Policisti prisilno zavračajo prosilce za azil?

Nevladne organizacije opozarjajo na prisilno zavračanje prosilcev za azil na meji s Slovenijo.
Fotografija: Državna meja. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Državna meja. FOTO: Jure Eržen

Nevladni organizaciji Amnesty International Slovenije in Pic sta po poročanju Dnevnika ugotovili, da v Beli krajini policisti prisilno zavračajo prosilce za azil. To je po mednarodnem pravu prepovedano, zato sta UNHCR in varuhinja človekovih pravic že začela preiskovati dogajanje.

Amnesty International Slovenije (AIS) ter Pravno-informacijski center nevladnih organizacij (Pic) sta prejšnji teden obiskali bosanski mesti Velika Kladuša in Bihać ter tam zbrali pričevanja približno sto migrantov, ki so v Sloveniji doživeli prisilno zavračanje.

Kot je za Dnevnik povedala Jerneja Turin iz AIS, so opravili intervjuje z 58 posameznicami in posamezniki, ki so povedali, da so bili v zadnjem mesecu v Sloveniji. Večina jih je bila v Sloveniji z več sopotniki, nekateri z družino. Enainpetdeset od intervjuvanih posameznikov je povedalo, da so v Sloveniji policistom ali prevajalcu rekli, da želijo zaprositi za azil.

Čeprav so to storili, so jih policisti predali Hrvaški, od tam pa so jih izgnali v BiH. To je po mednarodnem pravu prepovedano, slovenska policija in ministrstvo za notranje zadeve pa takšno ravnanje zanikata.

A se poročilo AIS po navedbah Dnevnika ujema s pričevanji migrantov, ki so jih novinarji Dnevnika in RTV Slovenija tudi sami zbrali v Bihaću in Kladuši.

Iz pisarne Urada visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) v Budimpešti, ki je pristojna za Slovenijo, so za Dnevnik sporočili, da se »zavedajo primerov ljudi, ki trdijo, da niso smeli vstopiti v Slovenijo in zaprositi za azil«. UNHCR zatrjuje, da zadeve še preiskuje. Da primere preiskujejo, je zatrdila tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer. V njenem uradu so za Dnevnik potrdili, da so že obiskali belokranjski policijski postaji v Črnomlju in Metliki.

Po poročanju Večera, ki danes tudi piše o prisilnem vračanju migrantov, pa je AIS na predsednika vlade, ki opravlja tekoče posle, Mira Cerarja naslovila poziv k neodvisni preiskavi o delu policije.

Več iz te teme:

Komentarji: