Gasilci imajo zaradi neurij polne roke dela

Popoldne in zlasti zvečer je bilo nad državo viharno vreme z močnimi padavinami in vetrovi.
Fotografija: Popoldne so divjale nevihte. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Popoldne so divjale nevihte. FOTO: Shutterstock

V petek popoldne in zvečer so v notranjosti države divjale krajevne nevihte z nalivi in močnim vetrom, zvečer so se neurja pomaknila proti morju. Ponoči se bo vreme umirilo. V soboto zjutraj bodo na vzhodu države možne posamezne manjše plohe. Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 18, na Primorskem do 20 °C. Oblačno vreme s krajevnimi neurji se bo nadaljevalo tudi v soboto. 

Toča, ki je nekaj po 16. uri zajela območje nad Colom na Ajdovskem, je poškodovala streho objekta v kraju Bela v bližini Podkraja. Poveljnik gasilske zveze Ajdovščina Kristijan Polanc je za STA pojasnil, da še oskrbujejo objekte, ki jih je poškodovala toča. S strehe enega od objektov so odstranili poškodovane sončne panele, občanom pomagajo s prekrivanjem poškodovanih streh. Toča je poškodovala tudi nekaj avtomobilov.V Postojni je po podatkih centra za obveščanje meteorna voda zalila garažo stanovanjskega objekta, cesto in dvignila kanalizacijski pokrov. Posredovali so tudi delavci cestnega podjetja in gasilci prostovoljnega gasilskega društva Studenec. Sodeč po objavah na družbenih omrežjih so točna zrna na Postojnskem, ki so padala v okolici Logatca, ponekod presegla premer štirih centimetrov. Močna nevihta, ki je v nekaterih krajih postregla z debelo točo, je popoldne zajela tudi območje severovzhodno od Idrije.

Na Koroškem, kjer so se s posledicami močnega vetra spopadali že v četrtek popoldne, so prva neurja po podatkih centra za obveščanje povzročila težave predvsem na območju občin Mislinja, Slovenj Gradec, Dravograd in Vuzenica.

Na območju občine Dravograd je meteorna voda zalila proizvodne prostore podjetja v Otiškem Vrhu. Posredovali so prostovoljni gasilci iz Šentjanža, ki so prečrpali vodo iz poplavljenih prostorov in očistili jaške. V Movžah na območju mislinjske občine pa so gasilci odmašili zamašene prepuste in vodo preusmerjali, kažejo podatki centra za obveščanje.

V Vuzenici je meteorna voda na Pohorski cesti ogrožala stanovanjsko hišo in naplavila lokalno cesto. Gasilci so odmašili zamašen prepust in preusmerili tok vode, očistili naplavine v dolžini 500 metrov in sprostili promet. Gasilci so posredovali tudi v Gornjem Gradu, kjer je pri bencinski črpalki poplavilo cesto, v Bočni pa je poplavilo prostore treh stanovanjskih hiš, iz katerih so morali črpati vodo.

Močan dež je zajel tudi del občine Kamnik in sicer naselja Bela, Motnik, Okrog pri Motniku in Špitali. Razliti hudourniki so povzročali zastoje in nanašali blato na cestišče, zalitih pa je bilo tudi nekaj kleti. Na delu so prostovoljni gasilci Kamnika, Motnika in Špitaliča.

Kratkotrajno neurje ni prizaneslo niti obali, kjer je bil v Piranu po dosedanjih podatkih poškodovan dimnik stanovanjske hiše in drevesi.

Nad Slovenijo od zahoda prihajajo novi pasovi neviht. Na Agenciji RS za okolje opozarjajo, da bodo v prvem delu noči še možni močni krajevni nalivi in sunki vetra, nato se bo vreme umirilo. Ob tem lahko narastejo hudourniški vodotoki

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: