Pahor v spremstvu državne delegacije položil venec k spomeniku ob Kongresnem trgu

Osrednja slovesnost je bila ob spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na Kongresnem trgu v Ljubljani.
Fotografija: Osrednja spominska slovesnost ob dnevu spomina na mrtve na Kongresnem trgu. FOTO: STA
Odpri galerijo
Osrednja spominska slovesnost ob dnevu spomina na mrtve na Kongresnem trgu. FOTO: STA

Na današnji 1. november, dan spomina na mrtve, so številni tradicionalno obiskali grobove umrlih svojcev in prijateljev ter v njihov spomin prižgali sveče. Po državi pa so potekale tudi številne slovesnosti. 

Številni bodo obiskali pokopališča. FOTO: Blaž Samec/Delo
Številni bodo obiskali pokopališča. FOTO: Blaž Samec/Delo


Osrednja proslava na Kongresnem trgu


Ob današnjem 1. novembru, dnevu spomina na mrtve, je predsednik republike Borut Pahor v spremstvu državne delegacije položil venec k spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam ob ljubljanskem Kongresnem trgu. Polaganje venca so pospremile salve iz pušk častne čete Slovenske vojske, zvok trobil Policijskega orkestra in kvartet pevcev. Pahorja so pri polaganju venca na osrednji spominski slovesnosti ob dnevu spomina na mrtve spremljali predsednik DZ Dejan Židan, predsednik vlade Marjan Šarec, predsednik DS Alojz Kovšca, namestnica načelnika Generalštaba Slovenske vojske, brigadirka Alenka Ermenc ter v. d. generalnega direktorja Policije Tatjana Bobnar.

Osrednje državno spominsko obeležje žrtvam vseh vojn, ki so prizadele slovenski narod, k spravi in edinosti ob Kongresnem trgu kliče od julija lani, od letos pa je ceremonial polaganja venca k spomeniku sprave tudi del programa vseh uradnih obiskov visokih tujih državnikov ter osrednji kraj polaganja vencev ob 1. novembru. Potruditi se moramo, da bi bili ob tem spomeniku bolj spravni, je ob robu današnje slovesnosti dejal Kovšca in dodal: »Moja prisotnost danes tukaj je simbolično dejanje, s katerim želim pokazati vsem državljanom Slovenije, da je čas, da nekoč tudi med seboj najdemo mir in spravo, kot smo mir in spravo našli z drugimi narodi. Tistimi, ki so bili agresorji na našo domovino v 1. in tudi 2. svetovni vojni.«

Slovencem ob dnevu spomina na mrtve Kovšca sporoča, »naj spoštujejo svetost življenja, naj spoštujejo svetost ljubezni in miru«. V sredo je, kot je spomnil, položil venec na Teharjih in Frankolovem, in poudaril prepričanje, da so vsi ljudje, ki so umrli za domovino, umrli v prepričanju, da delajo dobro, da delajo za svobodo in ljudi. »Ni prav, da jih po smrti ne tretiramo enako in prav je, da njihovo žrtev sprejmemo takšno, kot je. In prav je, da se potrudimo, da Slovenec nikdar več ne bi dvignil roke ali orožja nad Slovencem,« je sklenil.

Predsednik DZ Židan in premier Šarec sta se iz središča mesta nato preselila na Žale, kjer bosta opoldne položila vence k pomniku padlim v vojni za Slovenijo '91, k spomeniku padlim in umrlim v boju proti okupatorjem Slovenije 1941-1945, k lipi sprave in h kostnici žrtev 1. svetovne vojne. Še pred osrednjo slovesnostjo je premier položil venec k spomeniku Rudolfa Maistra v Kamniku.

Predstavniki države se danes sicer udeležujejo komemoracij in polagajo vence ob različna obeležja in spomenike po državi. Pri grobnici na sv. Urhu je bila dopoldne žalna slovesnost, na kateri je imel nagovor evropski poslanec Igor Šoltes (Zeleni), udeležila sta se je tudi poslanca Jani Möderndorfer (SMC) in Marko Koprivc (SD) ter položila venec.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo


FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo


FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo


Humanitarne sveče


Svojim bližnjim so se poklonili tudi številni posamezniki, ob tem pa so praznično urejeni grobovi znova v soju številnih sveč. Tudi zato praznik zadnja leta spremljajo opozorila o okoljski obremenitvi in pozivi ljudem, naj s svečami in plastičnim cvetjem ne pretiravajo. Za vzpodbudo hkrati potekajo tudi nekatere humanitarne akcije.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo


Tako tudi letos po več krajih v Sloveniji fundacija Svečka organizira ekološko humanitarno akcijo Manj svečk za manj grobov. V zameno za prostovoljni dar bodo darovalci prejeli zastavico sočutja, s katero se bodo lahko na okolju prijazen način poklonili spominu na preminule, zbrana sredstva pa bodo namenili za nakup medicinskih pripomočkov ter zdravljenje bolnih. Denar je možno darovati tudi s poslanim SMS na številko 1919 s ključno besedo SVECKA ali SVECKA5.

V projektu, s katerim so v preteklih letih skupaj zbrali že več 250.000 evrov, sodeluje 120 organizacij iz vse Slovenije in več kot 400 prostovoljcev.

Ob pokopališčih veljajo posebni prometni režimi. FOTO: Blaž Samec/Delo
Ob pokopališčih veljajo posebni prometni režimi. FOTO: Blaž Samec/Delo


Komentarji: