Predstavitvena informacija

Postanite naslednji veliki socialni inovator Evrope

Pridite na odprtje Evropskega tekmovanja za socialne inovacije v Ljubljani in bodite del gibanja od začetka, prisluhnite preteklim zmagovalcem in strokovnjakom, udeležite se idejnega hackathona in obiščite razstavo inovativne umetnosti.
Fotografija: Zmagovalci evropskega tekmovanja za socialne inovacije 2018
Odpri galerijo
Zmagovalci evropskega tekmovanja za socialne inovacije 2018

Socialne inovacije so se izkazale za ključno orodje iskanja novih, trajnostnih rešitev za družbene izzive, s katerimi se srečujemo. Vendar pa vsi, ki imamo idejo o tem, kako se spopasti s takšnimi družbenimi izzivi, ne vemo, kako jo spremeniti v premišljen, trajnostni projekt, ki lahko vpliva na življenje ljudi okrog nas. Tu nastopi Evropsko tekmovanje za socialne inovacije. Namen pobude, ki jo financira Evropska komisija, je spodbujati projekte, ki ponujajo rešitve za nekatere najbolj pereče izzive družbe. Tekmovanje pomaga ljudem z veliki idejami, a majhnimi možnostmi dostopa do sredstev in podpore, da spremenijo svojo idejo v trajnostni projekt. Vsako leto tri najboljše ideje prejmejo denarno nagrado 50.000 EUR, leto pozneje pa polfinalist iz prejšnjega leta, ki s svojim projektom izkaže največji vpliv, prejme nagrado vpliva v višini 50.000 EUR.
 
Zmagovalec tekmovanja leta 2018, Matevž Straus iz Idrije, se je naveličal tega, da se mladi selijo iz njegovega domačega kraja zaradi iskanja zaposlitve in priložnosti za izobraževanje drugje. Ugotovil je tudi, da do tega pojava prihaja v majhnih mestih po vsem svetu, zato se je domislil ustvarjalne rešitve. Leta 2018 se je prijavil na evropsko tekmovanje za socialne inovacije z idejo, da bi se obstoječi lokalni kulturni viri uporabili za ustvarjanje novih poslovnih priložnosti, ki bi pomagale navezati mlajše generacije na domači kraj. Ideja se je razvila v HeritageLabu in s podporo strokovnjakov tekmovanja za socialne inovacije je oblikoval strukturiran inkubacijski program s poslovnim in specialističnim mentorstvom za ustvarjanje novih podvigov, priložnosti za delo in inovacij na področju dediščine. Pokazal je, da imajo naše družbe že na voljo veliko sestavin, ki so potrebne za ustvarjalne in pametne rešitve za težave, s katerimi se spopadamo. Njegova ideja se je izkazala za inovativno, trajnostno, nadgradljivo in vplivno, zato je prejel nagrado v višini 50.000 EUR za nadaljnji razvoj.

Matevž Straus, HeritageLab, eden izmed treh zmagovalcev evropskega tekmovanja za socialne inovacije 2018
Matevž Straus, HeritageLab, eden izmed treh zmagovalcev evropskega tekmovanja za socialne inovacije 2018


Vsako leto se Evropsko tekmovanje za socialne inovacije osredotoči na novo vprašanje, letošnja tema pa bo objavljena 28. februarja na otvoritvenem dogodku v Ljubljani. To je idealna priložnost za slovenske podjetnike, da postanejo del gibanja že od začetka. Na dogodku se bodo zbrali inovatorji, podjetniki in oblikovalci politik za popoldansko mreženje in pogovore o socialnih inovacijah v Ljubljani. Zajemal bo govore, strokovne razprave, delavnice, mreženje in umetniško razstavo, vse pa se bo osredotočalo na socialne inovacije in izboljšanje družbe.

Ljubljana je bila očitna izbira za gostitelja otvoritvenega dogodka leta 2019. Programi, kot sta sodelovanje meščanov pri urbanem načrtovanju in vzpostavitev servisa pobude meščanov, so dokaz predanosti Ljubljane k opolnomočenju meščanov – vrednoti, ki je v središču vsakega projekta socialnih inovacij. Mesto je tudi trajnostni pionir – nedavno je prejelo nagrado za trajnostni razvoj v okviru tekmovanja Evropska prestolnica pametnega turizma, je nekdanja zelena prestolnica Evrope in prva prestolnica v mreži Zero Waste – morda namig za temo letošnjega tekmovanja? Morali boste počakati do 28. februarja, da izveste.

Akademija za socialne inovacije 2018 v Cluj-Napoca, Romunija
Akademija za socialne inovacije 2018 v Cluj-Napoca, Romunija

 
Od leta 2013 je Evropsko tekmovanje za socialne inovacije usposobilo generacijo socialnih inovatorjev in podelilo denarno nagrado 21 projektom, ki ponujajo rešitve za pereče družbene izzive, ki se ukvarjajo s tematikami prejšnjih tekmovanj – od podpiranja integracije migrantov do ustvarjanja lokalnih priložnosti za delo ali izboljšanja dostopa do tehnologije. Tema letošnjega tekmovanja bo razkrita 28. februarja v Cankarjevem domu. Dogodek je brezplačen in odprt za vsakogar – če bi se ga želeli udeležiti, se lahko prijavite tu. Zajemal bo spodbudne in zanimive predstavitve, strokovne razprave in celo hackathon z namenom iskanja prototipskih rešitev za letošnjo tematiko. Dogodka se bosta udeležili tudi slovenski umetnici Nuša Jelenec in Nina Mršnik, ki bosta razstavljali svojo kolekcijo Toasted Furniture.

Zmagovalci evropskega tekmovanja za socialne inovacije 2018
Zmagovalci evropskega tekmovanja za socialne inovacije 2018


Če imate idejo, kako pozitivno vplivati na družbo, ali iščete motivacijo voditeljev, ki so našli rešitve za pereče izzive, se udeležite dogodka in najdite navdih.
 


<strong>Prijavite se na predstavitveni dogodek v Ljubljani</strong>
Prijavite se na predstavitveni dogodek v Ljubljani