Poklukar: Možna je uvedba pogoja PC za vse

Pogodbo za izboljšanje dostopnosti do zdravstvenih storitev je podpisalo 57 ponudnikov.
Fotografija: »Iz epidemioloških številk je razvidno, da ima pogoj preboleli, cepljeni, testirani (PCT) pozitivne učinke,« je pojasnil Janez  Poklukar. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
»Iz epidemioloških številk je razvidno, da ima pogoj preboleli, cepljeni, testirani (PCT) pozitivne učinke,« je pojasnil Janez  Poklukar. FOTO: Matej Družnik/Delo

Minister za zdravje Janez Poklukar se je odzval na predlog strokovne skupine za obvladovanje covida-19, ki je predlagala uvedbo pogoja PC (preboleli in cepljeni) za vse državljane od faze, ko bi bili zapolnjeni dve tretjini razpoložljivih intenzivnih postelj za covidne bolnike. »Če bo potrebno, bomo sledili predlogu,« je napovedal Poklukar.
            
Kot je pojasnil Poklukar, bodo bolnišnice dosegle dvotretjinsko zasedenost intenzivnih postelj pri približno 150 zasedenih posteljah. Gre za ukrep, ki bi bil sprejet z namenom preprečiti zlom zdravstva, je opomnil Poklukar.

»Iz epidemioloških številk je razvidno, da ima pogoj preboleli, cepljeni, testirani (PCT) pozitivne učinke,« je pojasnil Poklukar in izrazil upanje, da se bodo nekoliko nižje številke okuženih s koronavirusom v naslednjih dneh pričele kazati tudi v upadanju hospitaliziranih zaradi covida-19.

Po podatkih bolnišnic, ki jih je predstavil Poklukar, bo zaradi zagotavljanja kadra za covidne oddelke v tem tednu odpovedanih 589 operativnih posegov v hospitalnem delu, 175 ambulantnih operativnih posegov in 5824 specialističnih ambulantnih obravnav. Prav tako bo v tem tednu izostalo 6792 dni akutne bolnišnične obravnave in 1072 dni neakutne bolnišnične obravnave.

Glede učinkovitosti pogoja PC pa je Poklukar dejal, da ta še ni uveljavljen, zato ga še ne more komentirati. Po informacijah N1 je ustavno sodišče sicer prejelo že približno 250 pobud posameznikov iz državne uprave, ki izpodbijajo vladni odlok. Ta s 1. oktobrom uvaja obvezno izpolnjevanje pogojev PC za vse zaposlene v državni upravi.

Razpisanih je bilo 20.018 storitev, glede na odziv pa jih je bilo izbranih 18.963. FOTO: Ljubo Vukelič/Delo
Razpisanih je bilo 20.018 storitev, glede na odziv pa jih je bilo izbranih 18.963. FOTO: Ljubo Vukelič/Delo


Ustavno sodišče je medtem sporočilo, da bo nekatere pobude za presojo ustavnosti omenjenega vladnega odloka obravnavalo absolutno prednostno, je razvidno iz dopisa sodišča, ki ga je na Twitterju objavil Sindikat policistov Slovenije, sicer eden od pobudnikov.
 

Prihodnji teden bodo začeli klicati bolnike s seznama čakajočih


Kot je še navedel Poklukar, so v okviru nacionalnega razpisa za izboljšanje dostopnosti do zdravstvenih storitev za leti 2021 in 2022 so izbrali 62 ponudnikov, pogodbo pa jih je podpisalo 57. Klicni center Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) bo v prihodnjem tednu začel klicati bolnike s seznama čakajočih.

Dva izvajalca sta od pogodbe odstopila, Poklukar pa pričakuje, da bodo v začetku naslednjega tedna prejeli podpisane pogodbe še treh izvajalcev.

»V primeru, da covidne bolnišnice ne bi uspele realizirati programa, bo po treh mesecih izveden pregled stanja in prestrukturiranje k izvajalcem, ki imajo proste kapacitete,« je pojasnil Poklukar.

S prihodnjim tednom se po ministrovi napovedi začenja intenzivna implementacija razpisa. Klicni center NIJZ bo tako v naslednjem tednu začel klicati osebe s seznama čakajočih bolnikov, ki so 23. julija letos nedopustno dolgo čakali na izbrano zdravstveno storitev.


Za izvedbo 65 milijonov evrov


Posameznika bodo po Poklukarjevih besedah seznanili z možnostjo izvedbe zdravstvene storitve pri drugem izvajalcu zdravstvene dejavnosti tako, da mu bodo ponudili točen termin operacije ali druge zdravstvene storitve na katero čaka, predvidoma že v oktobru oziroma ves čas trajanja razpisa.

Če covidnim bolnišnicam ne bi uspelo realizirati programa, bo po treh mesecih izveden pregled stanja in prestrukturiranje k izvajalcem, ki imajo proste kapacitete, je dejal minister Janez Poklukar. FOTO: Blaž Samec/Delo
Če covidnim bolnišnicam ne bi uspelo realizirati programa, bo po treh mesecih izveden pregled stanja in prestrukturiranje k izvajalcem, ki imajo proste kapacitete, je dejal minister Janez Poklukar. FOTO: Blaž Samec/Delo


»Bolnik ima možnost, da se za to ne odloči, kar pomeni, da se za njega nič ne spremeni in bo še naprej ostal na seznamu čakajočih bolnikov pri izvajalcu, pri katerem že sedaj čaka na izvedbo zdravstvene storitve,« je pojasnil Poklukar.

Na razpis so se skladno z zakonom o nujnih ukrepih v zdravstvu lahko prijavili tako javni zavodi kot koncesionarji in čisti zasebniki. So pa pri izboru imeli prednost javni izvajalci, sledili so koncesionarji, najnižje na prednostni lestvici pa so bili zasebniki. Za izvedbo storitev so zagotovljena sredstva v višini 65 milijonov evrov.

Razpisanih je bilo 20.018 storitev, glede na odziv pa jih je bilo izbranih 18.963. Med njimi operacija hrbtenice - spondilodeza, operacija krčnih žil, posegi na mandljih pri odrasli v splošni anesteziji, druge ortopedske operacije gležnja in stopala, endoskopske operacije obnosnih votlin v splošni anesteziji, endoproteza kolena in drugi posegi.

Preberite še:

Komentarji: