»Otroška kardiologija je bila ena najboljših, a so jo zrušili«

Ko se ob pritiskih lobijev ne da več delati. Na pomoč pri kardiologiji prihajajo tudi strokovnjaki iz tujine, ki bodo v UKC začeli delati prihodnji mesec.
Fotografija: Petra Aleš: »Starši s stisnjenimi zobmi pričakujemo naznanitev odločitve o dokončnem razpadu sistema zdravljenja otrok s PSN na državni ravni.« (levo Matija Cevc, desno Franc Zalar) FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Petra Aleš: »Starši s stisnjenimi zobmi pričakujemo naznanitev odločitve o dokončnem razpadu sistema zdravljenja otrok s PSN na državni ravni.« (levo Matija Cevc, desno Franc Zalar) FOTO: Blaž Samec/Delo

Ljubljana – Ker je stanje v zvezi z zdravstveno obravnavo otrok s prirojeno srčno napako doseglo dno, se bo treba le še bolj levje boriti zanje, meni mama deklice z omenjeno napako, Petra Aleš. Kardiolog Matija Cevc je poudaril, da so lobiji pripeljali do uničenja stroke.

Predstavnike katerih lobijev ima v mislih, ni želel povedati, češ da nočejo izpostavljati krivcev, pač pa iskati rešitve. Dejal je, da je omenjene vodila sebičnost, ki je brez strategije razvoja in s slabim vodenjem pripeljala do sedanjega tragičnega stanja: »Slovenska otroška kardiologija je bila ena najboljših, a jim jo je uspelo po 20 letih zrušiti.«
 

Politični analfabeti in stroka


V Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije, katerega predsednik je Cevc, so problematiko ves čas spremljali. Delovali so preventivno, izdali prvi poljudni brošuri za otroke oziroma njihove starše, pripravili vrsto predavanj na temo prirojenih srčnih napak (PSN), svetovali staršem, niso pa hoteli sodelovati v javnih razpravah niti podpisovati kakršnihkoli peticij na temo otroškega kardiokirurškega programa. Danes so se odločili oglasiti, saj je sodu izbila dno informacija o izredni seji državnega zbora: »Na seji bodo popolni analfabeti govorili o najbolj strokovnih zadevah,« je bil neusmiljen Cevc. Tovrstno nabiranje političnih točk se mu zdi nedopustno in zavržno. Prav to, da so se v zdravljenje otrok s PSN mešali lobiji, nikomur pa ni bilo do rešitve, je po Cevčevem mnenju pripeljalo do razmer, ko zdravniki odhajajo.

Po mnenju podpredsednika društva Franca Zalarja ni naključje, da je na istem delovnem mestu ostal le še eden od desetih zdravnikov v UKC Ljubljana, ki so pred leti podali ugovor vesti, ki se je nanašal na sodelovanje z izraelskim kirurgom Davidom Mishalyjem. Dva zdravnika sta se upokojila, ena od zdravnic si je zaposlitev poiskala na infekcijski kliniki, drugi so dali odpoved delovnega razmerja.
 

Nacionalni problem


Podpredsednik društva Franc Zalar je predstavil kompleksno obravnavo otrok s prirojenimi srčnimi napakami. Te mora najprej pregledati kardiolog. Po kardiologovih navodilih izvede operacijo kirurg, otrok pa preide v oskrbo intenzivistov. Pri vseh obravnavah je pomembno tudi vse drugo medicinsko osebje. »Ker zdaj ključni kadri odhajajo ali so odšli, imamo nacionalni problem,« je izpostavil Zalar. V nekaterih drugih državah so kakšen center otroške srčne kirurgije res izgubili, a so imeli še druge, pri nas pa se bo sistem sesul na nacionalni ravni. Če ne bomo našli rešitve, bomo morali otroke na vse posege in tudi diagnostične postopke voziti v tujino. Za Petro Aleš, katere hči je prestala tri operacije, čakajo pa jo še nove, je nesprejemljivo, da to doživljamo v 21. stoletju.


 

Fantomski inštitut


Sogovorniki dvomijo, da bo rešitev mogoče najti v mesecu in pol (julija naj bi zaživel Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni), če je prej ni bilo enajst let. Kardiovaskularni in torakalni kirurg Igor Gregorič ima po mnenju sogovornikov pri ustanavljanju inštituta zvezane roke. Če bi mu jih razvezali, bi mu gotovo uspelo, zato v društvu apelirajo, naj mu jih. Je pa dejstvo, da brez zdravnikov ne bo mogel izpeljati svojega poslanstva.

Otroka s prirojeno srčno napako sta bila tudi slavni ameriški pianist Paul Cardall in voditeljica Oriana Girotto. »Tudi ti otroci imajo velik potencial, le pomagati jim je treba,« je dejal Zalar. A kdo jim bo? Nemudoma je treba poskrbeti za ustrezne kadre in edukacijo mladih, poudarjajo v društvu. Vse izjave o varnosti pacientov so za njih navadno zavajanje javnosti, če že ne čista laž, ki bo pripeljala do še večje katastrofe. O tem je vse povedalo že znano poročilo mednarodne komisije.
 

Porušeni temelji


»Starši smo imeli v zadnjih letih precej dobro izoblikovano prepričanje, ki pa ga je treba od temeljev spodkopati in zamenjati. Le da smo kazali vsak svojega. Nazadnje so padli vsi,« je povedala Petra Aleš. »Z nedavno odobreno možnostjo napotitve otrok na operacije v Izrael se zdi, da se vsaj enega od nekdanjih (z vidika ugotovitev poročila mednarodne komisije) trhlih temeljev še poskuša sanirati.« Aleševa ob tej odločitvi kliničnega centra pravi, naj raje zrušijo vse in gradijo znova. »Odločitev, da bodo otroci spet lahko hodili v Izrael, je parcialna rešitev in vzbuja občutek, da bodo še vedno obstajali 'prvi med enakimi',« je dejala Aleševa.

Starši, ki so otroke na lastno željo peljali na operacije v Izrael, so zoper ZZZS vložili tri tožbe za povrnitev stroškov zdravljenja. Skupni tožbeni zahtevek znaša 77.147,82 evra (brez obresti in stroškov). Dve tožbi iz leta 2015, v katerih je ZZZS izgubil, sta v postopku revizije pred vrhovnim sodiščem, za tožbo, vloženo letos, pa še ni bil razpisan narok za glavno obravnavo.
 

Komentarji: