnico Osnovne šole Jela Janežiča, se danes začenja urejanje prostorov telovadnice. Selitev, ki je potrebna zaradi prostorske stiske, bo možna šele po prilagoditvi prostorov, predvidoma prihodnji teden.

Kot je za STA povedala direktorica Centra slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka Silva Košnjek, so v četrtek med stanovalci potrdili še tri nove okužbe z novim koronavirusom. Tako je v centru trenutno že 25 okuženih stanovalcev. »Še vedno pa imamo tudi 185, upamo da, neokuženih stanovalcev, za katere moramo prav tako poskrbeti,« je izpostavil Košnjekova.

image_alt
V Škofji Loki bodo okužene iz doma selili v šolsko telovadnico


Prepričana je, da bodo širjenje najučinkoviteje zaustavili, če bodo okužene premestili v prostor izven centra. Takšen prostor so v sodelovanju s stroko našli v telovadnici bližnje šole za otroke s posebnimi potrebami. Telovadnica sicer potrebuje nekaj prilagoditev, da se prepreči morebitno širjenje okužb na šolo ali okolico ter da se zagotovi dostojanstvo stanovalcem, ki bodo nastanjeni v telovadnici.
 

Iščejo še opremo in dodatne postelje


Prenove oziroma ureditve so se lotili danes in bodo z njo nadaljevali tudi med koncem tedna. Iščejo še nekatero opremo in dodatne postelje, ki jih iz centra ne morejo odpeljati, saj jih njihovi stanovalci še uporabljajo. Prilagoditve prostora pa bodo takšne, kot so se ob ogledu dogovorili z regijsko koordinacijsko skupino, epidemiologi in zdravniki.

Telovadnica osnovne šole Jela Janežiča v Škofji Loki. Pristojni zagotavljajo, da nikakor ne bo moglo priti do prenosa okužb na šolo ali v okolico. FOTO: Vojko Urbančič/Delo
Telovadnica osnovne šole Jela Janežiča v Škofji Loki. Pristojni zagotavljajo, da nikakor ne bo moglo priti do prenosa okužb na šolo ali v okolico. FOTO: Vojko Urbančič/Delo


Prostor je treba urediti po merilih čistih in nečistih poti. Po telovadnici, kjer so zagotovljeni tudi tuši in sanitarije, bodo razporedili pregrade, tako da bodo stanovalci imeli občutek, kot da so v sobah. Na ta način bodo med njimi zagotovili tudi distanco in poskrbeti, da bo celotna dvorana prilagojena pogojem oskrbe. »Maksimalno se bodo potrudili za ohranjanje dostojanstva oskrbovancev,« je poudarila Košnjekova.

Hkrati bodo zagotovili, da nikakor ne bo moglo priti do prenosa okužb na šolo ali v okolico. Tako bodo zaprli hodnik med šolo in telovadnico ter ga fizično pregradili, uporabljali pa bodo le zunanji vhod. Ta je povsem ločen od šolskega vhoda in je tudi na drugi strani. »Tako bo zagotovljena varnost,« je zagotovila Košnjekova.
 

Pouk na šoli predvidoma nemoten


Pouk na šoli bo lahko potekal nemoteno. Vprašanje je le športna vzgoja, za katero pa je Košnjekova prepričana, da jo bodo šolarji lahko opravljali v bližnjih telovadnicah oziroma dvoranah. Prostor ne bi smel biti problem, saj bodo zaradi novih vladnih ukrepov srednje šole zaprte, doma pa bo tudi veliko osnovnošolcev.

Ko bo telovadnica preurejena, bodo lahko postopoma začeli s selitvijo okuženih. Ta bo najverjetneje stekla prihodnji teden, odvisna pa je tudi od nadaljnjega širjenja okužb in situacije v domu. Pri selitvi jim bodo pomagale reševalne ekipe nujne medicinske pomoči, ki bodo sodelovale pri prevozih oskrbovancev.

Komentarji: