Počivalšek od Janše pričakuje več discipline

Predsednik SMC je odgovor premiera vodji poslanske skupine SMC Janji Sluga označil za žaljivega.
Fotografija: Zdravko Počivalšek se je postavil v brani Janji Slluga. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Zdravko Počivalšek se je postavil v brani Janji Slluga. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je ponedeljkov odgovor premiera Janeza Janše vodji poslanske skupine SMC Janji Sluga glede komuniciranja in podpore SMC v javnosti označil za žaljivega in tudi škodljivega za prihodnje odnose v koaliciji. Od predsednika vlade pričakuje več discipline in samokontrole, je Počivalšek navedel v pisni izjavi za STA.

»S predsednikom vlade bom opravil pogovor o njegovi izjavi, ki je bila žaljiva in tudi škodljiva za prihodnje odnose v koaliciji,« je napovedal predsednik SMC.

image_alt
Janez Janša ostro nad Janjo Sluga


Kot je pojasnil, je SMC stranka dialoga in sodelovanja, ki je doživela medijski pogrom zaradi odločitve, da kot center vstopi v koalicijo z desnimi strankami. »In čeprav smo zadovoljni z izvajanjem koalicijske pogodbe, zaradi katere smo v vladi, predstavljajo take izjave veliko breme za korektno nadaljevanje sodelovanja,« je ocenil Počivalšek.

»Smo v zelo zapleteni situaciji tako zaradi epidemije kot tudi političnega konteksta, zato pričakujem tudi od predsednika vlade več discipline in samokontrole,« je bil danes jasen predsednik SMC.

V ponedeljek sicer Počivalšek dogajanja ni konkretno komentiral, pojasnil pa je, da se v SMC trudijo biti povezovalni in da imajo veliko moč, ki jo bodo realizirali na naslednjih volitvah. Dodal je še, da imajo veliko »prišepetovalcev, ki pač vedo, v katero smer bi morali iti«.

Sluga je namreč na ponedeljkovi seji DZ v okviru poslanskih vprašanj Janši med drugim ocenila, da bi bili protikoronski ukrepi učinkovitejši, če bi jih znali predstavniki vlade ustrezneje komunicirati. Janša pa ji je odgovoril, da je »malo mimo poslušati nasvete« o komuniciranju šefice poslancev stranke z enoodstotno podporo v javnosti predsedniku vlade in stranke s 30-krat višjo podporo.

Vodja poslanske skupine je bila sicer kritična tudi do nekaterih drugih ravnanj v času epidemije covida-19, Janša pa ji je med drugim odvrnil, da tisti, ki so vrgli puško v koruzo pred enim letom, zdaj zelo težko solijo pamet vsem ostalim »glede na prazna skladišča in nepripravljenost države«.

Minister za javno upravo iz vrst SMC Boštjan Koritnik je v današnjem zapisu na Facebooku izpostavil, da Janšev odgovor ne krepi zaupanja med koalicijskimi partnericami in tudi ni v duhu zapisanega v koalicijski pogodbi, da bodo v ospredje postavljali tisto, kar jih združuje. »Koalicijski partnerji med seboj sodelujejo in se ne napadajo, zato se mi zdi tak odgovor predsednika vlade v luči vseh izzivov, s katerimi se koalicija sicer dobro sooča, nepotreben in kontraproduktiven. Energijo moramo raje usmeriti v tisti izzive, ki nas še čakajo, da jih bomo skupaj uspešno premagali,« je dodal.

Namestnik vodje poslanske skupine SMC Gregor Perič pa je v izjavi za medije ob robu današnje seje DZ dejal, da jim vsi ti pritiski, ki so jih tako ali drugače deležni od vstopa v vlado, "zagotovo ne olajšajo samega dela«. Verjame, da je nezadovoljstvo »na tej ali oni strani vedno prisotno«.

Preberite še:

Komentarji: