Oster odgovor pravosodnega ministra

Po stopinjah vladne (ne)seznanitve z odstopno izjavo državnega sekretarja, ki je bil oster do pravosodnega ministra.
Fotografija: Poslanka LMŠ Jerca Korče je napovedala, da bi lahko zoper Marjana Dikaučiča in še nekatere ministre vložili interpelacijo. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Poslanka LMŠ Jerca Korče je napovedala, da bi lahko zoper Marjana Dikaučiča in še nekatere ministre vložili interpelacijo. FOTO: Voranc Vogel/Delo

»Očitki, ki so del odstopne izjave dr. Anžeta Erbežnika, so nizkotni in polni laži,« so se na kritiko državnega sekretarja v odstopu odzvali na pravosodnem ministrstvu. Informacij o tem, kdaj naj bi se vlada z njegovim odstopom formalno seznanila, pa trenutno nimajo. Gradivo z odstopno izjavo je bilo po naših informacijah že poslano na vlado, ki naj bi ga skladno z dogovorom obravnavala na torkovi dopisni seji, a se to ni zgodilo.

image_alt
Odstopna izjava Anžeta Erbežnika z mesta državnega sekretarja


Na vladnem uradu za komuniciranje in v generalnem sekretariatu, ki pripravlja gradiva za vladne seje, na naše vprašanje, kdaj bo vlada obravnavala to točko, niso odgovorili, se pa že ugiba, ali bo premier Janez Janša z njegovo odstopno izjavo ravnal tako, kot je ravnal z odstopno izjavo ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa. Kuverte, kot je znano, sploh ni odprl, Hojs pa je ostal minister.

Erbežnik je za Delo to zavrnil, saj se namerava po odstopu vrniti nazaj v evropski parlament. Tako je zanikal tudi špekulacije, da bo svojo profesionalno pot nadaljeval v kabinetu Janeza Janše in od tam poskušal vplivati na dogajanje na pravosodnem ministrstvu.

»Dejstvo, ki očitno ni bilo po godu dr. Erbežniku, je, da ministrstvo vodi minister,« pa je na Erbežnikove kritike včeraj odgovoril Dikaučič, ki očitke, navedene v odstopni izjavi, v celoti zavrača, in dodaja, da povedo največ o avtorju samem. »Dr. Erbežnik se je ekipi pridružil zaradi strokovnih referenc na področju kazenskega prava, vendar v času njegovega delovanja na ministrstvu vsebinsko ni doprinesel oz. nadgradil nobenih vsebin ministrstva. V času najinega sodelovanja sem spoznal, da je za uspešno opravljanje funkcije državnega sekretarja potrebno mnogo več kot to, nenazadnje tudi spoštovanje sodelavcev in postavljanje skrbi za ugled ministrstva in Slovenije pred lastne potrebe po promociji,« je še dejal Dikaučič.

Na očitek o pomanjkanju osnov pravnega znanja EU pa so s pravosodnega ministrstva sporočili še, da je minister Dikaučič diplomirani univerzitetni pravnik, z opravljenim pravniškim državnim izpitom, izpit »Pravo EU« pri prof. dr. Rajku Knezu pa je opravil z oceno 10.

Preberite še:

Komentarji: