Petkov protest danes v znamenju vode

Protivladni protestniki so prepričani, da bo referendum uspel.
Fotografija: Proti vladnim potezam, ki ogrožajo varstvo narave, so naravovarstveniki protestirali že lansko leto. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Proti vladnim potezam, ki ogrožajo varstvo narave, so naravovarstveniki protestirali že lansko leto. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Protestniki so se spet zbrali, tokrat na Ljubljanici in na Prešernovem trgu. Glavna tema je referendum o vodah, pri čemer so protestniki opozorili na številne kršitve pravic do glasovanja, česar ne vidijo več kot serije naključij, temveč enega od 13 razpoznavnih znakov fašizma. 

Dogajanje je prvič potekalo tudi na Ljubljanici. Manjša skupina protestnikov je na kanujih, kajakih in supih z vodnimi plakati protestno pot začela na Špici. Po prihodu do Tromostovja so se pridružili protestu na kopnem.

image_alt
Nasprotniki novele zakona o vodah opozarjajo na onemogočanja glasovanja


Predstavnik sindikata taksistov je ob tem napovedal, da bodo taksisti v nedeljo na glasovanje brezplačno peljali vse starejše, ki bodo to želeli, ne glede na to, kako bodo glasovali. V tem trenutku je več kot 300 najav, zato so prepričani, da bo referendum uspel. Spomnil je na podobno sprejet zakon o Uberju, kjer ni bilo prave razprave.

S tokratnim protestom so želeli opozoriti, da je novela zakona o vodah sporna z več vidikov. Po njihovem mnenju je bil zakon sprejet brez posvetovanja s stroko, brez prave javne razprave, vlada pa da je med sprejemanjem kazala na »ignorantski odnos« do prebivalcev in okoljevarstvenih organizacij.

Opozorili so tudi na težave pri predčasnem glasovanju. Napak naj bi bilo preveč, z njimi pa naj bi vlada želela oteževati možnosti glasovanja. Pri tem so izpostavili zamaknitev terminov glasovanja, onemogočanje glasovanja iz domov starejših občanov, zmedo glede volišč omnia, oddaljenost volišč za predčasno glasovanje ter neodzivnost Državne volilne komisije pri odpravljanju teh napak in težav.

S temi dejanji je bilo po njihovem mnenju onemogočeno demokratično glasovanje, kar spominja na totalitarne režime. Podobne težave pa pričakujejo tudi na naslednjih državnozborskih volitvah.

Poleg glasbenikov in pesnikov so protestnike tokrat nagovorili tudi predstavniki okoljevarstvene organizacije Balkan river defence, prostovoljci referendumske kampanje in predstavniki sindikata taksistov. Slednji so prebivalcem domov za ostarele ponudili brezplačen prevoz na volišča v nedeljo.

V zadnjih urah pred sobotnim predvolilnim molkom so ob koncu uradnega dela protesta delili zadnje letake, s katerimi pozivajo ljudi k udeležbi na nedeljski referendum, protest pa je sicer minil brez incidentov.

Preberite še:

Komentarji: