Hrvaška postaja za Slovenijo vse večja težava

Uvedbe nadzora na meji s Hrvaško za zdaj še ni na mizi ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja.
Fotografija: Nove policijske patrulje na območju Policijske uprave Novo mesto so postavljene v Rigoncah, Trnovcu pri Metliki in Kalinu pri Obrežju. FOTO: Črt Piksi/Delo
Odpri galerijo
Nove policijske patrulje na območju Policijske uprave Novo mesto so postavljene v Rigoncah, Trnovcu pri Metliki in Kalinu pri Obrežju. FOTO: Črt Piksi/Delo

Ker je število nezakonitih prestopov meje s Hrvaško že preseglo 40.000, je danes policija skladno z operativnimi načrti okrepila svoje delovanje. Ne gre za notranji nadzor na meji, ampak za okrepljene izravnalne ukrepe ob meji s Hrvaško, predvsem na območjih, kjer mejo prestopi največ prebežnikov, je pojasnil minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar.

Policija je zaradi nezakonitih migracij okrepila svoje delo na najbolj kritičnih točkah na meji s Hrvaško. Do konca prejšnjega tedna je slovenska policija zaznala 43.458 nedovoljenih vstopov prebežnikov v državo. Večina, kar 96 odstotkov, jih je v Slovenijo vstopila na meji s Hrvaško, največ na območju Policijske uprave Novo mesto.

image_alt
Golob SDS: Iz migracij delati notranjepolitični problem je zavržno

Nove policijske patrulje so zdaj postavljene v Rigoncah, Trnovcu pri Metliki in Kalinu pri Obrežju, za mejnim prehodom Obrežje pa policija izvaja opazovalno službo. Točke nadzora policija prilagaja razmeram, je povedal minister, saj tihotapci ob policijskih kontrolah poiščejo druge poti.

Mobilnim patruljam, ki delujejo v notranjosti države in od vstopa Hrvaške v schengen izvajajo izravnalne ukrepe, so se pridružile še patrulje, ki v bližini nekdanjih mejnih prehodov izvajajo poostren nadzor. To so za zdaj storili na območjih PU Novo mesto in Koper, kjer podatki policije kažejo na največjo obremenjenost, je poudaril Poklukar.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo

»Poudarjam, da ne gre za vzpostavljanje notranjega nadzora na meji, ampak za okrepljene izravnalne ukrepe,« je povedal minister za notranje zadeve. Na vprašanje, ali bo ob nadaljevanju trenda rasti nedovoljenih migracij treba uvesti notranji nadzor na meji s Hrvaško, je Poklukar odgovoril, da tega ukrepa še nimajo na mizi. »Nikoli ne reci nikoli,« je še dodal.

Policija se bo po njegovih besedah osredotočila na odkrivanje in prijetje tihotapcev ter druge čezmejne kriminalitete, ki se na izpostavljenih območjih še toliko bolj pojavlja. Do konca minulega tedna je policija obravnavala 245 primerov tihotapljenja prebežnikov, v postopkih pa se je znašlo 275 tihotapcev, ki so 1616 prebežnikom pomagali pri nezakonitem prehodu južne meje.

image_alt
V premirju SDS strelja na staro tarčo

Hrvaški ne uspe zadrževati nedovoljenih migracij

Slovenski notranji minister se zaveda, da migracij ni mogoče učinkovito upravljati šele na naših notranjih mejah, ampak jih moramo reševati v tesnem sodelovanju s širšo regijo in državami izvora. Danes se bo na svetu ministrov za notranje zadeve v Bruslju sestal s hrvaškim notranjim ministrom Davorjem Božinovićem glede upravljanja zahodnobalkanske migracijske pot.

Hrvaška stran je uvajanje dodatnih ukrepov na južni meji sprejela s precejšnjim razumevanjem, predsednik sabora Gordan Jandroković je dejal, da je bila odločitev Slovenije pričakovana, ter izrazil prepričanje, da ne gre za znak nezaupanja do Hrvaške.

»Ukrepi, ki jih je izvedla policija, so logični. Če se to ne bi zgodilo, bi se lahko upravičeno vprašali, kaj slovenska policija še lahko stori kot odgovor na povečano število prihodov prebežnikov v državo,« ocenjuje varnostni strokovnjak dr. Denis Čaleta z inštituta za korporativne varnostne študije.

A po njegovi oceni je celoten koncept izravnalnih ukrepov samo krpanje največjega problema, da na zunanjih schengenskih mejah EU ne uspe zagotoviti nadzora prehoda nelegalnih migracij. Na evropskem parketu bi morala Slovenija doseči, tako pravi Čaleta, da se Hrvaški ponudi pomoč, ki bi se izvajala na zunanji schengenski meji. »S stališča Hrvaške se je spet pokazalo, da je bila odločitev, da se Hrvaško sprejme v schengensko območje, bolj politična kot strokovna.«

Hrvaški s policijskimi silami na svoji zahtevni meji ne uspe zadržati nedovoljenih migracij, kar je z vidika Slovenije zelo nevarna zgodba, opozarja varnostni strokovnjak. Predvsem zato ker Slovenija lahko postane migracijski žep. »To pa bi lahko povzročilo konfliktne razmere, povečanje kriminala in druge neželene posledice. Tega si slovenska policija ne želi, ker ima zelo omejene kadrovske vire.«

Preberite še:

Komentarji: