Pakt Vučić-Janša pod drobnogledom poslancev

Kdo je odgovoren za nedopustno vplivanje politike na delo policije in drugih avtonomnih organov.
Fotografija: Nekdanji šef urada za preprečevanje pranja denarja Damjan Žugelj je zavrnil očitke, da je bilo njegovo delovanje po naročilu Srbije v nasprotju z zakoni ali pravili. FOTO: Ljubo Vukelič
Odpri galerijo
Nekdanji šef urada za preprečevanje pranja denarja Damjan Žugelj je zavrnil očitke, da je bilo njegovo delovanje po naročilu Srbije v nasprotju z zakoni ali pravili. FOTO: Ljubo Vukelič

Poslanci Gibanja Svoboda so vložili zahtevo za parlamentarno preiskavo sumov, da so se člani prejšnje in sedanje vlade vpletali v predkazenske in druge postopke ter pri tem nedopustno vplivali na delo policije.

Poslanec te stranke Miha Lamut je dejal, da bodo poleg političnih vplivov na policijo preiskovali tudi sume zlorab finančne uprave in urada za preprečevanje pranja denarja z namenom diskreditacije političnih nasprotnikov.

Parlamentarna preiskava bo časovno in vsebinsko razširila delo komisije iz prejšnjega mandata, ki jo je vodil Rudi Medved.

»Preiskovali bomo obdobje od 13. marca 2020 do zdaj, tako bo predmet preiskave tudi obdobje med covidom-19 in dogajanje na protestih ter obdobje sedanje vlade. Izhodišče preiskovalne komisije bo vmesno poročilo prejšnje komisije, ki jo je vodil Rudi Medved, a komisija ne bo preiskovala le političnega vplivanja na delovanje policije, pač pa se bo osredotočila tudi na druge avtonomne represivne organe,« je dejal poslanec Gibanja Svoboda Miha Lamut.

Lamut verjame, da obstaja sum, da je prejšnja vlada poleg policije zlorabljala tudi finančno upravo in urad za preprečevanje pranja denarja za nezakonito pridobivanje podatkov, s katerimi je poskušala diskreditirati politične nasprotnike.

Gen-I v žarišču političnih igric

Lamut se sprašuje, ali je v zameno za politične protiusluge prihajalo do nezakonite mednarodne izmenjave podatkov med državami Zahodnega Balkana. Spomnil je, da je anonimna prijava srbske podružnice Gen-I sprožila krog izmenjevanja podatkov med slovenskim in srbskim uradom za preprečevanje pranja denarja.

Dejal je, da je takratni predsednik vlade Janez Janša na enem od predvolilnih soočenj imel podatke o poslovanju Gen-I v tujini, in dodal, da »se lahko upravičeno sprašujemo, kako jih je pridobil«.

Novembra leta 2021 je v Srbiji veliko prahu dvignila napoved srbskega predsednika Aleksandra Vučića, da bo v sodelovanju s slovenskimi partnerji pridobil in razkril dokaze o tem, koliko denarja sta njegova politična nasprotnika Dragan Đilas in medijski mogotec Dragan Šolak namenila lobistom za delovanje proti srbskim interesom.

Đilas je danes za Delo spregovoril o dogovoru med srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem in tedanjim slovenskim premierom Janezom Janšo o sodelovanju državnih organov dveh držav.

Ko afera ne prime doma, jo izvozimo

Spomnimo, da so v času pred lanskimi volitvami v Srbiji in Sloveniji – v obeh državah so bile volitve aprila – spletni portali na Zahodnem Balkanu povzemali poročila nekaterih slovenskih spletnih portalov o domnevno spornih nakazilih slovenskega Gen-I v Srbijo, Črno goro in Kosovo.

Veleposlanik Kosova na Hrvaškem in Janšev znanec Martin Berishaj, v teh besedilih omenjen kot človek, ki je dvigoval denar, je te očitke večkrat zanikal in napovedal postopke proti avtorjem teh trditev. Novemnbra lani je Okrožno sodišče v Ljubljani Berishajevo tožbo zoper novinarja Planet TV Vita Petroviča zavrglo.

Medtem ko so predvsem srbski spletni portali povzemali namigovanja o spornem financiranju predvolilne kampanje sedanjega šefa kosovske vlade Albina Kurtija z denarjem iz slovenske energetske družbe, so na Kosovu povzemali poročanje o tem, da srbski predsednik Aleksander Vučić skupaj z Janezom Janšo in slovenskimi organi mrzlično išče sporne transakcije ljudi iz vrst Vučićeve opozicije, med najglasnejše nasprotnike Vučića pa sodi prav nekdanji beograjski župan Dragan Đilas.

Predsednik vlade Kosova Albin Kurti zanika namigovanja, da je financiral svojo predvolilno kampanjo s spornim denarjem iz Slovenije, tovrstne obtožbe razume kot del predvolilnega boja v Sloveniji. Foto Johanna Geron Reuters
Predsednik vlade Kosova Albin Kurti zanika namigovanja, da je financiral svojo predvolilno kampanjo s spornim denarjem iz Slovenije, tovrstne obtožbe razume kot del predvolilnega boja v Sloveniji. Foto Johanna Geron Reuters

Kurti nam je na vprašanja o domnevno spornem financiranju njegove kampanje z denarjem iz Slovenije odgovoril, da so vse tovrstne obtožbe lažne in jih v celoti zavrača.

»Naš veleposlanik na Hrvaškem, gospod Berishaj je že vložil tožbo zaradi obrekovanja in pričakujemo, da bo pravici pravočasno zadoščeno. Verjamemo, da je vse to del kampanje blatenja, ki je po svojem predvolilna glede na to, kdaj so se začele pojavljati te lažnive obtožbe,« je v svojem odgovoru na naša vprašanja zapisal Kurti in ob tem poudaril, da odnosi med Kosovom in Slovenijo ostajajo odlični ter jih nameravajo v prihodnje še krepiti.

Žugelj pozdravlja preiskavo

Nekdanji direktor urada za preprečevanje pranja denarja Damjan Žugelj je očitke o nezakonitem delovanju odločno zavrnil že konec prejšnjega meseca. Na naša vprašanja pa je odgovoril s pojasnilom, da že skoraj 10 let živi v tujini z izjemo dobro leto in pol mandata na UPPD. 

»V Slovenijo sem se vrnil s prepričanjem in upanjem, da se je kaj v vseh teh letih, odkar sem izgubil stik z domovino, spremenilo na bolje. Še slabše je odkar sem odšel. Podpiram vsako iskreno namero da se stvari raziščejo in prepričan sem da bodo glavni akterji iz ozadja »toplejšega« dela Slovenije na koncu razočarani, ker bodo naleteli na sebe,« napoveduje Žugelj.

Ponovil je, da s spornim poslovanjem nima nobene zveze, nanj kot profesionalca politika ni mogla vplivati, ker imam svojo glavo, integriteto, strokovnost in znanje, k svojim prejšnjim odzivom na poročanje o zadevi Gen-I pa nima kaj dodati, pravi.

»Zadeve že zdavnaj več nimajo zveze z desnimi in levimi (Janšo in Kučanom). Ugrabljena ideologija je zgolj farsa, predstava za ljudi, ki podzavestno in naivno služijo trem posameznikom med katerimi že zdavnaj več ni nobenega v oklepaju navedenega, vključno z vsemi komisijami, javnim pompom, in kvazi preiskavami,« pravi Žugelj.

Komentarji: