Predstavitvena informacija

Kako dobro poznate svoje pravice?

Ste se kdaj vprašali, kakšno korist imate kot državljani EU? Ali veste na primer, da se lahko zaposlite kjerkoli znotraj območja Evropske unije?
Fotografija: Evropska unija vpliva na vaše življenje bolj, kot si (morda) mislite. FOTO: Hiša Evropske Unije 
Odpri galerijo
Evropska unija vpliva na vaše življenje bolj, kot si (morda) mislite. FOTO: Hiša Evropske Unije 

Državljanstvo Evropske unije nam zagotavlja veliko več svobode, hkrati pa smo pridobili tudi številne pravice, ki na različne načine lahko vplivajo na naše življenje. Razširile so se nam tudi možnosti za zaposlitev in širitev posla oziroma kariere zunaj slovenskih meja. Zaposlimo se lahko (pri delodajalcu ali kot samozaposlena oseba) v katerikoli državi Evropske unije, ne da bi za to potrebovali delovno dovoljenje. Hkrati s tem nam pripada tudi pravica do prebivanja v katerikoli državi EU, kjer delate kot zaposleni, samozaposleni ali napoteni delavci.

Kot evropski državljani se pogosto sprašujemo, kaj sploh imamo od EU, pogosto jo dojemamo kot nekakšno »tujo« institucijo, od katere nimamo veliko koristi. V resnici pa bi morali EU bolje poznati, saj bi hitro odkrili še številne druge prednosti, ki nam jih prinaša neposredno v vsakodnevnem življenju: po zaslugi EU telefoniramo ceneje in brez strahu pred astronomskimi stroški prenosa podatkov. Prek programa Erasmus nam omogoča študij in delo v drugih državah EU. Otroci imajo pravico obiskovati šolo v drugi članici EU pod enakimi pogoji kot otroci, ki so državljani tiste države. EU nam omogoča več svobode in možnosti za ustvarjanje kariere, šolanja in ne nazadnje zdravljenja zunaj naših meja ter nam hkrati zagotavlja zakonsko zaščito. Poleg tega smo s članstvom pridobili tudi državljanstvo EU, diplomatsko zaščito v tujini in pravico, da se udeležimo (lokalnih in evropskih) volitev v drugi državi članici, če tam prebivamo.

Multimedijski center DOŽIVI EVROPO vam približa Evropsko unijo in evropske politike na zanimiv, interaktiven in poučen način, obenem pa vam, kar je najpomembnejše, predstavi, kako lahko na njeno delovanje vplivate sami. In to v kar 24 jezikih! FOTO: Hiša Evropske unije. FOTO: Hiša Evropske Unije 
Multimedijski center DOŽIVI EVROPO vam približa Evropsko unijo in evropske politike na zanimiv, interaktiven in poučen način, obenem pa vam, kar je najpomembnejše, predstavi, kako lahko na njeno delovanje vplivate sami. In to v kar 24 jezikih! FOTO: Hiša Evropske unije. FOTO: Hiša Evropske Unije 

Bolj ko odkrivamo vpliv Evropske unije na naše življenje, bolj nam postaja zanimivo tudi dogajanje v institucijah EU. In več ko vemo o evropski politiki, lažje uporabljamo vzvode za vplivanje na njeno delovanje, ki jih imamo v rokah. Ne nazadnje tudi z izbiro svojih predstavnikov na naslednjih volitvah v Evropski parlament, sprožitvijo evropske državljanske pobude, s sodelovanjem v razpravah s predstavniki evropskih institucij ...

FOTO: Hiša Evropske Unije 
FOTO: Hiša Evropske Unije 

Kam po prave informacije

Informacijsko središče Hiša EU na Dunajski cesti 20 v Ljubljani je vstopna točka za vse informacije o EU. Informatorji vam po telefonu, elektronski pošti ali osebno odgovorijo na vprašanja o EU ali vam pomagajo pri iskanju informacij. Svetujejo vam na primer o vaših potrošniških pravicah ali možnostih za delo, študij ali pokojnino v drugi državi članici ali pa vas bodo usmerili na pravi naslov. Vsekakor se bodo potrudili, da boste prišli do želenih informacij in se še kdaj vrnili.

Na voljo so vam brezplačne publikacije z različnih tematskih področij delovanja EU. Tukaj boste dobili tudi statistične podatke, zemljevide, opise dobrih praks iz programov EU, kot so LIFE+, Erasmus+, Cosme ali naložbeni načrt za Evropo, ter vodnike po pravicah in možnostih, ki jih imate kot državljani EU. Posamezne izvode publikacij lahko vzamete s sabo ali pa jih naročite v večjem številu za aktivnosti, ki jih pripravljate na temo EU.

Edinstveno doživetje znotraj hiše EU vam omogoča sodoben interaktiven multimedijski center Doživi Evropo, kjer lahko obiskovalci na posameznih multimedijskih postajah spoznate, kako delujejo institucije EU in kako EU vpliva na naš vsakdanjik. Na interaktivnih stenskih ekranih boste spoznali poslance Evropskega parlamenta in evropske komisarje. Zagotovo pa ne smete izpustiti še fotokabine, kjer se lahko fotografirate z izbranim ozadjem ter s pomočjo rekvizitov posnamete svojo izvirno fotografijo.

Multimedijski center DOŽIVI EVROPO v Hiši EU je nastal na pobudo Evropskega parlamenta v sodelovanju z Evropsko komisijo. Namenjen je vsem, ki bi radi bolje spoznali Evropsko unijo in njeno delovanje, tako posameznikom kot organiziranim skupinam, ki si lahko rezervirajo tudi vodene oglede in delavnice na temo EU.

FOTO: Hiša Evropske Unije 
FOTO: Hiša Evropske Unije 

FOTO: Hiša Evropske Unije 
FOTO: Hiša Evropske Unije 

Multimedijski center Doživi Evropo je tako lahko tudi odlična ideja za družinski izlet, v njem pa pogosto gostijo tudi šolske skupine različnih starosti, ki jim ustrezno prilagodijo program vodenja, na splošno pa je na voljo tudi široka paleta tiskanih poučnih vsebin.

FOTO: Hiša Evropske Unije 
FOTO: Hiša Evropske Unije 

Vstop je brezplačen.


Naročnik oglasne vsebine je Hiša Evropske unije