Poskus popolne politične prevlade

Poslanci o tem, kdo bo sedel v programskem in nadzornem svetu prihodnja štiri leta.
Fotografija: Poslanci bodo odločali o imenovanju trinajstih od 29 programskih svetnikov in pet od enajstih nadzornikov RTV Slovenija. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Poslanci bodo odločali o imenovanju trinajstih od 29 programskih svetnikov in pet od enajstih nadzornikov RTV Slovenija. FOTO: Blaž Samec/Delo

Koalicija Janeza Janše bi lahko naredila še korak bliže k politični prevladi v organih upravljanja RTV Slovenija. Včeraj so bile poslanske skupine do tega, komu bodo na seji mandatno-volilne komisije namenili svoje glasove, še skrivnostne, a glede na izjave posameznikov, je mogoče sklepati, da si bodo po pet mest programskih svetnikov in pet nadzornikov, ki skladno z zakonom o RTV Slovenija pripadajo političnim strankam, razdelile SDS, NSi, SMC, skupaj s svojimi »tihimi« podpornicami Desusom in SNS.

Tako bi se število posameznikov v organih upravljanja RTV Slovenija, ki so blizu koaliciji Janeza Janše, še okrepilo. Skoraj vsi od osmerice izmed skupaj 29 programskih svetnikov, ki jim bo mandat potekel šele čez tri leta in so bili imenovani v času te koalicije, so že zelo naklonjeni zdaj vladajočim in tudi sedanjemu generalnemu direktorju Andreju Grahu Whatmoughu. Ta je kljub drugačnim napovedim že izvedel kadrovske menjave, njegove načrtovane programske spremembe pa so doživele močan odpor kolektiva informativnega programa TV Slovenija.

Nadaljnji poskus podrejanja nadzornega in programskega sveta, ki imenuje vodstvo in tudi potrjuje programski načrt, s strahom pričakujejo v opozicijskem četverčku Koalicije ustavnega loka, zato ni presenetljiva napoved vodje poslanske skupine Levice Mateja T. Vatovca, da bodo poskušali narediti vse, da bodo poslanci Desusa in SNS spoštovali zakon o RTV Slovenija in se ne podrejali le željam največje koalicijske stranke SDS. Ta je tudi sama v preteklosti, ko je bila v opoziciji, večkrat opozarjala na neupoštevanje določb, ki navajajo, da je treba upoštevati zastopanost političnih strank v državnem zboru. Enako je opozarjala tudi NSi.

Za osem članov programskega sveta, ki jih državni zbor imenuje na predlog gledalcev in poslušalcev programov RTV Slovenija, univerz in fakultet ter društev in drugih organizacij civilne družbe, je prispelo kar 37 predlogov, a tudi med temi je mogoče zaslediti več posameznikov blizu političnim strankam.

Ker tako imenovani Grimsov zakon o RTV Slovenija torej vsakokratni koaliciji omogoča politično prevlado tako v nadzornem kot tudi v programskem svetu, sogovorniki na RTV Slovenija pravzaprav enotno poudarjajo nujnost spremembe teh določb. A v politiki je bilo najverjetneje prav za to volje (pre)malo. Nazadnje so spremembe predlagali v LMŠ, a so nato tudi zaradi opozicijskega strahu, da bi koalicija Janeza Janše izrabila predlagane spremembe, njihov predlog podprli le trije člani parlamentarnega odbora za kulturo, deset jih je bilo proti.

image_alt
RTV: Največje spremembe čakajo gledalce

Preberite še:

Komentarji: