Strokovna skupina z razpravo o predlogu novega semaforja ukrepov

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Vodja svetovalne skupine za covid 19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Vodja svetovalne skupine za covid 19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar. FOTO: Leon Vidic/Delo

20.00 Strokovna skupina začenja razpravo o predlogu novega semaforja ukrepov

Strokovna skupina za covid-19 pod vodstvom Mateje Logar je po napovedih danes ob 19. uri začela sestankek, na katerem bodo sprejeli predlog novega semaforja ukrepov za obvladovanje epidemije koronavirusa. Pričakuje se, da bo glavno merilo zasedenost bolniških postelj, kar je Logarjeva napovedala že prejšnji teden, semafor pa naj bi vključeval tudi pogoj PCT. S 40-odstotno precepljenostjo po besedah Logarjeve število okužb ni več tako pomembno.

Če bo število okužb raslo, naj bi strokovna skupina predlagala razširitev pogoja PCT ter pogostejše testiranje. V strokovni skupini menijo, da lahko sistem PCT družbo ohranja odprto, če ga upoštevajo tako uporabniki kot ponudniki storitev in dejavnosti. »Pomembno je, da se ljudje zavedajo, da sistem PCT ni namenjen omejevanju, ampak temu, da je dejavnost odprta, čeprav bi bila v podobnih pogojih lani ali spomladi že davno zaprta,« je pojasnila Logarjeva.

Strokovna skupina bi lahko po napovedih ob slabšanju epidemioloških razmer predlagala tudi bodisi omejitev števila strank v trgovinah in storitveni dejavnosti bodisi obvezen pogoj PCT za stranke. Ta pa naj ne bi veljal za obisk živilskih trgovin.

Člani strokovne skupine imajo po poročanju Kanala A precej različna mnenja in stališča, zato je pričakovati dolgo razpravo, ki bi se lahko zavlekla pozno v noč. Po enem izmed predlogov se semafor sicer ne bi več delil na barve, temveč na šest faz. V nobeni naj ne bi bilo predvideno zapiranje šol, policijska ura ali omejitev gibanja na občine.

Po informacijah STA je za zdaj predvideno, da bi novi semafor ukrepov uradno predstavili na tiskovni konferenci po seji vlade v drugi polovici tedna. 

19.00 EU ponovno uvaja omejitve potovanj za državljane ZDA

Evropska unija je danes s seznama držav, za katere predlaga postopno odpravo omejitev za nenujna potovanja v povezavo, umaknila ZDA in še pet držav. To pomeni, da bodo za državljane teh držav pri vstopu v EU veljale omejitve. Razlog za to je poslabšanje epidemioloških razmer zaradi širjenja novega koronavirusa v teh državah.

Svet EU, v katerem so zastopane države članice, je danes sprejel odločitev o posodobitvi seznama držav in ozemelj, za katere velja odprava omejitev potovanj v unijo. S tega seznama so bile umaknjene ZDA, Črna gora, Severna Makedonija, Izrael, Libanon in Kosovo.

ZDA so bile tako umaknjene s seznama držav, katerih državljani lahko v EU potujejo brez dodatnih omejitev. ZDA kljub večkratnim pozivom EU, naj odpravijo omejitve vstopa v državo za državljane EU, tega doslej niso storile in še naprej ne dovoljujejo vstopa, razen v primeru določenih izjem.

18.05 Zanimanje za teste za samotestiranje učencev in dijakov sorazmerno veliko

Od danes so v lekarnah na voljo paketi testov za samotestiranje učencev in dijakov. Kot je za STA povedala predsednica lekarniške zbornice Darja Potočnik Benčič, je bilo prvi dan zanimanje v lekarnah sorazmerno veliko. V enotah Lekarn Ljubljana so do 15. ure izdali 3000 paketov testov.

Potočnik Benčičeva je za STA izrazila pričakovanje, da bo gneča zaradi prevzema brezplačnih testov v lekarnah v prihodnjih dneh nekoliko večja, nato pa se bo postopoma zmanjšala. Po njenih besedah je sistem danes deloval brez večjih težav. Se je pa po njenih informacijah v posameznih lekarnah zgodilo, da je testov zmanjkalo. Kupce so preusmerili v lekarne, kjer so teste še imeli na zalogi.

Da je vse teklo brez težav, so sporočili tudi iz Lekarn Ljubljana. »Danes do 15. ure smo v 52 enotah Lekarne Ljubljana izdali skoraj 3000 brezplačnih paketov hitrih testov za samotestiranje,« so navedli.

Za prevzem paketa testov je treba predložiti kartico zdravstvenega zavarovanja ali potrdilo o vpisu. Testiranje se bo izvajalo tedensko in bo brezplačno. Testov ne bodo preverjali, je prejšnji teden povedal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Robert Cugelj. »Igrali bomo na karto zaupanja,« je pojasnil.

17.55 Bolnišnice začele povečevati zmogljivosti za nove covidne bolnike

Z današnjim dnem je aktivirana četrta faza strategije za bolnišnično obravnavo covidnih bolnikov. Na ministrstvu za zdravje so za STA pojasnili, da so začeli povečevati kapacitete za sprejemanje novih bolnikov v tistih bolnišnicah, ki že zdravijo covidne bolnike, to so oba klinična centra, splošna bolnišnica Celje in klinika Golnik.

Prav tako bodo covidne bolnike začele sprejemati tri dodatne bolnišnice, gre za splošne bolnišnice Murska Sobota, Nova Gorica in Novo mesto. V murskosoboški bolnišnici imajo rezerviranih 20 postelj za obravnavo covidnih bolnikov. Bolnišnici v Novem mestu in Šempetru pri Gorici bosta znova postali covidni bolnišnici od srede. V Novem mestu bodo za covidne bolnike zagotavljali 23 postelj, od tega 15 na navadnih in osem na intenzivnih oddelkih. V najvišji fazi bodo zdravili 55 covidnih bolnikov, od tega 12 intenzivnih.

Ob tem so navedli, da bodo glede na faze in potek epidemije, skladno z višanjem števila hospitaliziranih, postopno zmanjševali redne programe z zapiranjem operacijskih dvoran in specialističnih pregledov. Na začetku bodo tako zaprli eno operacijsko dvorano, nato postopno do največ štiri. Kot so pojasnili, bodo pri zmanjševanju rednega delovnega programa sledili stopnji nujnosti in številu čakajočih pacientov.


17.52 Omejitev obiskov v splošni bolnišnici Novo mesto

Splošna bolnišnica Novo mesto s 1. septembrom zaradi zaostrovanja epidemiološke slike omejuje obiske hospitaliziranih pacientov. Obiski so še vedno dovoljeni, vendar z izpolnjevanjem pogoja PCT in upoštevanjem naslednjega: dovoljen je obisk ene zdrave osebe do 15 minut, dvakrat tedensko, vsak dan med 15. in 17. uro. Obiskovalci se morajo predhodno najaviti na oddelku po telefonu, kjer dobijo termin za obisk pacienta. Po predhodnem dogovoru na oddelku se izjemoma lahko vsak dan dovoli obisk enega zdravega svojca pri umirajočem ali kritično bolnem pacientu.

Na ginekološko-porodniškem oddelku je dovoljen obisk vsak dan za 30 minut, med 15. in 16. uro, prav tako je dovoljena prisotnost ene zdrave osebe pri porodu. Na pediatričnem oddelku je dovoljeno bivanje enega zdravega starša ob hospitaliziranem otroku, so še sporočili iz novomeške bolnišnice.

Vsak obiskovalec mora, poleg dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT, s seboj prinesti tudi izpolnjen in podpisan vprašalnik, ki je dostopen s klikom na povezavo: https://www.sb-nm.si/datoteke/OB-074_Vprašalnik.pdf. Prosijo, da vprašalnik izročite medicinskemu osebju na oddelku. 

Za izpolnitev pogoja cepljenosti ne bo več treba čakati teden ali dva po cepljenju z drugim odmerkom. FOTO: Blaž Samec/Delo
Za izpolnitev pogoja cepljenosti ne bo več treba čakati teden ali dva po cepljenju z drugim odmerkom. FOTO: Blaž Samec/Delo


17.40 Pogoj cepljenosti izpolnjen nemudoma po polnem cepljenju

Spremembe vladnega odloka, ki so nekoliko drugače opredelile pogoj cepljenosti proti covidu-19, so stopile v veljavo v soboto. Tako po novem velja, da pogoj cepljenosti nemudoma izpolni vsak, ki je polno cepljen. Torej ne bo treba več čakati še en teden ali dva po cepljenju z drugim odmerkom. Za cepivo AstraZenece bo tak režim veljal čez 14 dni.

Pogoj cepljenosti, ki poleg testiranja in prebolelosti velja za opravljanje nekaterih dejavnosti in za vstop v državo, po novem lahko dokažejo tisti, ki so se cepili z dvema odmerkoma cepiva Biontecha in Pfizerja, cepiva Moderne, Sputnika, Sinovac Biotecha, Sinopharma in AstraZenece. Velja tudi kombinacija dveh predhodno naštetih cepiv. Za izpolnitev pogoja cepljenosti je dovolj tudi en odmerek cepiva Johnson&Johnson.

Doslej je namreč veljalo, da je pogoj cepljenosti izpolnjen šele teden dni po prejemu drugega odmerka cepiva Pfizer, 21 dni po prejemu prvega odmerka AstraZenece in 14 dni po polnem cepljenju z drugimi cepivi.

Za cepivi AstraZenece se začne odlok sicer uporabljati po preteku 14 dni od sobote, torej po 11. septembru. Dotlej pa še velja, da je za pogoj cepljenosti dovolj en odmerek AstraZenece.

En odmerek kateregakoli cepiva pa je dovolj za tiste, ki so se cepili do 240 dni od pozitivnega rezultata testa PCR oziroma od začetka simptomov covida-19, je razvidno s spletne strani vlade.

Spremembe odloka je vlada sprejela na petkovi dopisni seji in ga že v petek zvečer objavila v uradnem listu. 

Preberite še:

Komentarji: